Податки, мобілізація, грошова допомога. Що зміниться для вінничан у серпні

Податки, мобілізація, грошова допомога. Що зміниться для вінничан у серпні
  • У третій місяць літа для вінничан відбудеться низка змін.
  • Деяким категоріям дадуть одноразові виплати до Дня Незалежності України, а деяким переселенцям припинять нараховувати грошову допомогу.
  • Крім того, в країні продовжили воєнний стан і мобілізацію, а ФОПам скасували 2% ставки.

У серпні не планується підвищувати тарифи на комунальні послуги. А от ціни на пальне можуть зрости на 3-4 гривні.

Причина — повернення з 1 липня повного розміру ПДВ (20%, до цього діяла пільгова ставка 7%). Упродовж кількох тижнів мережі АЗС вичерпували старі запаси, закуплені ще до подорожчання. А тепер змушені переглянути цінники.

За прогнозами президента Асоціації операторів ринку нафтепродуктів, гендиректор мережі SunOil Леоніда Косянчука, у найближчі один-два тижні вартість бензину збільшиться приблизно на 3-4 гривні. В результаті вартість А-95 може сягнути близько 51,5-52,5 грн за літр.

Відео дня

Продовження мобілізації

За рішенням Верховної Ради, воєнний стан і загальна мобілізація діятимуть ще 90 днів, починаючи з 18 серпня. Це до 15 листопада включно або офіційно до 05:30 16 листопада.

Також у серпні представники ТЦК видаватимуть три види повісток:

  • Повістка для уточнення даних. Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника ТЦК та СП зобов'язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.
  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Хто з переселенців залишиться без допомоги

Частина переселенців перестануть отримувати гроші від держави, про що повідомили у Мінсоцполітики. Нагадаємо, люди, які мають статус ВПО (внутрішньо переміщені особи - авт.), отримують щомісячні виплати: 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей, 2 тисячі гривень для інших людей.

От тільки в серпні таку допомогу припинять нараховувати тим, хто: 

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль і не мають документально підтверджених причин, таких як оздоровлення дитини або догляд за хворою дитиною, перебування на лікуванні, реабілітації, на стажуванні, у відрядженні;
  • фактично повернулися до покинутого місця проживання; 
  • відбувають покарання у місцях позбавлення волі; 
  • були засуджені за злочини проти основ національної безпеки України.

Хто отримає виплати до 24 серпня

До Дня Незалежності України деякі категорії вінничан отримають одноразові виплати. Суми та категорії зазначені у постанові уряду №754 від 21 липня 2023 року.

Кошти отримають:

  • Люди з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: 1 група інвалідності — 3 100 гривень; 2 група — 2 900 гривень; 3 група — 2 700 гривень.
  • Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні  концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків — 1 000 гривень.
  • Люди, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 3 100 гривень;
  • Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 статті 10 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, а також дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге — 650 гривень.

Зміни для ФОПів

Верховна Рада під час засідання 30 червня підтримала в цілому законопроєкт №8401 про скасування податкового режиму зі ставкою 2% для фізосіб-підприємців. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. 

За словами Железняка, ухвалення цього закону є важливою умовою, передбаченою угодою з Міжнародним валютним фондом.

Документом передбачили скасування 2% єдиного податку (далі — ЄП) з 1 серпня 2023 року і регулювання переходу на іншу систему оподаткування:

  • Платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Якщо він цього не зробить, то ЄП автоматично перекладатиметься на систему, на якій знаходився до переходу на 2% ЄП.
  • Новостворені суб'єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.
  • Автоматичне відновлення прав та обов'язків платника ПДВ для тих суб'єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було припинено.
  • Надання платникам, які у 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, права перейти повторно цього року на спрощену систему на свій вибір шляхом подання заяви.
  • Збереження права добровільної сплати ЄП та ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій).

Крім того, законопроєкт частково скасовує мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Класти гроші на рахунок через термінал стане важче

З початку серпня у квитанціях про оплату через термінал повинен буде вказаний номер телефону платника, про що повідомили у Нацбанку України.

Система поповнення рахунку через термінали діятиме так:

  • людина вводить номер свого мобільного телефону на екрані термінала;
  • отримує на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);
  • вводить його на екрані, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримує квитанцію.

Проте це нововведення не стосуватиметься наступних опцій: сплати комунальних послуг; оплати квитків для залізничних перевезень; оплати проїзду в міському і приміському транспорті; оплату маршрутних пасажирських перевезень; поповнення проїзних і транспортних карт для проїзду в міському і приміському транспорті; сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

 

Читайте також:

Студенти військової кафедри Вінницького політеху склали присягу на вірність українському народові

ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 24 по 30 липня, які ви могли пропустити

«Вінниця багато втратила». Репортаж із прощання з автомайданівкою Таїсою Гайдою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач00

    Скільки будуть мобілізовувати простих,непідготовлених чоловіків,навіть без служби в армії в минулому,а військових з військових частин чомусь не чіпають. Вони туди ходять подвір'я замітати і травичку щіпають. Може травичку щіпати можуть інші,а ці,що роками там сидять,хай вже йдуть виконувати свій прямий обов'язок. Чи вони не для цього?
  • Читач47

    Побажання для міської влади та ТЦК по поводу мобілізації.

    Не шукайте крайніх для мобілізації. Краще відкрито готуйте на військових курсах для населення навчання, вкажіть місце, до кого звернутись, категорію бажаючих не обмежуйте у віці, так як скоро війна не закінчиться і вважаю, що підготовка в обізнаності різновиду озброєння чоловікам не завадить.

    Я перший би прийшов на такі заняття. Але ж ще півень владу не клюнув, а коли це станеться, то стануть кричати на весь світ, що їм в цьому плані "щось" мішало зробити, як танцюристу третя "нога".
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up