«Вінниця багато втратила». Репортаж із прощання з автомайданівкою Таїсою Гайдою

«Вінниця багато втратила». Репортаж із прощання з автомайданівкою Таїсою Гайдою
  • Сьогодні 30 липня поховали громадську активістку Таїсу Гайду. Перед цим з нею попрощалися в середмісті Вінниці.
  • Янгол, ураган, героїня, ціла епоха в житті Вінниці, найкраща подруга та людина, яка у будь-який момент була готова рятувати цілий світ — так про неї говорили люди, що знали Таїсу.

Прощання з Таїсою Гайдою відбулося біля колишнього кінотеатру «росія». Під наметами зібралися кілька десятків (а можливо й пару сотень) вінничан. Усі погляди були спрямовані у ще один намет із труною по центру.

Під прапором України, з написом «Вінниця», лежала відома громадська активістка, волонтерка, автомайданівка.

 

Відео дня

На траурній процесії багато згадували про її справи: про припинення дерибанів землі, допомогу військовим, захист інтересів громади.

— Для мене це була громадська активістка у прямому розумінні цього слова. Я не завжди поділяв її бачення, але вона аргументовано доводити свою позицію і дійсно відстоювала інтереси громадськості, — каже волонтер, велоактивіст Олександр Царевський. — І це попри погрози. Для такої роботи потрібно мати яйця. І вони у неї були. Вінниця дуже багато втратила (через смерть Таїси Гайди - авт.). Пішла епоха, фактично.

Багато говорили про те, як активісти на чолі з Гайдою відстояли Замкову гору

— Сьогодні багато звучало те, що Таїса — Янгол. А для мене вона була ураганом. Вона займалась усім: і допомогою військовим, і зупиняла дерибани землі, і моніторила скільки витратили грошей на ліки та багато-багато іншого, — говорила народна депутатка України Олександра Устінова. — І те, що Вінниця зараз написано на прапорі (яким накрита труна - авт.), то це дуже символічно. Бо попри мої прохання та пропозиції поїхати до Києва, і там вже робити зміни для всієї країни, Таїса не погоджувалася на переїзд і говорила, що «я Вінницю не кину, бо тут все роздерибанять».

Устінова нагадала, що саме завдяки активістам на чолі із Таїсою Гайдою, Вінниця не стала «ментовським містом сепара Шевцова».

— Тепер це наша з вами справа не дати зникнути тому, що вона хорошого для міста і містян зробила. Я обіцяю, що буду робити усе можливе зі свого боку, — підкреслила народна депутатка.

Волонтерка з ГО «Загартовані серця» Тетяна Власюк, не стримуючи сліз, сказала, що «Вінниця без Таїси осиротіла». 

— Зупиніться і трохи обдумайте це. Бо разом з нею їдуть від нас найкращі. Тая виборювала правду своїм власним життям, своїм часом. Вона віддала себе всю. Нам тебе дуже не вистачатиме. Любимо і до зустрічі обов'язково колись. Пам'ятайте про неї, вона достойна цього на всі сто відсотків, — сказала Власюк.

А далі поділилася своїми спогадами про Гайду її найкраща подруга Юлія Піскунова.

— Останні два роки ми не дуже спілкувалися. Більше говорили по волонтерству. Але до цього, минулі сім років, я мала честь бути її найкращою подругою. Я дякую за все те, що вона зробила для міста, країни, для нашого «Автомайдану», — сказала Піскунова. — Я дякую Таїсі за те, що вона була правдива у всьому. Усе, за що вона бралася, було щире. Для мене вона назавжди залишиться такою божевільною Гайдочкою, якій подзвониш у будь-яку годину дня чи ночі і все — вона готова їхати будь-куди, щоб рятувати цей світ.

Після завершення траурного мітингу, процесія рушила на Центральне кладовище. Там тепер вічно спочиватиме громадська активістка, волонтерка, автомайданівка Таїса Гайда.

Висловлюємо щирі співчуття рідним померлої.

Раніше редакція «20 хвилин» повідомляла, що очільниця громадської організації «Автомайдан Вінниччина» під час відпочинку у селищі Рибаче, що поблизу Літина, отримала численні опіки. Внаслідок займання каністри обпекла близько 70% тіла. 

Вінничанка знаходилася спочатку в опіковому центрі Львова, куди її доставили з обласної лікарні імені Пирогова. У «Пироговці» постраждалій надали першу медичну допомогу. Згодом пацієнтку задля продовження лікування евакуювали гелікоптером до Польщі.

30 червня стало відомо: Таїса Гайда померла. 21 липня з нею прощалися біля Кракова у Польщі. Рівно через місяць після смерті, 30 липня, вінничанку поховали у рідній Вінниці.

 

Читайте також:

Таїси Гайди не стало. Ця автомайданівка могла все здолати на своєму шляху...

Екс-начальник поліції Шевцов і блогер Шарій разом працювали на російські спецслужби — прокуратура

В лікарні помер екс-вінничанин Ігор Мізрах, якого підозрювали в організації масштабного рейдерства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Танюша Римар(Стрільчук)

    Світла та Вічна пам'ять ...
  • Світлана Басовська

    Вічна пам'ять
  • Елена Постоловская

    Вічна пам'ять і дякуємо за все.
  • Antonina Poberezhna

    Вічна пам'ять 🙏

keyboard_arrow_up