Нашій області — 90! Кому з вінничан належить ідея будівництва ГЕС і створення товариства "Колос"?

Нашій області — 90! Кому з вінничан належить ідея будівництва ГЕС і створення товариства "Колос"?
Вулицю Стахурського декомунізували, але зроблені ним добрі справи залишилися - відбудований театр служить людям, товариство "Колос" виховує нових спортсменів...
  • У лютому Вінницькій області буде 90 років з часу створення.
  • Становлення і розвиток регіону пов'язаний з конкретними людьми.
  • Одним з них був генерал Стахурський, який керував областю у 1945-1951 роках.
  • Чим запам’ятався і чому у Вінниці зникла вулиця його імені?

 

Хто такий Стахурський і чому його іменем була названа вулиця у Вінниці? Мало хто з вінничан міг правильно відповісти на це питання. У свій час журналісти 20minut.ua переконалися в цьому, коли готували матеріал на тему, чи знаєте ви людей, чиїми іменами названі міські вулиці.

Назву вулиці Стахурського перейменували у зв’язку із законом про декомунізацію. Нині на будинках цієї міської магістралі значиться інший напис — вулиця Андрія Первозванного. Це брат апостола Петра.

Про Михайла Стахурського згадуємо у зв’язку з ювілеєм області. Військовий генерал, учасник війни з гітлерівцями, він народився у сусідній з нами Хмельниччині, у нинішньому Чемеровецькому районі.  

Відео дня

У 1945-му став першим секретарем Вінницького обкому партії. Керував областю протягом шести років. Не варто згадувати, наскільки важким був той час. Незважаючи на це, секретарю-генералу вдалося реалізувати чимало хороших справ.  Згадаємо принаймні декілька з них. При підготовці публікації використали архівні матеріали.

Театр відновили у короткі строки

Відбудована будівля обласного театру дотепер служить людям. Будинок є окрасою міста. Приміщення відновили у короткі терміни. До речі, на відбудові працювали також німецькі полонені.

У 1948-му у театрі уже ставили вистави.

Нагадаємо, будували його за проектом архітектора Григорія Артинова, відновлювали за проектом Дмитра Чорновола. Від старого фасаду мало що залишилося.

«Коли ми йшли із секретарем по місту, я згадав про театр, — писав у своєму нарисі про Стахурського письменник, наш земляк, родом зі Жмеринки, Юрій Смолич. — Запитав, чи правда, що фашисти його спалили? «Правда», — почув у відповідь. — «Чи думаєте відбудовувати?»  Секретар замість відповіді поглянув праворуч і ліворуч — визначив напрямок, і ми знову рушили провулочками, завулками і прохідними дворами. За декілька хвилин на тлі світліючого неба побачили масив високої будівлі. Ще хвилина — і я упізнав контури знайомої мені театральної споруди. «До жовтневих свят відкриємо!»  — сказав секретар».

Нарис під заголовком «Стахурський»  написаний Смоличем у 1948 році.

Першу ГЕС збудували у нас

У більшості сіл області у перший післявоєнний рік не мали електрики. Отримати її можна було за рахунок будівництва гідроелектростанцій (ГЕС) на наших річках.

На зборах у селі Березна Хмільницького району Стахурський вніс пропозицію — електрифікувати Березну власними силами. Запропонував будувати ГЕС.

Учасники зборів у Березній не тільки підтримали ідею, а й звернулися із закликом до жителів інших сіл області і загалом України будувати, де є така можливість, ГЕС.

Таким чином Вінниччина стала ініціатором колгоспної електрифікації, подала в цьому приклад іншим областям. Не тільки на словах — будівництво ГЕС почалося з нашого краю. Саме у Березній з’явилася перша повоєнна ГЕС.

Протягом чотирьох років в області власними силами електрифікували 500 сільських населених пунктів.  

Електростанції стали базою для будівництва радіовузлів, кіноустановок.

Півтораста гвардійців створили «кістяк» колгоспу

Ентузіазм людей у перші повоєнні роки справді був небачений. Завдяки таким старанням уже на третій рік після війни вінничани зуміли відродити більшість зруйнованих промислових підприємств. У 1950-му, тобто через п’ять років після війни, підприємства нашої області досягли довоєнного рівня випуску промислової продукції.

У спогадах, які залишили учасники відбудови, вони розповідали, що директори заводів на рівні з робітниками день і ніч проводили на виробництві. Серця людей переповнював ентузіазм. Секретаря обкому, колишнього бойового генерала, знали в обличчя у багатьох трудових колективах. Кажуть, він не був кабінетним працівником.

«Секретар порадив нам відвідати декілька колгоспів, де керівниками були колишні фронтовики, — читаємо у нарисі Юрія Смолича під назвою «Стахурський». — Особливо радив побувати у колгоспі, в якому працювало півтораста демобілізованих фронтовиків — всі солдати-гвардійці другого Українського фронту, де служив він, гвардії генерал-лейтенант. Цей колгосп йшов попереду усіх і на жнивах, і в народному будівництві — електростанцій, шкіл, лікарень».

Ініціатор спорттовариства «Колос»

Михайло Стахурський був ще й шанувальником спорту. Під час керівництва областю він запропонував вінничанам створити добровільне спортивне товариство «Колгоспна нива». Воно існує дотепер, тільки назву змінило — «Колос».

Вінницьке товариство «Колгоспна нива» стало першим на теренах тодішнього Союзу . Це дало поштовх до створення аналогічних структур у всіх колишніх республіках СРСР.

Вінницькі спортсмени найперше взялися за будівництво спортивних майданчиків і стадіонів. Повчитися у них новій справі приїжджали делегації з різних куточків країни.

Про підтримку спорту  Михайлом Стахурським свідчить ще один промовистий факт: на початку 50-х років 20 століття він ініціював створення футбольної команди у Полтаві. На той час працював першим секретарем Полтавського обкому партії. Отож, нинішня «Ворскла» має свого «хрещеного» батька.

Помер Стахурський у 1971 році у 68-річному віці. Похований у Києві на Байковому цвинтарі.

Вулицю його імені у Вінниці декомунізували. Добре, що декомунізації не підлягає наш театр, так само, як і спортивне товариство «Колос».

Читайте також:

Гвардійці несли синю частину прапора, а учні — жовту, потім їх об’єднали. Акція до Дня Соборності у Вінниці

Вистава гідна «Оскара»! Чернігівський театр у Вінниці показав сучасність Гоголя і чого варті «гарантії» від Росії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Читач88

    У нас в городе переименовали в связи с декоммунизацией улицу Пушкина....  Тоже сука был коммунистом и угнетал население Украины....

    Вадим Дмитриев reply Читач88

    Не верю. В Виннице же ничего такого не переименовывали. Ни улиц Толстого, ни Пушкина. Как были так и есть. Только улицы имени краснопузых чертей попереименовывали, улицы коллаборантов советского режима. Если же у Вас в городе таки да, то я бы все равно не рекомендовал Вам расстраиваться. пушкин...куюшкин, какая разница. Автор ведь все равно чурбанский. Автор издревле враждебной Украине страны. Нах он украинцам воще вcpaлся. Проблема украинцев не в отсутствии улицы Пушкина, а в том, что наше кодло недалеких колхозников мало владеет языками. Читать огромное количество гениальных авторов других культур не могут. Им доступы авторы россиянской помойки и больше в оригинале никто. Чем запоребрики и пользуются. Имеют необразованных свынь, раз за разом сдающих собственную страну, в голову.
  • Анатолий Нечипуришин

    Це дедебілізація.....

    Читач88 reply Анатолий Нечипуришин

    Згоден!
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Andrei Brts

    Навіщо нам ці комуняцькі досягненя! ВИ розкажіть,що при незалежній Україні зробили!

    Natasha Makarova reply Andrei Brts

    ну так расскажите. Если есть что, конечно

    Вадим Дмитриев reply Andrei Brts

    Провинциальная пресса имеет свойство делать в штанишки и подстраиваться под линию текущей партии. У власти сейчас зеленые, битком набитые паразитами и подзапоребричными. Может пытаются откатить отношение населения "не очень умных малорос", но нежно так, чтоб не взбрыкнули. Опять братушки, опять му на поклон в масквабад, як бички діди. Или проще. В редакции может сидеть старая вата какая-нибудь, отвлекать "мудрий" нарід на выгодные совковым нарративы и подленько так хихикать сидеть.

keyboard_arrow_up