Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Справа вбивства Люсі Білан

Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Справа вбивства Люсі Білан
На озброєння. Вінничани продовжують називати правоохоронців, яких варто добре розпитати про їхню роботу на переатестації. Нагадаємо виправдальний вирок. Шість років за вбивство 15-річної Люсі Білан сидів невинний, бо міліція не хотіла саджати справжніх злочинців


Із суду в міліцію для нового розслідування повернулося вбивство 15-річної Люсі Білан, яку зґвалтували, задушили і кинули на пустирі біля Масложиру в листопаді 2004 року. Хіба через 12 років можна розкрити таке? А розкривати й не прагнуть.

Міліція свого часу «підписала» на цей тяжкий злочин невинуватого, щоб не садити, як кажуть родичі убитої дівчини, місцеву банду. Невинний взяв - тай добився виправдання. Тепер мученицька смерть дівчини – це ще один «глухар».

Про те, як звинуватили у вінницькому вбивстві мешканця Липовецького району, 20minut.ua писав у червні 2014 року тут - З нього зробили маніяка, щоб не карати інших... Тоді 47-річного чоловіка випустили на волю після шести років перебування за гратами. Він розказав, що зізнався у злочині, до якого не причетний, під тиском і погрозами. Оперативники обіцяли зробити з його дочкою таке ж, як було Люсею... А Люсю Олександр Шнайдрук увперше побачив в міліції на знімках із місця злочину.

- На одному з допитів оперативник підійшов до мене, накинув шнурок на шию і спитав: „Отак ти її душив?” – розказав Олександр після звільнення. - Це той шнурок з убивства взяли. Я почав руками відривати його і все - зробили доказ.

Під нігтями дівчини епітелію Шнайдрука немає. На чоловічих плавках, знайдених на місці злочину, теж не було його слідів. На речах і тілі жертви встановили зразки юнаків, які проходили у справі свідками. Це хлопці з компанії мікрорайону, з якими Люся мала конфлікт через вкрадений у неї мобільний телефон. Цим хлопцям - нічого. А Шнайдруку – тюрма за те, чого він не робив.

Цікаво, що добивалася виправдання Шнайдрука бабуся убитої дівчини Людмила Білан зі своїми адвокатами. І чоловіка виправдали через недоведеність його вини слідчими міліції. 

- Всупереч тому, що потерпілі самі намагалися довести невинуватість Шнайдрука, працівники міліції зробили все, щоб невинний був засуджений, а справжні вбивці залишися непокараними, - каже Ірина Доценко, представник Людмили Білан. - Вони непокарані до сьогодні, і хто знає, скільки інших злочинів вчинили за ці роки і ще вчинять.  

А виправданий чоловік тепер судиться з державою за роки, проведені за гратами. Як сказав адвокат Василь Романов, спеціалізований суд присудив Шнайдруку 100 тисяч відшкодування.

- Він два роки був у колонії і чотири роки в ізоляторах, - каже адвокат. – За цей час у неволі ми виставляли три мільйони гривень. Гроші планували витратити на потреби бійців АТО, хотіли купити обмундирування. Але наша Феміда порахувала, що шість років можна посидіти за 100 тисяч гривень. Ми зараз пишемо позови у Верховний Суд та в Європейський. Поїду сам у Європейський, щоб скоріше розглянули і покарали ту братію, через яку він сидів. Міліцією все робилося, щоб прикрити злочини родичів колишнього заступника начальника міліції.

Після виправдального вироку справа вбивства Люсі Білан знов опинилася на столі у слідчого, вже у іншого. Він час від часу на вимогу потерпілих надає їм довідки про стан розслідування. У цих довідках нічого кардинально не міняється. І раз на місяць доручає оперативникам розшукувати головного свідка, який з країни не виїхав, але його не можуть знати. Закрити провадження слідчий не може, тому що тяжкі й особливо тяжкі злочини не мають строків давності. 

 


«Замість того, щоб бути звільненими,
пішли на підвищення»


- Де-юре вінницький міський суд, коли виправдав Шнайдрука, дав надію родині Білан на те, що дійсно буде злочин розкритий і винні у вбивстві будуть притягнуті до відповідальності, - говорить юристка Ірина Доценко. - А де-факто вийшло, що цей злочин залишиться ще одним нерозкритим вбивством через те, що пройшло багато часу. Всі ті працівники міліції, замість того, щоб притягувати до відповідальності винних, зробили все, щоб відтягнути час і щоб убивці залишилися не покарані. 

По єдиній експертизі, яку зробили через чотири роки після вбивства, було достатньо доказів для притягнення до відповідальності Шнайдрука і на десять років похоронити цю справу. А в перші ж дні розслідування ми отримали експертизу, де були і епітелії, і піднігтьовий вміст, і багато інших доказів про причетність компанії, яка мала мотив вбивства, викравши тоді мобільний телефон у потерпілої і маючи з нею неприязні стосунки. Ці молоді люди стали просто свідками по справі. Бабуся убитої дівчини тепер сподівається тільки на Божий суд...  
   
Відтак, маємо таку картину: працівники міліції, які доклали максимум зусиль, щоб це вбивство не було розкрите, мало того, що працюють, то ще й пішли на підвищення. А мали б бути звільненими чи притягнутими до відповідальності за невиконання своїх службових обов’язків.
 

Відео дня
blockquote>


Як буде відбуватися переатестація колишніх міліціонерів в поліцейські, 20minut.ua писала тут. А щоб дізнатися, яким чином можна зареєструватися для участі в атестаційних комісіях, перейдіть за цим посиланням. Графік переатестацій поліцейських оприлюднили нещодавно. У Вінниці процес запланований на липень. 




Літвін В., Дремлюга. В. Поліщук В., Нонік В., Русин В., Школьний О., Моренець І.  

  • всі начальники УМВС з 2004 року до тепер,
  • на скарги та особисті звернення потерпілої обіцяли притягнути до відповідальності справжніх убивць її онуки,
  • мали вплив на розслідування вбивства, яке після виправдання Шнайдрука повернулося в перелік нерозкритих і сьогодні стало «глухарем».     

 
Бешлей А.В

  • тоді перший заступник начальника УМВС,
  • за його присутності слідчий диктував підслідному Шнайдруку текст зізнання з каяттям.


Стус В.В

  • тоді заступник начальника УМВС і начальник міської міліції,
  • повинен був тримати на контролі розслідування вбивства, але в результаті його підлеглі звинуватили в цьому резонансному злочині невинуватого,    


Король О.В.

  • тоді начальник Староміського відділу міліції, згодом - начальник штабу УМВС,
  • на ввіреній йому території виявили тіло зґвалтованої і убитої дівчини, його підлеглі мали б знайти реальних убивць, але не зробили цього.    


Куцюруба А.

  • тоді заступник начальника Староміського РВ,
  • потерпіла підозрює його дружні стосунки з попередником на цій посаді (останній став тестем молодого чоловіка, що був підозрюваним, але з нього зняли звинувачення, хоч його сліди виявила експертиза на речах та тілі убитої).


Шураєв А.С.

  • слідчий міліції, майор,
  • зняв звинувачення з юнака, чиї сліди на тілі і речах убитої знайшли експерти,
  • добився зізнання від Олександра Шнайдрука,
  • довів справу до суду зі звинуваченням невинного.  


Квач С.

  • старший слідчий міліції,
  • після повернення судом справи вбивства Білан на дорозслідування, склав новий обвинувальний акт на Шнайдрука, не врахувавши вказівки вищого спеціалізованого суду.  


Коваль І. А.

  • теперішній слідчий у провадженні про вбивство Білан,
  • каже про недостатність доказів для оголошення підозри ґвалтівникам дівчини,
  • пояснює неможливість доведення вини справжнім убивцям давниною злочину і безрезультатним розшуком свідка, який міг би просунути розслідування.


Солдатов О. Б.

  • керівник відділу вбивств слідчого управління обласної поліції
  • йому доручили контроль за розслідуванням заново відкритого провадження Білан після виправдального вироку, не вплинув на розкриття цього злочину 


Древницький О., Беліченко Т. 

  • судмедексперти,
  • описали численні розриви статевих органів убитої і в заключному висновку написали, що статевого акту не було - приховали факт зґвалтування,
  • при повторній експертизі (під час нового розслідування) дали інший висновок з тими ж даними: «не виключається скоєння насильницького статевого акту»,   



 

Читайте також:

Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Порно-справа Гройсмана

Хочете переатестовувати поліцейських? Почали набирати людей в комісії

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up