На Замковій горі встановили 50-метровий флагшток. Коли там піднімуть прапор?

На Замковій горі встановили 50-метровий флагшток. Коли там піднімуть прапор?
Конструкція флагштоку зроблена з оцинкованої сталі. Загальна вага — сім тонн!
  • На історичному пагорбі встановили флагшток. Він є найвищим у Вінницькій області й тут також піднімуть найбільший прапор.
  • Щоглу підсвітять прожекторами, а ще роблять пішохідні доріжки та парковку.
  • Чому вирішили встановити 50-метрову конструкцію і коли піднімуть державний стяг?

У вівторок, 27 липня, на Замковій горі поставили велетенський флагшток, на якому майорітиме український прапор.

Під спорудою немає пам’яток

— Ця споруда складається з п'яти металевих елементів. У комплектацію також входить прапор: його розміри складатимуть 10 на 15 метрів. Стяг підніматимуть вгору за допомогою електричного двигуна. Також щогла має проблисковий маячок для повітряного транспорту, — казав директор департаменту капітального будівництва Ігор Откидач.

Відео дня

Вартість конструкції з оцинкованої сталі біля 1,8 мільйона гривень. А до установки на Замковій горі провели археологічне обстеження.

— Перед тим, як залили фундамент, у нас тут був великий розкоп. Ми докопались до материкової глини, були виявлені ряд поховань, деякі матеріали, які пов'язані з цими археологічними пам'ятками, — каже завідувачка сектором археології обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська. — Усе це було зафіксовано, поховання були зняті та вивчені антропологами і зрештою перезахоронені. Тобто, під флагштоком не залишилось жодних археологічних цінностей.

У рамках цього проекту буде ще благоустрій території: будуть викладені пішохідні доріжки з каменю, паркомісця. Тому, як розказала археолог Ольга Грабовська, в цих місцях також продовжуються розкопки. Щоб ймовірні знахідки не були залиті асфальтом чи перекриті гранітом.

Флагшток вночі підсвічуватимуть прожектори. Завершити облаштування території планують до Дня прапора. Тоді ж і на конструкції замайорить синьо-жовтий стяг.

Яка загальна ціна

Увесь проект з флагштоком і благоустроєм на Замковій горі обійшовся платникам податків у 6 мільйонів 968 тисяч гривень. Підрядником є вінницька фірма «Агропродсоюз», серед найвідоміших проектів якої це огорожа навколо Центрального парку та реконструкція Арки зі шпилем.

Тендер провели за скороченою переговорною процедурою (обрали виконавця всього за шість днів), щоб встигнути закінчити всі роботи до 30-ої річниці Незалежності України. Строк здачі вінницького флагштоку — до 17 серпня.

Подібні флагштоки встановлюють ледь не у всіх обласних центрах України. На це було розпорядження президента України Володимира Зеленського.

— У День прапора України, 23 серпня, в усіх регіонах країни буде піднято великі прапори на флагштоках, спеціально споруджених до цього дня, які залишаться назавжди в центрах тих чи інших регіонів, — говорив Зеленський на прес-конференції, передає Interfax.

Хоча рішення президентське, але гроші на встановлення щогл держава не дає: шпиль на Замковій горі зробили за кошти місцевого бюджету.

Флагшток мав бути в іншому місці

Наприкінці червня ми повідомили, що на Замковій горі встановлять найбільший прапор України у Вінницькій області. Висота щогли — 50 метрів. 

Спочатку у вінницькій мерії вирішили, що флагшток варто встановити на подвір’ї школи №3, на Оводова, 2. Мовляв, там живописне місце, неподалік пам’ятний знак Івану Богуну та вся конструкція буде добре проглядатись з Київського мосту.

Однак невдовзі рішення змінили. Для щогли з прапором обрали найвищу точку міста — Замкову гору. На розробку проектно-кошторисної документації депутати міської ради виділили 300 тисяч гривень з міського бюджету.

Проект благоустрою Замкової гори передбачає не тільки флагшток і пішохідні доріжки. Його пропонують робити у дві черги. Спочатку прокласти ледь не по всьому пагорбу пішохідні доріжки, створити три оглядових майданчики, укріплення схилу пагорбу, озеленення. А в рамках другої черги біля Староміського мосту побудують набережну-променад і виділену велодоріжку.

Цю концепцію погоджували на містобудівній раді в міськраді. І як розповів один з учасників обговорення, проект поки буде реалізований «по-мінімуму», а концепцію другої черги робіт з набережною біля мосту ще допрацюють.

— Буде встановлений флагшток з прапором та прокладені пішохідні доріжки до нього. Усе інше — набережна, оглядові майданчики тощо — заплановане на перспективу, — поділився один з учасників обговорень.

«Центр історії Вінниці» та громадські організації ще в 2018 році презентували проект «Вінницького замку» —  комплексу з музеєм, амфітеатром, фестивалями тощо. Місце будівництва — Замкова гора. Чи буде заважати флагшток для реалізації цього проекту у майбутньому, наразі невідомо / Фото: Центр історії Вінниці

Концепцію «Вінницького замку», яка передбачає будівництво копії фортеці, що височіла на Замковій горі у минулому, вписали у Туристичну стратегію Вінниці до 2030 року. Тут пропонують побудувати башти та стіни, а в приміщеннях влаштовувати різні розважальні події, виставки, лицарські бої тощо. Про реалізацію цього масштабного проекту наразі немає інформації.

Фото надані прес-службою Вінницької міської ради

 

Читайте також:

Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?

Є візуалізація без проекту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині

«Південний Буг» розбирають. Від будівлі дискотеки залишився тільки каркас

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (85)
  • Jan Oleski

    Правильно. Щоб повішаних Моргунова і Гройсмана було видно на все місто.
  • Dmitry Pavlenko

    Ходив вчора роздивлявся )) може то звичайно оптичний обман, але шпиль в двох місцях змінює напрям своєї вертикалі, ходив думав зрадію нова локація і все таке)) а враження що його не встигають зробити і дуже поспішають, лають стяжку, одночасно де висохло плитку кладуть, все шматками)) шпиль то  з далеку ще нічого, а з близька стрьомна конструкція з швам не особливо гарними, але поряд валявся здоровенний ключ яким усі охочі можуть підкрутити гайки кріплення )))) коротше хотів порадіти а все дуже тривіально) думаю що скандальчиків буде не мало з приводу надійності і вартості.
  • Вадим Кутурга

    Сейчас самое выгодное вложение-ставить флагштоки
  • Олександр Помінчук

    Браво , бажаю вінничанам щоб новий арт об'єкт став мекою туризму та приносив задоволення місцевим та гостям задоволення а в бюджет кошти , вітаю !!!

keyboard_arrow_up