На три фронти працює «Солдатська куховарня». Як вчитель став волонтером і отримав в оренду цех

На три фронти працює «Солдатська куховарня». Як вчитель став волонтером і отримав в оренду цех
"Солдатська куховарня" з Немирова "варить" сухі борщі і супи, виготовляє маскувальні сітки і кікімори, а також готує вибухову "страву" - димові шашки, і все це для нах захисників
  • Герої тилу. «Солдатська куховарня» у Немирові не тільки «варить» сухі борщі, і супи…
  • У них є вибухові «страви» з димком.
  • Навіть кікімори почали робити.

Коли слухаєш Леоніда Павленка, не одразу віриться, що вчитель зумів так широко розгорнути волонтерську діяльність. Небагатослівний, скромний, зате який діловий!

Він і сам не вірив, що це може статися. Каже, одного разу йому на очі потрапив пакет із «сухим» супом. То була страва волонтерів з Кропивницького. Зателефонував їм. Поцікавився, наскільки потрібні такі харчі  на фронті. Почув, що кропивницькі волонтери «варять» такі супи, починаючи з 2014-го року. Військові не перестають нахвалювати.

Після такої відповіді вчитель вирішив спробувати.

Відео дня

—Готувати мені подобається, — каже Павленко. — Думав, знайду людей, які будуть вдома сушити все те, з чого готують суп і борщ. Далі розфасуємо у пакети і передамо волонтерам.

Чоловік навіть у мріях не припускав, що може бути по-іншому. Отримана пропозиція стала несподіванкою. Йому запропонували приміщення цеху харчової промисловості. Та ще й з усім необхідним обладнанням. У ньому дві потужні сушильні камери, холодильник, механізми для нарізки, кухонні плити, фасувальний пристрій.

Платіть тільки за електрику

Приміщення цеху належить одному з приватних підприємств. Нині його не використовують. Продукція, яку раніше виробляли, не давала прибутку. Технологічну лінію зупинили. На дверях цеху почепили замок.

Інформація про намір вчителя допомагати військовим поширилася містом. Власник цеху запропонував приміщення. Сказав, що за оренду коштів не братиме. Платити треба буде за використану електрику.

Представник підприємства ознайомив, як працює встановлене у цеху обладнання, як  його вмикати і вимикати.

—Все складалося найкращим чином, — продовжує Павленко. — Аж поки не заглянули на лічильник.Підприємства сплачують за електрику дорожче, ніж побутові споживачі. За півтора місяці роботи набігла кругленька сума — 56 тисяч гривень!

Це стало шоком для Павленка і тих, хто погодився працювати з ним. Дякувати, знайшлися підприємці, які допомогли розрахуватися. Надалі також шукали спонсорів.

У липні минулого року вони виготовили першу продукцію —10 різних видів супів і борщ. Супи відрізняються крупами. Використовують ячмінні, пшеничні, перлові, гречані, рисові, є також гороховий суп.

Охочих долучитися до виготовлення страв виявилося більше, ніж на це міг сподіватися ініціатор «сухих» супів і борщів. Серед них багато вчителів. І ті, хто парією, і ті, хто вже на пенсії. Приходять в цех, одягають необхідне спорядження і стають до роботи.

Павленко порахував собівартість їхніх виробів. Рік тому, у липні, одна порція сухого супу обходилася їм у чотири гривні.

—Така низька вартість тому, що майже все необхідне приносили люди, —каже пан Леонід. — Ми не купували картоплю, моркву, буряк, цибулю. Гроші витрачали на крупи, спеції, пакетики, дезінфікуючі засоби, рукавички, халати, кепки, бахали.

Нині інгредієнти борщового набору суттєво зросли в ціні. Особливо цибуля й морква. Шукають, де дешевше. Недавно цибулю при везли з Одеси

по 30 гривень за кіло, була партія навіть по 26 грн/кг. Моркву купували у Рівному.

—Кількість супів і борщів ми не стали робити менше, — каже Павленко. — Просо їх собівартість подорожчала.

Автомобіль передали з Латвії

У липні 2022-го після виготовлення першої продукції Леонід Павленко зареєстрував громадську організацію. Назвали її «Солдатська куховарня». Чоловік каже, сам придумав назву.

Він активний у соцмережах. Коли постало питання про придбання буса, їм допомогли з Латвії. Саме завдяки поширеній інформації. Як пояснив співрозмовник, один з немирівчан, який проживає у Латвії, надав транспортний засіб у тимчасове користування.

Бус ставлять у центрі міста і люди приносять допомогу. Ним їздять по навколишніх селах заготовляти продукти.

Павленко запропонував учасникам організації сушити необхідні інгредієнти вдома. У літній час, зрозуміло. Взимку вмикають сушарки у цеху. Все роблять, як для самих себе. Особливо смачні у них борщі.

—Не раз чули від військових, що наші борщі смачніші, ніж ті, що їли вдома, — каже Павленко.

Не приховує, що траплялися, як він каже, «ляпи». Такий випадок стався тоді, коли закінчилася артемівська сіль. Замість неї закупили турецьку. Вона виявилася солоніша у порівнянні з нашою, артемівською. Словом, частину порцій пересолили. Надалі врахували це.

До речі, над рецептурою працює дружина Павленка, але й сам він теж бере в цьому участь, бо ж сказав, що любить готувати. Щоправда, більше для солдатів, аніж для себе.

Неабияк смакує бійцям намазка з сала. Її роблять зі спеціями, розфасовують у баночки. Виготовляють ще один вид намазки — солодкої на смак. Для цього беруть мед, горіхи і родзинки, подрібнюють, перемішують, фасують у банки. Відправляють на фронт також пельменники, Павленко просить не плутати назву з російською — пельмені. І варениками частують наших захисників.

Маскувальні сітки для «Хаймерсів»

У «Солдатської куховарні» є незвичні «страви». Якось Павленко дізнався з Інтернету, що на фронті потрібно багато димових шашок. Разом з товаришем Олександром Синяковичем довелося чимало експериментувати, аби добитися густого диму. Військові, які приїхали за першою партією, сказали, що готові забрати стільки, скільки зроблять. Така ось потреба у маскувальному диму. Немирівські волонтери стараються. Щоправда, робити шашки доручають тільки чоловікам.

Не менше потрібно і маскувальних сіток. Техніки стало значно більше, ніж раніше. Її треба чимось маскувати. Отож, немирівські «куховари» зайнялися і виготовленням сіток.

Ще одна їхня незвична «страва» — це кікімори.

—Щоб навчитися їх виготовляти, ми їздили у Вінницю в одну з волонтерських організацій, — розповідає Леонід Павленко. — Там робота з маскувальними засобами поставлена на широку ногу. Організація має замовлення навіть на виготовлення маскувальних сіток для накриття «Хаймерсів». реактивних систем залпового вогню.

Для виготовлення сіток потрібне було приміщення. Його надало ТОВ «Комбінат громадського харчування». Як каже Павленко, колишнє кафе «Дорожне», ніби чекало на нас. Дотепер воно пустувало, а нині тут ще один волонтерський фронт.

«Куховарів» варто підтримати

«Солдатська куховарня» щоразу звертається до небайдужих з проханням підтримки. Люди, які свій час витрачають на те, щоб допомогти військовим, мають на це моральне право. В одних просять продукти для сухих борщів і супів, в інших — фінансової допомоги. Закликають також небайдужих долучатися до їхнього колективу. Робочі руки завжди потрібні.

За словами Леоніда Павленка, що далі, то складнішою стає отримувати грошову допомогу. Втім, вони не втрачають надії.

Повідомляємо реквізити, на які можна переказати кошти

Для юридичних осіб усіх форм власності реквізитах банку:

Найменування отримувача: СОЛДАТСЬКА КУХОВАРНЯ ГО

Код отримувача: 44824156

Рахунок в форматі відповідно до стандарту IBAN: UA253052990000026005016109926

Назва банку: АТ КБ "ПРИВАТБАНК"

Для фізичних осіб — на картку: 5169 3351 0072 7532.

Для переказів коштів з-за кордону ВИКОРИСТОВУЙТЕ ПЛАТІЖНУ СИСТЕМУ - PAYPAL

на електронну адресу: [email protected]

leonid Pavlenko.

Телефон для зв'язку: +38(097)5717636

Viber, WhatsApp, Telegram.

Читайте також:

«Майкл, ти фантастичний!». 1200 українців евакуював власним бусом до Німеччини

Чи багато ви знаєте про надзвичайні ситуації, що ставалися у Вінниці впродовж останніх ста років? (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up