На петицію «Залишити Замкову гору вінничанам» відповіли у міськраді. Що саме?

На петицію «Залишити Замкову гору вінничанам» відповіли у міськраді. Що саме?
Нині будівельні роботи призупинені. У мерії кажуть, що немає підстав, щоб розірвати договір оренди з забудовником / фото Na Парижі
  • Звернення з вимогою розірвати договір оренди землі з забудовником пам’ятки археології «Замкова гора» отримало відповідь від місцевої влади. 
  • Виконком міськради запевняє, що немає підстав припинити договір. Хоча до цього, в мерії говорили, що готові йти до суду, якщо не вдасться «порозумітися» з орендарем.
  • Чому на пам’ятці археології будівельна техніка? Що і де планують побудувати? І як скандальну забудову пояснює керівник фірми, що орендує землю?

Наприкінці серпня у Вінниці стався скандал. Вінничани побачили, що невідомі будівельники знесли хащі біля Замкової гори, що на Старому місті. Очевидці зафіксували екскаватор, який був на вершині пагорба, з якого, за однією з версій, «народилася» Вінниця.

Микола Понятовський розмістив фото робіт на Замковій горі 20 серпня у своєму фейсбуку. Чоловіка непокоїло «чому і хто знищує пам'ятку».

Активістка і голова «Автомайдану Вінниччини» Таїса Гайда подала до міської влади петицію з вимогою «Залишити Замкову гору вінничанам».

«Замкова гора у Вінниці є однією з найстаріших пам'яток. Кілька років тому археологи знайшли на горі залишки трипільського поселення. На початку XVI століття волинянин Костянтин Острозький побудував на горі замок, — пише Гайда. — Вінницькі дослідники та історики запропонували розташувати на 1,5-2 га території Замкової гори історико-туристичний комплекс – прообраз дерев'яного замку з оборонними стінами та чотирма вежами, який може стати туристичною родзинкою міста».

Відео дня

У своєму зверненні активістка просить розірвати договір оренди з забудовником — компанією «Укрпромтех». Петиція швидко набрала 350 підписів, які необхідні для розгляду. Виконавчий комітет Вінницької міськради 15 вересня опублікував відповідь на звернення.

Немає підстав для розриву договору?

У тексті відповіді чиновники навели причини для припинення договору оренди, укладений ще у 2004 році. Серед них — закінчення строку оренди, придбання земельної ділянки орендарем, викуп або відчуження для суспільних потреб. Розірвати договір в односторонньому порядку можна через суд чи якщо було систематичне невиконання робіт по очистці земельної ділянки та робіт по благоустрою.

  • А от «розміщення історико-туристичного комплексу» не є підставою для розірвання договору оренди, оскільки такого пункту немає в законодавстві, яке регулює оренду землі.

«Враховуючи вищезазначене, викладені в петиції питання не можуть бути підставою для дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки від 29 липня 2004 року, укладеного з ПП «Укрпромтех», — йдеться у кінці відповіді з підписом Сергія Матусяка.

Той же виконком міськради 10 вересня ухвалив рішення про зміну договору оренди з товариством «Укрпромтех», в якому пропишуть «рекомендацію» для інвестора профінансувати археологічні розкопки, укріпити схил з північної сторони пам’ятки, розробити проект розташування оглядового майданчика на Замковій горі. І також заплатити за його будівництво.

Як зазначали у прес-релізі на сайті міськради, якщо не вдасться знайти порозуміння із забудовником підніжжя Замкової гори, то тоді місцева влада припинить договір оренди з цим підприємством

Спочатку дослідження, туристичний об’єкт — потім

Заступник міського голови Андрій Очеретний у коментарі «20хвилин» говорив, що про спорудження історико-туристичного комплексу «Замкова гора» наразі не йде мова:

— Після того, як будуть повною мірою здійснені археологічні розкопки потрібно буде говорити про концепцію забудови: який це буде об’єкт, хто його профінансує — інвестор чи територіальна громада, або це буде спільне фінансування. Поки ми маємо лише макет, це дуже рання стадія. Але головне, що ми рухаємося в напрямку, щоб цей об’єкт (археологічна пам’ятка Замкова гора - авт.) залишився надбанням містян і гостей міста, — сказав Очеретний.

Візуалізація туристичного об'єкта «Замкова гора», який представили історики та архітектори у 2018 році. Зараз цей проект внесений у Стратегію розвитку туризму Вінниці до 2030 року

Сам же керівник фірми, що будується у підніжжі гори, Вадим Брояка говорив, що зацікавлений у якнайшвидшому будівництві історико-туристичного комплексу, оскільки це збільшить привабливість його ділянки. А роботи, які виконала техніка на горі, він назвав «прибиранням сміття, яке могло завалитися на його ділянку».

— Після галасу навколо ситуації з технікою я подзвонив до археолога, яка займається вже сім років розкопками цієї гори, щоб вона сказала свою думку, — говорив Вадим Брояка. — Вона сказала, що навіть прибирання сміття потрібно робити під пильним наглядом фахівців, крім того, там потрібно продовжувати розкопки. Археолог Лариса Виногродська погодилась продовжити ці розкопки, а я згоден їх фінансувати. Готовий забезпечити технікою і всім, що від мене залежить. Хоча Замкова гора — це не моя земельна ділянка.

Наразі, за словами забудовника, він узгоджує документи з Інститутом археології Національної академії наук України. Раніше розповідали, що приватне підприємство планує відкрити торгово-сервісний центр. Чи законне це будівництво?

Опитування

Що на вашу думку має зробити міська влада?

Читайте також:

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Музей, амфітеатр та літня сцена: як пропонують облаштувати Замкову гору?

Парк біля Бугу, очистка озер та воркаут. Проекти від вінничан, які можуть зробити у 2021 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрей Засимович

    Так пусть строят что хотят, налоги будут капать, а так "красивенная" гора вся в мусоре. Стояла гора заброшенная никому ненужная, только решили что-то построить сразу нашлись активисты...
  • Сержик Бритавский

    І що далі?
  • Sasha Sinelnikv

    Весь горЕсполком это "люди" с голубой ориентацией.
  • Ben Riedmann

    Сам договор был нелегитимным, так как то правительство 2004 года не имело права выдавать эту землю в частные руки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up