Музей, амфітеатр та літня сцена: як пропонують облаштувати Замкову гору?

Музей, амфітеатр та літня сцена: як пропонують облаштувати Замкову гору?
фото з сторінки Центру історії Вінниці
  • Біля підніжжя Замкової гори планують збудувати торгівельно-сервісний комплекс. Вінничани занепокоєні тим, що цим будівництвом можуть зруйнувати культурну пам'ятку. 
  • Центр історії Вінниці ж нагадує, що кілька років тому фахівці розробили концепцію, яка має перетворити Замкову гору на туристичний об'єкт. Як вона виглядає?

Жваве зацікавлення вінничан темою Замкової гори розпочалось 20 серпня, коли у мережі з’явилося фото, на якому екскаватор працює на верхній частині гори. Як виявилось, будівництво у підніжжя Замкової гори планує проводити фірма «Укрпромтех». Там мають збудувати торгівельно-сервісний комплекс. 

Побачивши екскаватор на горі, вінничани почали хвилюватись за збереження археологічної пам'ятки і написали петицію у міську раду з проханням розірвати договір з «Укрпромтех». Поки що відповіді на неї не надали. 

Відео дня

Ми спілкувались із забудовником, який запевняє, що готовий зробити все згідно правил, і згоден фінансувати розкопки гори перед початком будівництва. За словами директора департаменту архітектурно-будівельного контролю Олександра Чернеги, всі роботи на горі призупинені, поки відповідні фахівці з охорони культурної спадщини, можливо, це будуть археологи, не проведуть там дослідження і не нададуть висновки. Що стосується документів на будівельні роботи, то вони у забудовника всі є, і в нормах закону. 

Перетворити на туристичний об'єкт

Реагуючи на суспільний резонанс навколо забудови біля підніжжя Замкової гори Центр історії Вінниці опублікував графічні матеріали просторової концепції історико-туристичного комплексу «Замкова гора». Їхнім автором є Євген Совінський. 

Як кажуть в Центр історії, концепція «Замкова гора» передбачає відтворення стилізованих дерев’яних башт, музеєфікацію пам’ятки, створення амфітеатру та літньої сцени, ложі для перегляду вистав тощо. 

Усі капітальні споруди «Вінницького замку» розміщені у цокольному поверсі, заглибленому на три метри в землю. Надворі спроектовані легкі, розбірні конструкції, котрі встановлюються лише на час проведення масових заходів. Як читаємо на сайті Центру, вони сподіваються, що ці матеріали стануть у нагоді під час визначення подальшої долі пам’ятки археології місцевого значення.

Ця концепція, додамо, була створена впродовж 2017-го Центром історії Вінниці спільно з ГО «Вінницьке історичне товариство», ГО «Креативний простір» та презентована навесні 2018 року.  Тоді наші журналісти писали матеріал з презентації, і в коментарях до нього вінничани говорили, що це хороша ідея. Валерій Коп, наприклад, вважав, що це гарна справа, яка доповнить перелік туристичних місць.

«Це заохотить туристів приїжджати у наше місто. Тільки треба робити якісно, брати приклади з розвинених міст і зважати на їхні помилки», — писав вінничанин. 

Як говорив директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, зазначена концепція розроблялася з умовою максимального збереження культурного шару, рельєфу та залишків православного кладовища ХVIIІ століття.

У чому цінність Замкової гори? 

На цій ділянці археологи виявили низку культурних шарів, як розповідає нам директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришин. Серед них — трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст.

— Сам термін «Замкова гора» пов'язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 році за старостування князя Костянтина Івановича Острозького, — каже Федоришин. 

Завідувач сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик теж підтвердив нашим журналістам, що частина Замкової гори є археологічною пам’яткою місцевого значення. 


Читайте також:

Як масові свята впливають на поширення «ковіду»? Аналізуємо статистику

Концерти просто неба та подарунки для глядачів: як і коли філармонія відновлює роботу?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей

    о чем вы говорите...из торгово-сервисного получится торгово-офисный или торгово-развлекательный... у нас же в городе ничего кроме них в последнее время не строят...надо только то, что принесет очередное бабло в карман мэру и еже с ним....САМЫЙ КОМФОРТНЫЙ ГОРОД ДЛЯ ЖИЗНИ.......чинуш..!!!
  • Александр Двирный

    да да да))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up