На місці колишнього готелю «Південний Буг» поновили будівельні роботи. Що там відбувається

На місці колишнього готелю «Південний Буг» поновили будівельні роботи. Що там відбувається
  • Майже два роки на земельній ділянці під комплексом знесеного готелю «Південний Буг» не велося ніяких робіт. Цьому заважав судовий арешт. Однак нещодавно туди знову завезли будівельну спецтехніку та працівників. 

Однією з найбільш обговорюваних у Вінниці тем 2021 року було знесення готелю «Південний Буг». На місці цієї легендарної багатоповерхівки мав з'явитися мультифункціональний житловий комплекс Bogun City. Активна фаза будівництва мала розпочатися навесні 2022-го, але цього не сталося. Не лише через початок повномасштабної війни, але й рішення суду, яким наклали арешт на цю земельну ділянку. 

Через це з будмайданчику вивезли всю спецтехніку та вивели працівників, згорнули відділ продажів й вимкнули телефони з контактними номерами. Відтоді ця ділянка  стояла пусткою.  

Однак нещодавно на ній відновили роботу. Наразі можна побачити бурову установку, кілька екскаваторів та до десятка працівників. Ймовірно, зараз там зміцнюють ґрунт для посилення майбутніх фундаментів будівель.

Відео дня

Поспілкуватися з робочими на будмайданчику нам не вдалося, оскільки вся територія огороджена парканом. Вказаний мобільний номер відділу продажу Bogun City також неактивний. 

Що сталося з готелем?

Рівно п'ять років тому готель «Південний Буг» виставили на аукціон зі стартовою ціною 33 мільйони 792 тисячі гривень. За право викупити нерухомість боролися дві фірми — приватне підприємство «Корпорація Максимум» і товариство «Агро Дельта Плюс». Перемогла друга компанія, яка, за умовами аукціону, повинна була оновити та зберегти готель. За лот вони запропонували 34 мільйони 130 тисяч гривень.

До майбутнього власника були, зокрема, такі вимоги: готель не можна зносити, а потрібно відремонтувати та підсилити конструкції; змінювати призначення та звільняти робітників — заборонено; реконструкцію потрібно завершити за два роки з моменту приватизації будівлі. 

У травні 2021-го почався демонтаж двоповерхової будівлі ресторану та холу, що з'єднувався з готелем. Після цього взялися за сам готель. У жовтні того ж року багатоповерхівку почали розбирати, зокрема демонтували всі вікна та винесли меблі, а в середині листопада «Південний Буг» вже зносили важкою спецтехнікою

Вінничани обурювалися такою «реконструкцією». Були навіть петиції до міської влади з вимогами пояснити дії забудовника. Коли від «Південного Бугу» лишилося саме сміття, заввишки у кілька поверхів, в. о. директора департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради Денис Сорока прокоментував ситуацію нашому виданню:

«Працюють наразі саме у рамках підготовчих робіт. У визначенні “підготовчі роботи” може звучати словосполучення “демонтаж будівлі”. Вони демонтують у рамках законодавства».

Чому будівництво заморозили?

На той час у Вінниці вже активно просували рекламу майбутнього мультифункціонального комплексу Bogun City, що мав постати на місці старого готелю. 

Він мав складатися з чотирьох висоток з апартаментами бізнес-класу, офісними приміщеннями, готелем, торговими площами, а також підземним паркінгом та розважальними закладами. Анонсована висота будинків складала: 10, 14, 17 та 21 поверхи. Вартість квадратного метра елітної нерухомості в «Богун Сіті» на той час стартувала від 1,5 доларів. Завершити всі роботи там мали у 2025 році. 

Наприкінці 2021 року на території майбутнього комплексу вже активно працювала спецтехніка. Та основні роботи мали початися з весни 2022-го, чого не сталося через судовий арешт. 

Про судовий процес стало відомо на стадії апеляції, яку подав адвокат ТОВ «Агро Дельта Плюс». Він вимагав скасувати рішення суду першої інстанції, однак Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу та залишив без змін рішення міського суду, яким й наклали арешт на земельну ділянку під комплексом готелю «Південний Буг».

У заяві міського суду ми також знайшли інформацію про те, що у 2021-му між згаданим ТОВ та Вінницькою міською радою було укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки вартістю понад вісім з половиною мільйонів гривень. Тобто земля під готелем, яка раніше передавалася компанії лише в оренду, відтепер належала їй. 

За підрахунками обласного управління Держгеокадастру вартість землі занижена і мала б складати понад 37 мільйонів гривень. «Це свідчить про можливе заниження вартості земельної ділянки під час проведення оцінки, чим завдано збитків місцевій громаді в особливо великих розмірах», — йшлося в заяві. 

Також в ухвалі міського суду йшлося, що ТОВ «Агро Дельта Плюс» як замовник будівництва та підрядна організація «АВМ Девелопмент» демонтували готель «Південний Буг» самовільно без дозвільних документів. Згідно з договором там мала бути лише реконструкція.

Що наразі на будмайданчику?

Поновлення будівельних робіт на місці колишнього готелю ми попросили прокоментувати у Вінницькій міській раді. Там пообіцяли надати пояснення, однак на момент публікації цього матеріалу відповіді редакція не отримала. 

Крім того, ми надіслали запит до Вінницької обласної прокуратури з проханням надати інформацію про перебіг кримінального провадження по забудові території готелю «Південний Буг». 

Після отримання відповідей ми опублікуємо їх у нових матеріалах.

Читайте також:

Вінницьке метро: 55 років тому пропонували пустити трамвай під землею

Студент-медик з Індії Капіл повернувся з фронту: «Складу іспити і — знов до зброї»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Татьяна Рябоконь

    Читаю коментарі і не розумію - люди, яким дуже шкода той старий готель, що знесли бачили його таким самим, як і я??? Стара совкова забудова уся в тріщинах... "Візитівка міста"))) виглядав він жахливо, як декорація до фільму жахів. До того ж за новим стандартом, в усіх новобудовах обов'язково повинно бути підземне укриття, яке там зробити було б неможливо.
  • Александр Тулюпа

    Як що я правильно пам'ятаю,то там повинен бути ще один комплекс будівельний "БОГУН"...А Вінниця буде закрита зі всіх сторін висотками...Слава вовє і сірожє....
  • Александр Тулюпа

    Вова і Сірожа потихоньку починають пиз...ти гроші нашого міста...Ай МАЛАДЕС !
  • Мария Затайдух

    Кінцв в воду. Ми так нічого й не будемо знати, бо нам знову очі замилять.

keyboard_arrow_up