На лікарнях Вінниці планують будувати сонячні електростанції. Буде економія на платіжках за комуналку

На лікарнях Вінниці планують будувати сонячні електростанції. Буде економія на платіжках за комуналку
«Спочатку побудуємо на дахах лікарень, а потім перейдем на школи», — так прокоментував рішення про будівництво СЕС міський голова Сергій Моргунов / Фото ілюстративне, з фотостоку
  • Депутати міськради схвалили будівництво п’яти дахових електростанцій на міських лікарнях.
  • Мета — перехід на альтернативну енергетику, щоб зменшити суму комунальних платіжок.
  • Де побудують сонячні електростанції? Скільки на це виділять грошей? Та яку економію прогнозують чиновники?

На сесії міськради 24 вересня депутати схвалили «Програму будівництва сонячних електростанцій на дахах лікарень Вінниці», яку будуть впроваджувати протягом 2022-2026 років.

«За» таке рішення проголосували 45 з 45 присутніх на сесії народних обранців.

Програма передбачає будівництво дахових СЕС, щоб зменшити власне споживання електроенергії міськими лікарнями, а також скоротити викиди вуглецю СО2 в атмосферу.

Відео дня

Ціна електрики росте на 15% щорічно

— Важливе рішення. Спочатку обладнаємо лікарні, потім перейдемо на школи. І важливий момент — це накопичення виробленої електроенергії, щоб ми могли зекономити мінімум 30% по сплаті за спожите світло, — коментував рішення мер Вінниці Сергій Моргунов. — Це, звичайно, дасть менше навантаження на міський бюджет щодо оплати за енергоносії. Це актуально якраз в контексті викликів, які нас чекають по ціні на газ для комунальних закладів. Зараз вона складає 25 тисяч гривень за тисячу кубометрів! За газ. І це для лікарень, шкіл та дитсадків та інших соціальних закладів.

Також в самому рішенні зазначено потребу в переході на альтернативну енергетику:

«Аналіз змін ціни показує динаміку приросту на рівні 15 – 20 % щорічно, що стимулює споживачів встановлювати децентралізовані джерела живлення, наприклад, сонячні електростанції. Ціна закупівлі електроенергії на ринку за останні дев’ять років показує щорічний середній приріст на 15 % і така тенденція постійно зберігається», — йдеться в рішенні.

Більш того, надлишки електроенергії планують продавати за «зеленим» тарифом.

Де поставлять СЕС?

В рамках першого етапу заплановано буівництво п’яти сонячних електростанцій. Цьому передували розрахунки інсоляції та техніко-економічне обгрунтування по кожному з об’єктів.

Дахові СЕС побудують на покрівлях:

Загальний кошторис проектів попередньо визначено на рівні 4,8 млн грн. Підрядника обіцяють обрати на відкритих торгах в ProZorro. І завершення реалізації цього етапу запланували на 2022 рік.

Другий етап програми — у 2023-2024 роках — передбачає відбір щонайменше п’яти комунальних підприємств, на приміщеннях яких також будуть встановлені сонячні електростанції. Мета проекту — заміщення мінімум 15% в енергоспоживанні цих КП, аби стільки електроенергії вироблялося сонячними електростанціями.

А третій етап — у 2024-2026 роках — передбачає влаштування систем накопичення енергії для збільшення обсягу заміщення електроенергії виробленої на СЕС, які були влаштовані на першому та другому етапі реалізації Програми.

Таким чином міська влада планує зробити енергонезалежними комунальні заклади і сприяти тому, аби кінцева платіжка за світло була якомога меншою. І як результат, довелося б менше платити за споживання електроенергії монополісту.

Подивитися рішення міської ради повністю можна за цим посиланням.

Біля ВПЗ, нагадаємо, працює завод, де роблять сонячні панелі

Опитування

Чи схвалюєте таке рішення?

 

Читайте також:

Вінниця промислова. Будують фабрику з виробництва картону, є плани і на інші заводи

У Вінниці встановлять унікальну промислову систему накопичення енергії

Сонячними панелями «засадили» поля під Немировом. Репортаж з нової електростанції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • ОБА НА

    Цікаво, через який час сонячні батареї себе окуплять? Яка собівартість 1кВТ/год?
  • Ols Kat

    а можно солнцем воду нагревать и нагретую воду в батареи качать? я гуманитарий просто, объясните пожалуйста зачем тут электричество?

keyboard_arrow_up