Сонячними панелями «засадили» поля під Немировом. Репортаж з нової електростанції

Сонячними панелями «засадили» поля під Немировом. Репортаж з нової електростанції
  • За 15 кілометрів від Немирова, у селі Червоне, побудували сонячну електростанцію.
  • Понад 18 тисяч панелей вироблятимуть енергію, якої вистачить для забезпечення світлом на 3000-3200 приватних будинків протягом року.
  • Як працює станція, з чого складається та чи перспективно мати малу СЕС на своєму подвір’ї?

На землях, які раніше були пустирем в селі Червоне, тепер розташовані десятки рядів сонячних панелей. Робити сонячну електростанцію (далі — СЕС) тут розпочали пів року тому, у квітні. Нині об’єкт, потужністю 5,3 мегавата майже готовий.

Компанія Voltage Group, яка спроектувала і збудувала станцію, провела журналістам екскурсію новим об’єктом: фахівці розказали з чого складається СЕС, який принцип роботи та скільки можна заробити на альтернативній енергетики.

Зібрали за пів року

З висоти пташиного польоту 10 гектарів поля, яке «засаджене» скляними модулями виглядає наче велетенське дзеркало. Але люди бачать тільки десятки рядів металевих конструкцій, які встромлені у землю разом з панелями.

Відео дня

Територію навколо огородили парканом з колючим дротом. Охоронники кажуть, що це «від хороших людей», адже панелі — ласий шматок для крадіїв.

Проходимо всередину, де кілька робітників підтягують кріплення конструкцій з фотомодулями.

— У кожному ряду близько 400-500 фотомодулів (сонячних панелей). Складали їх вручну кілька місяців, виставляли на металеву конструкцію, яка в основі має бетонний фундамент, — каже — начальник дільниці Олег Цеговський. — Така конструкція витримує шквальні вітри зі швидкістю від 30-37 метрів за секунду. А це, повірте, дуже потужний вітер, до якого ми готові.

На цьому будівництві мешканець Немирова Руслан Короленко працює електриком. Каже, що потрібні були спеціальні навички, щоб розібратися з новою технікою

— Електроніка стає все складнішою, тому в нашій професії потрібно постійно перенавчатися. Тут ми монтували фотомодулі, під’єднували інвертори та багато іншого. Працюю тут останні пів року, — каже чоловік.

Складові СЕС

Технічний директор компанії Voltage Group Дмитро Фурдига розказує, що аби зібрати таку станцію потрібно 5-6 місяців. Вона складається з фотомодулів, яких тут понад 18500. Разом вони мають 5,3 мегавата потужності.

— Якщо простими словами, то струму, який вироблятиме ця станція, вистачить жителям 3000-3200 приватних житлових будинків на рік. Але це ще середня за розмірами станція, у Вінницькій області ми робили та більші, — каже Фурдига. — Будівництво цієї СЕС вже завершено. Вона ще не працює, бо не введена в експлуатацію — залишилися паперова робота. Плануємо запустити в жовтні.

Технічний директор розказує, що сонячна електростанція складається з трьох головних компонентів: фотомодулі, інвертори, трансформатор.

— Зокрема, сонячні панелі (фотомодулі) на цій станції китайського виробництва. Одинична потужність такої панелі — 285 ватів. Вони мають гарні показники міцності та витримають навіть сильний град.

Під однією зі стійок помічаємо невелику металеву коробку з приладами та світлодіодами.

— Фотомодулі виробляють постійний струм. Він є непридатним для звичайного користування. Тож потрібен інвертор, який з постійного утворює змінний струм. На цій станції таких приладів 68 штук, від компанії Huawei, потужністю 66 кВт, — пояснює технічний директор Дмитро Фурдига.

Надалі струм з інверторів потрапляє на трансформаторну підстанцію, що стоїть на околиці поля з сонячних панелей.

— Для того, щоб передавати струм на великі відстані, потрібно підняти його потужність. Таким чином, буде менше втрат електроенергії у мережі. Тут стоїть силовий трансформатор, на 0,4 кВт. Він під’єднаний до загальних мереж, куди передає всю згенеровану електроенергію, — каже чоловік.

Питаємо, чи користувалися сонячними панелями, які виробляють у Вінниці?

— Ні, вони не так давно запустилися. І наскільки я знаю, підприємство KNESS PV працює зараз на своїх клієнтів. Поки що ми не використовували у своїх об'єктах вінницькі панелі. Сподіваюсь, що надалі з їхніми фотомодулями попрацюємо теж, — каже Дмитро Фурдига.

Окупиться за 4-5 років

Власником цієї сонячної електростанції є товариство «Солар Енерджі-Скіф». Його керівник Сергій Луковський розказав, що підприємство отримало землю під СЕС в оренду. Приставку «скіф» у назві зробили на честь скіфського городища, що неподалік від Немирова.

— Були громадські слухання щодо будівництва СЕС. Жителі не висловилися проти, а Мельниківська сільрада взагалі була задоволена, що ми працюватимемо на їхній території,  — каже Луковський. — Очікуємо, що річний виробіток цієї електростанції складатиме 6200-6300 МВт-год. Але ми її збудували не тільки для того, щоб заробляти, а й допомогти нашій країні отримати енергонезалежність.

Директор з розвитку бізнесу компанії Voltage Group Дмитро Нечипоренко каже, що інвестори охоче вкладаються в альтернативну енергетику. Пояснює це тим, що такі об’єкти швидко окупаються і прибуток гарантується державою. За 1 кВт виробленої енергії дають 0,18 євроцента (майже 5 гривень).

— В Україні найвищий зелений тариф в серед країн Європи. Це було зроблено державою для того, щоб стимулювати розвиток альтернативної енергетики. Але до 2030 року тариф буде поступово знижуватися, з 2020 року — складатиме 0,16 євроцента, — каже Нечипоренко. — При цьому сонячна електростанція, як інвестиційний проект, дуже комфортний «сусід»: вони не шумлять, машини сюди не їздять, багато людей не працює. А податки платяться стабільно і проект працює.

Після введення в експлуатацію сонячної електростанції тут створять робочі місця: потрібні будуть електрики, інженери, охоронці тощо. У середньому, треба 5-6 людей постійно і ще кілька робітників для періодичних робіт: покосу трави, миття фотомодулів тощо.

— На минулих об'єктах ми давали ці робочі місця місцевим жителям. Станція у селі Червоному не є виключенням, тут будуть працювати місцеві мешканці, які пройдуть навчання, інструктажі, для того, щоб обслуговувати СЕС, — каже Фурдига.

 

Малі СЕС — це прибутково?

Зробити приватну сонячну електростанцію можуть й власники приватних будинків. Для цього їм потрібна земля, гроші та бажання. Дізналися скільки потрібно панелей і скільки це коштуватиме, щоб на цьому заробляти за зеленим тарифом.

— Для приватного домогосподарства максимально що можна поставити — це 30 кВт. Це, якщо брати панелі середнього розміру, близько 100 фотомодулей. Їх встановлюють частково на даху і більшу частину на землі. Тобто, для їх розміщення потрібно мати три сотки своєї землі. Враховуючи все обладнання, її налаштування може коштувати на ринку 20-24 тисячі доларів. Термін окупності — 4-5 років, — відповів технічний директор Voltage Group Дмитро Фурдига.

Крім того, аби продавати електроенергію за зеленим тарифом потрібно мати потужну електромережу. Це може стати коштовною перепоною, про що ми писали в матеріалі: Заробляти на сонячних панелях. Перспективно або дорога іграшка?

Читайте також:

Фото та відео з дрона надано компанією Voltage Group

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Денис Кабо

    За "зеленою енергетикою" майбутнє прогрес не зупинити і це все більше розвивається. Сам встановив собі СЕС і зрозумів що це була правильна інвестиція. Користувався їх послугами. монтаж і якість на вищому рівні. Рекомендую https://sun-energy.com.ua/articles/ploshcha-sonyachnoyi-elektrostantsiyi

  • Petro Petrenko

    Теж продаємо такий інвертор https://prel.prom.ua/p1104514914-merezhevij-invertor-huawei.html
    Дуже якісний, рекомендую!

  • анонім

    Валерій Чудновський, переглянув зауваження пана Володимира і в мене склалось враження або Ви у школі не вивчали фізику, або тих спеціалістів які надали Вам інформацію потрібно гнати мітлою. 0.4 кВт - 5 частина потужності звичайного електрочайника. 300 соток землі - ? Подивіться на пана Моргунова, на міську раду які 5 соток надають лише наближеним до влади.
    Це публікація нагадує ляпи від Ольги Бобрусь коли вона намагається з Ганною Олійник рекламувати досягнення поліції.
  • Володимир

    Зрозуміло, що журналіст в фізиці профан, йому це можна пробачити. Але якщо так говорять тех.спеціалісти - то це жах. І про підвищення потужності , і про трансформатор на 0.4 кВт, і про 300 соток землі під домашню станцію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up