На 600-річчя будують «Муніципальне житло»: яка ціна та хто забудовник

На 600-річчя будують «Муніципальне житло»: яка ціна та хто забудовник
Цього року в місті можуть звести одразу два ЖК по програмі «Муніципальне житло». За останні 13 років за цією міською програмою 910 родин отримали омріяні квадратні метри / Фото з будівельного майданчика з facebook-сторінки Андрія Очеретного
  • На Вишеньці зводять уже 12-тий об’єкт міської програми «Муніципальне житло».
  • У цієї багатоповерхівки вже є шість із десяти запланованих поверхів, а сам будинок буде повністю електрифікований. 
  • Квартири тут продають за ціною, що нижча за ринкову по місту, відзначають в мерії. То яка ціна і хто будує дім?

Будинок, який почали зводити у серпні минулого року, станом на початок 2023-го, вже має шість поверхів. Його будують за міською програмою «Муніципальне житло». Про це на своїй facebook-сторінці написав заступник міського голови Андрій Очеретний.

«Вартість будівництва 1м2 житла — 24 тисячі 990 гривень. Хочу також наголосити, що будівництво «Муніципального житла» реалізується не за бюджетні кошти, а за рахунок інвестицій довірителів», — пише Очеретний.

Журналісту Андрій Очеретний пояснив, що «Муніципальне житло» — це пайове будівництво, де, як і в інших ЖБК, майбутні власники квадратних метрів фінансують зведення новобудови.

Відео дня

— Головною відмінністю є те, що міська влада у такому пайовому будівництві виступає гарантом якості об’єкта, дотримання державно-будівельних норм, його здачі в оговорені терміни та створює під кожен об’єкт програми окремий фонд фінансування будівництва, — пояснив заступник міського голови.

«Охочих вдвічі більше, ніж є квартир»

Отож, як ми з’ясували — квартири в муніципальних будинках не роздають безоплатно за квотами, а продають. 

Тоді як інша особливість програми в тому, що квартири продають тим кандидатам, які отримали це право під час відкритого жеребкування.

«Як показує практика, охочих взяти участь у Програмі було майже вдвічі більше, ніж є квартир», — пише у дописі на facebook-сторінці Андрій Очеретний.

Відтак, найбільше квартир в будинку розподілено між такими категоріями:

Загальна кількість розподілених квартир — 86. Свою частку з нерухомості отримає і забудовник, яка потім буде продаватися на вільному ринку. Ця частка складає ще третину від житлової нерухомості в будинку. Адже, за словами заступника міського голови, забудовник також вкладається коштами у це будівництво.

— Це не «подарунок» від міськради. Вони вкладають власні кошти в будівництво будинку, в інженерні мережі тощо, — каже Андрій Очеретний.

Будинок буде абсолютно електрифікований

У десятиповерхівці на 600-річчя влаштовують підземний паркінг, як це було і в муніципальному будинку на Поділлі.

«Саме завдяки такому архітектурному рішенню двір не буде завантажений машинами та використовуватиметься як рекреаційна зона, — пише Очеретний. — Ще важливіша безпека мешканців, тому в паркінгу можна буде перечекати повітряну тривогу у разі необхідності».

Дасть економію на опаленні, вважає заступник міського голови, й те, що з північної сторони в будинку не буде вікон.

«Крім того, цей будинок буде абсолютно електрифікований. Оскільки електроенергія в Україні виробляється повною мірою, жителі багатоповерхівки будуть забезпечені цим ресурсом і в контексті опалення, і в можливості приготувати їжу, нагріву води тощо. Звісно, зараз ми живемо під час війни та тимчасових блекаутів і це суттєвий виклик. Але в майбутньому точно не будемо залежати від неадекватних сусідів», — додав Андрій Очеретний.

Хто забудовник

Замовником будівництва є міське комунальне підприємство «Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва». Будує житловий комплекс товариство «ВМБУД».

Генпідрядник нового ЖК, за даними Opendatabot, ще торік був зареєстрований у Києві, де й здійснював будівництво. Але станом на зараз перереєструвалися у Вінниці, за вулицею Григорія Сковороди, 4 (колишня Пушкіна - авт.). Керівником компанії та її власником є Віталій Булаєнко, для якого це підприємство є єдиним бізнесом.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що у Вінниці будують ще один муніципальний будинок на Привокзальній.

 

Читайте також:

Муніципальне житло у Вінниці на 600-річчя: ціна, хто забудовник та скільки є квартир

Для Вінниці завантажують нову партію швейцарських трамваїв — подробиці

Відбудова Будинку офіцерів і створення підземного паркінгу. Обговорять плани на площу Перемоги

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • valentin vilchynskyy

    Чому загиблим членам сімї на війні не надали квартири за рахунок міста ...? АТОвців прирівняли до вчителів за кількостю наданих квартир . Ганьба баригам .
  • Inna Mer

    25 000 грн 😅😅за такі а той нижчі кошти можна і не муніципальне купити
  • Таня Дубривная

    Почему  дом на месте пивзавода по ул.Киевской стоит как громадное недоразумение уже столько лет и разрушается?!Вот вам и муниципальное жилье.Такой огромный никому не нужный дом.Куда смотрит мэрия,куда смотрит общественность?!
  • Андрей Васильевич Карпенко

    35 тис долларов

keyboard_arrow_up