«М’ясо, як сонечко, а покупця немає». Як працюють ринки після відкриття

«М’ясо, як сонечко, а покупця немає». Як працюють ринки після відкриття
  • Кабмін та міська влада дозволили відновити роботу продуктових ринків за умови дотримання карантинних обмежень. У Вінниці вони запрацювали відсьогодні.
  • Побували на двох міських ринках та подивилися, якою зараз є торгівля, чи збираються там натовпи покупців і як «перерва» вплинула на ціни.

Відсьогодні, 30 квітня, у місті почали торгувати на ринках. Але є певні обмеження: час роботи з 10.00 до 14.00 у будні та з 10.00 до 16.00 на вихідні та святкові дні.

До того ж, відвідувати ринки можна лише за наявністю медичної маски або респіратора, і не більше одного покупця на 10 квадратних метрів торгової площі. Продукція має бути за захисним екраном, продавці — на відстані не менше трьох метрів один від одного. Плюс, кожні три години прибирання. Чи дотримуються у Вінниці таких обмежень?

Центральний ринок

Об 11-й годині поблизу Центрального ринку зібралася невелика черга. Відвідувачі очікували, поки їм заміряють температуру, щоб пройти всередину. Двоє працівників тримали в руках безконтактні термометри і постійно проговорювали: «Будь ласка, тримайте дистанцію». Впродовж нашої присутності біля вхожу не було жодної людини, яку б не пропустили в торговельну залу. 

Відео дня

— Правила такі, якими і були до закриття ринку. Ми і раніше міряли температуру у покупців, пропускали по черзі та мали антисептики. З новацій — тепер є дезінфекційний килимок, який ми поливаємо антисептиком. Людей, які мають високу температуру, ми ще не фіксували. Якщо у когось буде температура 38 і вище градусів — ми його не пропустимо, — говорив один з працівників ринку, які міряли температуру. 

Водночас, точність замірів викликає питання. Журналістів пропустили всередину з температурою 35,4 і 37 градусів за Цельсієм. У деяких покупців фіксували навіть 34 градуси. 

Одразу на вході ми зустріли представника адміністрації ринку. Головний інспектор з торгівлі Центрального ринку Микола Поліщук теж сказав, що правила роботи, які були запроваджені до закриття ринку і після відновлення його роботи, особливо не змінилися.

— Держпродспоживслужба нас і раніше перевіряла. Порушень правил в нас немає, — розповідав Микола Поліщук. — У нас антисептики через кожен метр. Закупили 40 літрів деззасобів. Кожні дві години проводимо санітарне прибирання.

Микола Поліщук

Поліщук пояснив, що станом на 11.30 в них є 64 відвідувача. При тому, що одночасно в залі можуть бути до 150 покупців.

Усі прилавки обтягнути плівкою. Отримати товар і передати гроші можна через невелике «віконце», яке залишили посередині плівки. Якогось скупчення народу ми не помітили, хоча побачили, що чимало людей залишають «відкритими» носи.

За прилавками, як говорив головний інспектор з торгівлі, близько 100 продавців, кожен з яких зазиває клієнтів.

— Не бачите, як ми працюємо? М'ясо наскладали, дивіться, воно як сонечко. А купця немає. І ціни наші не змінилися. Навіщо їх міняти, якщо покупців немає, — пояснила продавчиня Тамара.

Тамара

— Зараз бачу, що люди з обережністю роблять покупки: тримають дистанцію один від одного, намагаються не затримуватися надовго. Сьогодні багато покупців немає. А оскільки мало клієнтів, то доводиться знизити ціни. Думаю, якщо буде трішки дешевше, то все продасться, — сказала продавець Оксана.

Оксана

Посеред зали чергують поліцейський та представник муніципальної варти. Як пояснив правоохоронець, він слідкує за дотриманням порядку і щоб не було скупчень. 

Також перевіряє дотримання обмежень інспекторка Держпродспоживслужби:

— Це дотримання масочного режиму, прибирання кожні три години, проведення температурного скринінгу відвідувачів та наявність засобів індивідуального захисту. По Вінниці всі ринки отримали від нас акти обстеження, дозволи на роботу та рекомендації як працювати за умов карантину, — розповіла головний спеціаліст держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Вінницькій області Оксана Журавльова.

Оксана Журавльова, Держпродспоживслужба

Привокзальний ринок

Відновили торгівлю й на ринку біля залізничного вокзалу. Візуально, сюди черга з покупців була довшою, ніж на Центральному ринку. Температуру тут заміряв представник адміністрації, і подекуди для однієї людини робив це кілька разів:

— Якщо прилад не показує температуру одразу, то перемірюємо повторно, поки не буде результату. Робимо замір у різних місцях: на руці, шиї, лобі, — казав адміністратор ринку «Привокзальний-2» Олександр Комісарчук.

Олександр Комісарчук

Питаємо, чи були відвідувачі, яких не пустили через високу температуру?

— Поки не було. Один чоловік «шуткував»: я йому міряю температуру, показую, що в нього 36,4, а він мені — «так в мене було 37,8». Зранку біля нас чергувала поліція, тому хотів хлопців покликати, а тут мені цей чолов’яга каже, що «то він так пожартував».

Як каже адміністратор ринку, зранку в них територію продезінфікували рятувальники: 

— Вони з «бочки» полили дезінфектором, а потім продавці помили свої прилавки. Протягом дня в нас будуть працювати люди з ранцевими розпилювачами. Прибирання виконуємо кожні три години, — говорить Комісарчук.

У журналістів також заміряють температуру. На цей раз в обох — 36,4. Проходимо всередину ринку та помічаємо, що тут більшість продавців поставили перед своїми продуктами плівку. І скупчення з покупців також немає. 

Людмила

— До закриття ринку ми встигли продати наш товар, тому це не вплинуло на нас сильно. Ціни зросли, але це не пов'язано з карантином, це сезонне підняття. З покупцями дуже погано, мало людей зараз приходять на ринки. Для нас цей карантин велика трагедія, бо сім'ї потрібно чимось годувати. Ми його дотримуємося, що ж робити, — розказала продавчиня Людмила.

Людмила

— Обмеження у роботі не змінилися. Вони такі самі, які діяли до закриття ринку. Увесь товар за плівкою, ми маємо рукавички, маски та дезінфектор для того, щоб протирати ваги та руки. З покупцем, слава Богу, все нормально. Люди приходять, бо супермаркет — це не то, — розказала продавець Людмила.

Як і у випадку з Центральним ринком і покупці, і продавці одягали маски не повністю, залишаючи відкритими носи. Як правильно носити маску ми писали ось в цьому матеріалі.

«Ринки відкрили. А транспорт не для всіх»

Під новиною Завтра у Вінниці відкриються агропродовольчі ринки (ОПИТУВАННЯ) наші читачі залишали коментарі з обуренням, що ринки відкрили, а транспорт продовжує возити тільки тих, в кого є перепустка.

Зняти обмеження на проїзд в громадському транспорті може міська комісія з питань безпеки та надзвичайних ситуацій. Чому ж тоді цього не зробили разом з відкриттям ринків?

— Немає законних підстав. Послаблення карантину ухвалює Кабмін, міська комісія ухвалює їх на місцевому рівні. Як тільки Кабмін дозволить перевозити всіх пасажирів, то таке ж рішення буде прийнято у Вінниці, — розказала керівниця департаменту в справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Аліса Мисловська.

Фермери та підприємці, нагадаємо, вимагають послаблення карантину

Читайте також:

Як змінилося місто під час карантину? Фоторепортаж з вінницьких вулиць

Банківські платежі по-новому. Без паспорту можна буде переказати до 5000 гривень

Як довготривала самоізоляція впливає на наше здоров’я? Розповідають лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Гоша

    Испугалась не народная власть и врагов народа а не слуг того народа которому обещала служить Только хорошо организованное сопротивление не народной власти- поможет нарду выжить По Шевченку - Боритесь и победите!!! Власть врагов народа труслива!!!
  • Константин Сильченко

    На ринку набагато краще ніж у супермаркеті
  • Toma Andrievskaya

    Бредотіна!Зніміть обмеження часу відвідування ринку і не буде скупчення людей.Ви збили всіх в кучу і маєте клопіт з дезінфекцією килимка ?!😕
  • Александр Кравцов

    А чому м'ясо за плівкою, коли воно має бути у холодильнику. Людям думати де і яке м'ясо купувати. Там можна підчепити не тільки короновірус, а щось погірше і найдовше. МЯСО МАЄ ПРОДАВАТИСЬ З ХОЛОДИЛЬНИКІВ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up