Могилу колишнього мера Вінниці Миколи Оводова знайдено в Одесі

Могилу колишнього мера Вінниці Миколи Оводова знайдено в Одесі
Микола Оводов був очільником міста з 1899 по 1917 роки
  • Довгий час історики не могли встановити відомостей про одеський період життя Миколи Оводова та його смерть.
  • Але нещодавно дослідники віднайшли факти, що один з найвідоміших очільників Вінниці працював до своєї смерті лікарем в Одесі.

Біографія Миколи Оводова залишалася не вивченою через відсутність документів про одеський період життя екс-мера Вінниці 20 століття та його смерть. Але в процесі зйомок «Видатні люди Вінниччини: Микола Оводов» у Держархіві Одеської області було знайдено дані про смерть Миколи Васильовича. Про це повідомляє Центр історії Вінниці.

«Микола Оводов помер 29 березня 1941 року у віці 77 років від бронхопневмонії. У документі були вказані рід занять померлого (лікар), місце роботи (санчастина станції «Одеса-порт»), місце постійного проживання (м.Одеса, вул. Комінтерна 8/13)», — йдеться у дописі.

Як виявилося, могила екс-мера знаходиться на Другому християнському кладовищі Одеси. Центром історії Вінниці ініційовано внесення даного поховання до переліку пам’яток історії місцевого значення Одеси з відповідним охоронним статусом. А Вінницька міська рада висловила бажання упорядкувати місце поховання Миколи Оводова у 2019 році.

Відео дня

Довідка

Микола Оводов народився 17 листопада 1864 року у Воронезькій губернії у збіднілій дворянській сім’ї. Здобув медичну освіту в університеті святого Володимира у Києві та був направлений у Подільську губернію, де 7 березня 1889 року його призначили ямпільським міським лікарем. Через рік Оводов був переведений на таку саму посаду у Вінницю.

Крім того, в 1890 році він став лікарем місцевого реального училища, а в 1892 був призначений консультантом по хірургічним хворобам при Вінницькій окружній психіатричній лікарні.

Плідна професійна і громадська діяльність не залишилась непоміченою і 30 березня 1899 року постановою Вінницької Міської Думи він був обраний міським головою на чотирирічний термін, пізніше неодноразово перебирався і займав цей пост до початку 1917 року.

З ім’ям Оводова пов’язано більшість важливих справ, що торкалися в той час Вінниці, і розглядалися міською думою і міською управою.

Саме під час його головування відбувся величезний прогрес у розвитку Вінниці. Значними подіями в житті міста були спорудження: Народного дому на Замості (1902), міського театру (1910), електростанції та перших електричних ліхтарів (1910), першої черги водогону (1910–1911), міської думи на Поштовій вулиці (нині Соборна) (1911), готелю «Савой» (1912), трамвайне сполучення центру та Замостя (1912), закладення міського парку, телефонна станція.

Джерело: Вікіпедія

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Винничанин коренной

    Торонтуй, йди ти зі своїми псевдоспогадами, ольгінська проститутка.

    Задунайский Торонтуй reply Винничанин коренной

    Другой реакции я даже и не ожидал. Фарисеи хреновы.

    Вінничанин reply Задунайский Торонтуй

    Доширак закончился?
  • Задунайский Торонтуй

    А вот Артынова утеряна благодарными потомками. "Архитекторъ Артыновъ 1860 - 1919" было написано на могильной плите. Своими глазами видел. Запомнил, потому что 19-й год и "ъ" уже не должно вроде быть. И - архитектор. Тогда показалось странным указание профессии...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up