«Ми залежимо від світла». Чому городяни на ГПЗ перекривали дорогу

«Ми залежимо від світла». Чому городяни на ГПЗ перекривали дорогу
  • Увечері, 30 жовтня, жителі мікрорайону «ГПЗ» перекрили проїзд на вулиці Зулінського.
  • Жителі втомилися від постійного відключення світла в будинку та вимагали, щоб до них приїхали чиновники.
  • Отримали тільки патрулі поліції, начальника ЖЕКу і гарантію, що буде розпочатий діалог, що припинить електричний «геноцид».

З п’ятої вечора проїзд на вулиці Зулінського, в районі прохідної Підшипникового заводу, був заблокований. Орієнтовно, до сотні вінничан ходили по «зебрі», через що в «пастці» опинилися кілька приватних автівок, автобусів на Десну та тролейбусів №3.

Аби розібратися в чому проблема до городян приїхали три машини патрульних поліцейських. Вони ж і прийняли на себе перший «удар» розлючених городян: мешканці будинку на Зулінського, 39 пояснили, що вийшли на протест, бо їм вкотре відключили світло.

Відео дня

— Суть в тому, що нам відключили електроенергію на весь дім, без будь-якого судового рішення та попередження. Усе через боржників, які роками не платять за світло. Відключили світло об 11-й ранку, — розказала мешканка будинку Наталія Коваль.

Старша по будинку Зулінського, 39 Тетяна Назаренко розказала, що так в них відбувається двічі на тиждень.

— Якщо через боржників відключають, то значить, що цілий день не буде світла. Вмикають електрику тоді, коли люди обривають лінії «Цілодобової варти». А сума боргу набігла близько 90 тисяч гривень. При цьому всі люди, які зараз ходять по переходу — справно сплачують по рахунках, — казала жінка.

Якщо буде треба — перекриємо і Соборну

До протесту збігалися підлітки, яка виступала як «група підтримки» чи просто споглядали на те, як сваряться дорослі. Обурені вінничани сварилися з поліцейськими та вимагали від «копів», аби ті привезли то начальника ЖЕКу, то Моргунова, то Коровія. Грозилися, що якщо нікого з владців не буде, то будуть ходити пішохідною зеброю в «кілька змін».

— Сьогодні перекрили Зулінського, а завтра перекриємо Київську на Водоканалі. Потім Соборну, а потім як піде. Ми сподіваємося нас почує влада, і до цього не дійде, — грозилися вінничани.

За годину на їх будинок увімкнули світло, але люди відмовлялися розходитися.

— Проблему зі світлом вже владнали. Запропонували людям завтра зустрітися за круглим столом з представниками ЖЕКу, мерії, міських електромереж, але не погоджуються на такий варіант. Тож продовжуємо шукати далі взаєморозуміння, — розказав майор поліції Микола Кулівар.

Тим часом в суперечках з «копами» жителі ГПЗ вимагали, щоб керівництво поліції дало їм гарантії, що світло в них залишиться і вимикати більше не будуть.

— У нас абсолютно все на електриці: бойлери, електроплити. Нам казали, що зранку знову відключать. Пообіцяйте, що цього не буде! Викличте представників мерії, аби ті теж пообіцяли! І ми готові до діалогу! — казали протестувальники.

На це присутній на мітингу начальник Лівобережного відділу поліції Роман Андрущак не погодився, бо як казав, що «він немає таких повноважень». І просив людей розійтися по домівках, пустити транспорт, а зранку приходити до мерії на діалог. На такий варіант люди теж не погодилися і продовжили протестувати.

Наче маленький «геноцид»

У відключенні світла місцеві звинуватили начальника ЖЕКу №15, що обслуговує їх будинок. До речі, тепер ЖЕК №15 називається «Управляюча компанія Київська».

— Якщо люди платять за світло, то яка підстава вимикати електрику? Якщо ж є 10 чи 20 боржників, то нехай їх і обрізають від мереж. І ми це говоримо нашому ЖЕКу, міській раді, поліції вже років десять. А нам кажуть — йдіть самі розбирайтесь зі своїми боржниками! Тоді як начальник ЖЕКу відключає нам світло, від якого ми залежимо: іншої енергії для підігріву води, для приготування їжі ми не маємо. Це, як мені здається, схоже на маленький геноцид, — розказав місцевий житель Станіслав.

Чому ж не можуть відключити від світла тих, хто має борги? І чому відключають увесь дім? Ці питання на місці не було кому задати, бо не було представників «Вінницяобленерго». Хоча, як виявилося, мешканці будинку на Зулінського, 39 вже «підковані» в цьому питанні.

— У нашому домі один лічильник, застаріла підстанція. Нам РЕС поставили вимогу розробити проект підключення до нової підстанції, яку ще потрібно придбати. Тому лічильників та окремого підключення на кожну квартиру в нас немає. І тому, коли накопичується велика сума боргу нас всіх разом від’єднують від електромереж, — розказала жительниця дому, яка представилася Оксаною.

Боржників змусять платити

«Через 20 хвилин буде начальник ЖЕКу» — сказали патрульні та цю фразу місцеві зустріли з оплесками.

Начальник управляючої компанії Сергій Браславський приїхав разом з заступником, яких одразу оточили протестувальники. Тим часом, поліцейські зуміли «визволити» один тролейбус. Але далі люди знов стали ходити «зеброю» і знов заблокували рух машин.

У розмові з мешканцями Браславський пояснював, що не він відключив світло, а це зробили електромережі. І за його словами він немає таких повноважень, щоб відключити цілий будинок. Далі півгодини ще тривали суперечки між комунальниками та мешканцями дому, але дійшли певного рішення:

  • Мешканці разом з управлінською конторою будуть шукати варіант впливу на систематичних боржників — від постійних нагадувань про сплату боргу, так і до судових процесів.
  • Щоб замінити аварійну підстанцію управлінська компанія подасть будинок в перелік об’єктів програми співфінансування 30/70 до міськради. Як тільки дім отримає нову підстанцію, то жителі зможуть під’єднати окремі лічильники на квартири та перейти на прямі договори з «Вінницяобленерго».
  • Надалі проблемні питання будуть вирішувати учасники ініціативної групи мешканців будинку на Зулінського, 39 разом з представниками влади та комунальних установ.

На цьому конфлікт почав стихати й протестувальники пропустили транспорт. Машини поїхали з ГПЗ о 21:31.

Нагадаємо, у п’ятницю, 26 жовтня, жителі «Європейського кварталу» перекривали Соборну.

Читайте також:

«Тут краще, коли діти маленькі». Життя навколо підшипникового заводу

«Хто живе на ГПЗ, тому в житті не везе»? Про плани мерії на цей район

А неподалік від ГПЗ є селище міського типу Десна, яке приєднається до Вінниці вже цього року. 
Чим живе Десна? Про людей та очікування від приєднання до обласного центру

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юлія

    НЕМАЄ СЛІВ!! Діти і мешканці Десни не могли додому попасти. ЛЮДИ, У ВАС , ЩО ТАМ КРИША ПОЇХАЛА?? ЧОГО ЧЕРЕЗ ВАС СТРАЖДАЮТЬ ІНШІ НАСЕЛЕНІ ПУНКТИ?

    Єдина дорога, по якій можна добратись до селища , була перекрита, люди не знали як добиратись додому, діти падали в паніку.

    Ежен reply Юлія

    Наступного разу проблема винекне у вас , а влада вас пошле в ігнор, цікаво як ви тоді спробуети довести свою думку, і звернути на себе увагу. І узагалі, треба обеднуватись, не будьте вінничани "моя хата с краю", адже крайні хати горять першими

    Вася reply Ежен

    Наступного разу йти до тебе та блокувати твою дебільну родину?

    Або бити пику знов тобі?

    До влади  йти страшно, а ти ось він
  • Вася

    Ну вот ни хера не пойму.

    Зачем перекрывать дорогу... Чтоб начальник ЖЭК приехал?

    А если без посредников - сразу в ЖЭК?

    Это дебилизм или как?
  • Natik Natik

    Да доречі чого відмикають світло, в нас що якісь проблеми з енергозабезпеченням?
  • Валера

    Майдаунам овощ мешал,а сейчас скачите-украина-цэ евро́па

    zhenya reply Валера

    вперед в рашку к своему овощу

    Антон Петров reply zhenya

    Женя, когда за участие в майдауне 2013-го будут судить, то окажется, что вас дураков не так-то уж и много. А судить будут, потому что последствия для страны просто пипец какие.

    zhenya reply Антон Петров

    Судят сейчас и судят овоща и беркутню.
    А если тебя все устраивало при овоще, хотел рашку - чемодан, вокзал,...
    По поводу майдана, тебе напомнить из-за чего все началось? Избиение студентов, например. Когда тебя бьют, ты же будешь защищаться?

    Антон Петров reply zhenya

    Эту лапшу про онижедети можешь рассказывать идиотам. Началось все с выделенного на мероприятие бабла и зазывал, таких как Кулявлоб и прочих.

    И не при*уел ли ты рассказывать мне где я должен жить?

    Из-за таких умников как ты теперь всех "устраивает" и то что было при овоще, и новые тарифы с ценами, развал промышленности, увеличение преступности,  куча жмуров, рост коррупции и т.д.

    Теперь все хорошо, да?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up