«Хто живе на ГПЗ, тому в житті не везе»? Про плани мерії на цей район

«Хто живе на ГПЗ, тому в житті не везе»? Про плани мерії на цей район
  • Минуло більше восьми років, коли закрився Підшипниковий завод
  • Але життя навколо нього не зникло. І у мерії розповіли про ремонти в цьому мікрорайоні
  • Щоправда, капітальних реконструкцій очікувати не варто. А от локальні ремонти на районі тут проходять інтенсивно.

Наш читач з ніком «андрей» залишив коментар під статею про цей район, що після розвалу Радянського Союзу тут було «своеобразное гетто»

«В общагах страшные обшарпанные коридоры, запущенные здания. При союзе была пословица «Кто живе на ГПЗ тому в житті не везе». Сейчас не знаю давно не был там», — пише чоловік.

Читайте першу половину історії про мікрорайон ДПЗ: «Тут краще, коли діти маленькі». Життя навколо підшипникового заводу

Відео дня
blockquote>

А журналісти «20хвилин» побували в цьому мікрорайоні нещодавно. Більшість з побудов тут гуртожитки, а будівлі ДПЗ-18 перебудували або зруйнували. Але життя тут не зупинилося. Будуть розвивати «промислову» околицю чи ні — з таким питанням журналісти звернулися до кількох департаментів міської ради.

9-та ранку. "Година пік" на ДПЗ

 

Директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко розказав, що на цей рік планів щодо розвитку ДПЗ немає.

— Є план з реконструкції дороги на вулиці Зулінського від кільця аж до виїзду на Десну. Плануємо до 2020 року там відновити асфальт, нові тротуари та зробити велодоріжки. Проте конкретних намірів та самого проекту немає, — відповів Ніценко.

А от темпи локального розвитку на ДПЗ не відрізняють цей мікрорайон від інших міських районів. Заступник директора департаменту ЖКГ Сергій Гречанюк розказав, що за минулий рік зробили капітальні ремонти мереж холодної, гарячої води та електропостачання в 11 будинках. А це майже половина цього невеличкого мікрорайону.

— Зараз у планах капітальний ремонт ліфтів у кількох будинках, благоустрій прибудинкової території на Зулінського біля будинків 2, 6, 8,7 а, 7б, 10. Зараз триває капремонт подвір’я біля будинків 34, 34а. А на Зулінського, 41, на умовах співфінансування (70% коштів з міського бюджету, а 30% - жителі будинку — авт.) збудуємо пандус до входу в будинок, — розказав Гречанюк.

Окремої уваги заслуговують балкони, що зробили собі мешканці гуртожитків. Серед них є й унікальні, які не побачиш більше ніде у Вінниці

Депутат від цього округу Володимир Чорновол розказав, що найбільше жителів ДПЗ хвилює стан доріг та майданчиків біля будинків.

— Варто відзначити активність людей у програмі співфінансування. Так, люди, що живуть в будинках №23 та №33 отримали нові внутрішньо будинкові інженерні мережі, а мешканці будинку на Зулінського, 48б тепер мають новий дитячий майданчик. У майбутньому плануємо разом з жителями мікрорайону облаштувати спортивний комплекс поряд з будинком №37 на Зулінського. Ми вже подавали цей проект на Бюджет громадських ініціатив, але тоді не вдалося набрати достатньої кількості голосів.

Очільник департаменту міського господарства Григорій Пурдик сказав, що цього року його підопічні поставлять ще один дитячий майданчик на Зулінського, 10.

— Його проект зараз розробляється нашими фахівцями. А так в минулому році ми встановили дитячий та спортивний майданчики біля будинку №31. Такий майданчик є одним з найкращих у Вінниці та не в кожному районі є.

А от про Підшипниковий завод та чи будуть його змінювати нам не змогли відповісти у мерії, оскільки ДПЗ є приватною власністю

 

Буде житло — буде й розвиток району

Олександр Рекута, головний архітектор Вінниці

— У департаменті капітального будівництва розробили план комплексної забудови цієї території. Мало бути кілька житлових комплексів, дитсадок. Але далі планів не пішли, оскільки там були проблеми із фінансуванням та інженерного характеру. Грунтові води пролягають занадто близько до поверхні. Знаю, що там будуватимуть багатоповерхівку для військових від Нацгвардії. І поки що це все. А планів на територію колишнього підшипникового заводу у нас зараз немає, бо він знаходиться в приватній власності. У майбутньому, цей район буде повністю забудований: спортивна зона, новий дитсадок, житлові масиви та об’єкти громадського простору.

 

Тільки місцеві знають історію ДПЗ

Тетяна Кароєва, доктор історичних наук, доцент

— Із вінницьких дослідників історією мікрорайону ДПЗ ніхто не займався. Тому інформація про минуле цього району є лише в його жителів. Ймовірно, що він почав формуватися в 60-ті роки. А саме коли вулиця Обводна, що пролягає крізь цю місцину, стала зватися Тарногродського (нині вулиці Сергія Зулінського — авт.). Із розповідей старожилів, територією підприємства вважалося велика місцина — від Водоканалу до самого заводу. Її забудовували гуртожитками, житловими будинками для робітників. Крім того, на території цього мікрорайону колись стояв запасний командний пункт ракетних військ, який прибрали звідти в 50-60-х роках минулого століття.

Оновлення

Після публікації матеріалу в газеті RIA, нам подзвонив чоловік, що представився Миколою Маринцем. Він розказав, як саме з’явився мікрорайон ДПЗ

— Там не було командного пункту ракетних військ, як вам розказали історики. У 50-х роках на місці ДПЗ було тільки болото. А вже починачаючи з 50-х років там розташували навчальний полігон для військових інженерів. Готували мостобудівельників, робочих, що працювали з військовою технікою. У 60-х роках цей полігон, як і навчальний заклад, перемістили в Балтію, та розпочали будувати підшипниковий завод, — розповів пан Микола.

 

Оптимістичне майбутнє може бути

Віталій Мельник, адміністратор «Urban. Міський журнал»

— Це класичний приклад, як з’явився типовий пролетарський район завдяки великому заводу. Бачив по генплану міста, що ДПЗ мали б розвивати через приватну забудову та зводити там багатоповерхівки. Тут є багато перспектив для розвитку — і як спальний, і як промисловий район. Там залишилися виробничі площі, тому можна робити акцент на відродження промисловості. А ще там є спортивний комплекс з двома стадіонами — в поганому стані, але мільйонних видатків не треба, щоб його відродити. Навіть трибуни ще в задовільному стані. Серед переваг ДПЗ й те, що там дуже багато місця, є ліс, хоча й дуже засмічений. Вважаю, що оптимістичне майбутнє в цього району все ж має бути.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    живу в центрі, але люблю погуляти у віддалених районах міста. Там спокійно, повітря менш загазоване і немає такого шаленого руху транспорту. Іноді ходжу в район ГПЗ. Як писали в попередній публікації, там дійсно багато дітей. Їм там є  де побігати бо двори великі і майданчики є, а ще поряд ліс  і поле.
  • Alexandra Rozbitskaya

    Следует еще написать про производство пластиковых окон прямо напротив жилых домов. Кроме неприятных запахов имеем отравленный воздух! И какие у нас перспективы???

    Olvol reply Alexandra Rozbitskaya

    Простите, вы предлагаете закрыть все оставшиеся заводы? Не вопрос, тогда минимум 30% населения будет занято на лесоповале, обтесывании дерева, постройке из него окон, домов, разных деталей, морением этого дерева и т.д., а также насаживанием нового леса на месте срубленного.

    Alexandra Rozbitskaya reply Olvol

    Я предлагаю придерживаться элементарных экологических норм ради здоровья населения, а производство выносить за пределы жилых районов, прежде чем заявлять про «комфортне та безпечне»…. Но нет, это ведь дорого и кто-то будет наживаться, прикрываясь новыми рабочими местами, а кто-то травиться….

    Анонім reply Olvol

    мове не йде про закриття заводів, а про екологію, після 22.00 неможливо вікна відкрити, стоїть смог , якщо вас так це турбує, завітайте у наш район, пізно ввечері або вранці, завітайте ще на Хутір Шевченка, там фірма Руслана травить людей, плавлячи пластік, за 50-100м. від їхнього заводу неможливо встояти і пару хв.

    Olvol reply Анонім

    Я же и говорю. значит переходите на натуральное хозяйство.
  • Юрий Вахитов

    С балконами не понял что такого уникального. По всему городу такие.

    Anonymous reply Юрий Вахитов

    Балконы как везде в Виннице и Украине полностью уничтожены и изуродованы варварским способом - а власть это молчаливо позволяет делать, вместо того что бы штрафовать.
  • Марина Купреишвили

    Жителі Зулінського 48а дякують В.Чорноволу за допомогу у благоустрої прибудинкової території.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up