Ми перевірили овочі для вітамінного салату: у редисці зашкалює рівень нітратів

Ми перевірили овочі для вітамінного салату: у редисці зашкалює рівень нітратів
Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ ДТЕУ
  • Журналісти «20 хвилин» разом з товарознавцями придбали салатний набір з шести овочів в супермаркетах і на ринках Вінниці. Разом перевірили їх на вміст нітратів.
  • Які овочі за показниками близькі до органічних, а де нітрати перевищують всі можливі норми — читайте далі.

З приходом теплої пори року особливо хочеться посмакувати вітамінами, яких дуже бракує нашому організму. Для цього ми йдемо до магазину або ринку, щоб купити свіжих фруктів та овочів. Все було б добре, якби не нітрати, які містяться майже у всій городині.

Ми вирішили перевірити овочі, які продають у Вінниці, на нітрати. Для цього придбали городину на місцевому ринку і в супермаркеті. Разом з фахівцями Вінницького державного торговельно-економічного інституту, за допомогою тестеру Greentest, перевірили набір для вітамінного салату. Зокрема: огірки, помідори, редиску, перець болгарський, цибулю зелену та салат листовий.

Відео дня

В яких овочах зашкалюють нітрати?

За словами фахівців, рекордсменами за вмістом нітратів вважаються: листові овочі (салат, кріп, петрушка), коренеплоди (редиска, редька, буряк, а також рання капуста). Дещо менше нітратів накопичується в ранній картоплі, моркві, томатах та огірках, відносно мало в ріпчастій цибулі. Що показала наша перевірка?

  • Помідори — допустима норма нітратів 200 мг/кг. На ринку менше 30 мг/кг, в супермаркеті 60 мг/кг.
  • Перець болгарський — норма 200 мг/кг. На ринку та супермаркеті— менше 30 мг/кг.
  • Зелена цибуля — норма до 400 мг/кг. На ринку і в супермаркеті — менше 30 мг/кг.

За словами товарознавця, показники цих овочів наближені до органічних.

  •  Огірок — допустима норма нітратів 400 мг/кг. На ринку — 40 мг/кг, в супермаркеті —150 мг/кг.
  • Листовий салат  2000 мг/кг. На ринку 100 мг/кг, в супермаркеті —130 мг/кг.

Показники нітратів цих овочів в межах норми. 

Редиска — допустима норма нітратів до 1500 мг/кг. Куплена на ринку — 6800 мг/кг, в супермаркеті — 7400 мг/кг. В цьому овочу вміст нітратів в рази перевищує норму.

— Таким чином, із перевірених овочів, можна зробити висновок, що практично більшість з них є якісними і безпечними. Вміст нітратів знаходиться в межах допустимих норм, — підсумовує Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ ДТЕУ. — Лише один зразок, а це редиска, придбана на ринку і в супермаркеті, значно перевищує нормативний вміст нітратів. Споживання її не бажане. Хоча вживання в невеликих кількостях не несе серйозної шкоди. Адже від 50% до 80% нітратів наш організм виводить самотужки.

Шкідливо для організму

У сільському господарстві нітрати широко використовуються як мінеральні добрива — селітра, аміачна вода. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів – це нітрити та нітрозаміни.

Яка кількість нітратів безпечна для людини? Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму. Особливо шкідливі ці речовини для людей із хронічними захворюваннями, а також для дітей.

За словами фахівців, якщо з’їсти овочі або зелень з надлишковим вмістом нітратів, можуть виникнути симптоми гострого отруєння. У кишково-шлунковому тракті під впливом мікрофлори нітрати перетворюються на ще шкідливіші нітрити. Вони найбільш небезпечні для хворих на астму, емфізему та серцево-судинні хвороби, адже посилюють кисневе голодування тканин, знижують імунітет.

В усіх ранніх овочах — підвищений вміст нітратів, але вони накопичують шкідливі речовини в різній кількості. Крім того, зменшити кількість нітратів у продуктах можна завдяки варінню, бланшуванню, консервуванню, засоленню і навіть очищенню. 

Для зниження їх вмісту, перед вживанням, товарознавці радять замочувати овочі в чистій воді не менше як на годину, це зменшить вміст нітратів. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним соком, на його основі можна готувати заправки для салатів або додавати його у воду для замочування овочів та фруктів. 

 

Читайте також:

Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати

Вінницький ліцей №27 провів найбільше ярмарків та зібрав рекордну суму для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ромашка

    Для себе я вирощую, вашої отрави не купую.. Їжте її самі..
    Смачного..🙂
  • Ромашка

    А хіба хтось думає про здоров'я людей і особливо дітей, їм важливіша своя наповнена грішми кишеня☹

    Hanna reply Ромашка

    Вирощуйте самі, хто заважає😉

keyboard_arrow_up