«Ми не в полоні! Але форму цієї бригади більше не одягнемо». Про скандал з бійцями 79 бригади

«Ми не в полоні! Але форму цієї бригади більше не одягнемо». Про скандал з бійцями 79 бригади
  • «Сковороду почитайте, за Україну потрібно вбивати, а не вмирати». Кажуть бійці 79 бригади про зраду командирів
  • Історія військових, яким вдалося вижити, вийшовши з котла поблизу селища Ямпіль Донецької області викликала неабиякий резонанс.
  • Бійцям співчували, бійців підтримували, бійців звинувачували у зраді…
  • А ще у тому що вони виклали фейк. Де правда?

Хлопці записали відеозвернення про допомогу до всієї України. У відео бійці розповідають про командирів, які кинули їх: офіцери втекли на автівках, наказавши бійцям з автоматами тримати бій проти танків і авіації. Військові бій прийняли, а потім по двоє-троє виходили з оточення. Тепер їм погрожують судом за дезертирство й засудженням до 15 років. І серед бійців є вінничани. Про це ми писали у матеріалі «Нас кинули на м’ясо! Наказ — йти в рукопашку на танки». Скандал у 79-й бригаді, військові з Вінниці просять допомоги.

Після публікації посипались коментарі про фейковість новини, про те, що хлопці насправді в полоні й орки змусили їх записати таке відео для того, щоби зганьбити нашу армію. Про фейковість відеозвернення сказав навіть Олексій Арестович, радник Президента України.

Після звинувачень у неправдивості інформації окремі вояки 79 десантно-штурмової бригади записали ще одне відео, де спробували пояснити для чого вони звернулись до українців, і що ніякого полону немає.

З одним із бійців, Андрієм Березинським журналіст зв’язався по Вайберу й записав розмову, з якої стало відомо, що хлопці 79 бригади зараз знаходяться в Бахмуті. Вони можуть спокійно пересуватись населеним пунктом, але виїхати самовільно звідси не можуть. Тому що блок пости й паролі не дозволять цього зробити.

— Ми хочемо щоби нашу бригаду відправили на Миколаїв, — розповідає боєць 79 бригади Андрій Березинський. — Командування нам сказало: «У вас два варіанти: або ми саджаємо вас за дезертирство, або йдете в той самий Ямпіль де були».

Про полонених, вони дійсно є

За словами Андрія Березинського, їх дванадцятеро. І саме це відео зараз гуляє у мережі. 

— Це мої побратими, з якими я простояв в окопах під Миколаєвим, буквально півтора місяця, і їх взяли в полон, — розповідає військовослужбовець. — Підполковник Донецької прокуратури нам офіційно це заявив, позавчора ввечері (тобто 27 квітня-авт.), що ці 12 військових офіційно вважаються зрадниками Батьківщини.

Коли журналіст спілкувався з військовослужбовцем, то помітно було, що той у цивільному. На запитання чому так, Андрій Березинський відповів наступне:

— Тому що я більше не одягну форму цієї бригади, і нас таких пацанів тут половина, — каже Андрій. — Там де командування залишає своїх бійців, там де командування каже нам: «Ви карандаші, нам привезуть іще, головне – щоби техніка була ціла». Це як?

Тож ми поїхали сьогодні з хлопцями на ринок, купили одяг і на даний момент я командиру так і сказав: «Доки нас не перевезуть в іншу частину, форму ми не одягнемо, у всяк випадку я і ще 20 бійців».

Як справи з прокуратурою

— В прокуратуру нас шістьох завезли, усіх не хотіли везти, тим паче на той час нас було 53 людини. Зараз шестеро в госпіталі, бо в когось там мозолі на ногах, у когось проблеми із серцем, самі розумієте, що ми пережили не дай Бог, — розповідає Андрій. — До прокуратури взяли найактивніших. Нас завіз начальник Бахмутського ВСП (військова служба правопорядку,-авт.), і ми поїхали до прокурора написали заяву. Прокурор нам сказав, що ми автоматично підпадаємо під статтю дезертирство й невиконання наказу.

— Командир дав наказ зайняти кругову оборону. Нас 120 бійців, і ми знаємо, що на нас йде близько 30 танків, плюс близько 15 тисяч піхоти, — розповідає військовий. — З цих 120 армійців більша половина просто пішла, зараз 40–50 хлопців гуляє десь по селам, тому що сказали — у таких умовах і з такими командирами воювати не будуть.

Генерал приїхав

Їх було 13, коли вони виходили з поля бою. Крило всім чим можна, хлопці вийшли дивом.

— А вчора (28 квітня — прим. авт.) приїхав генерал, нас усіх построїли і він сказав «Ви покинули поле бою», — говорить Андрій. — Арестович написав у Фейсбуці, що ми в полоні і відео, яке потрапило на загал — то фейк. Мені моя жінка телефонувала, плакала, заспокоював її, що ми не в полоні!
Хлопці не в полоні й хочуть воювати, але просять, щоби їх відправили в Миколаїв у військову частину, де вони всі напишуть рапорти з проханням перевести в іншу частину.

— Але 79 бригада поділена по підрозділам, і нам сказали повернутися всім до своїх підрозділів, і знову йти в Ямпіль виконувати бойове завдання, — говорить військовий. — Учора мені звідти телефонували пацани, сказали: «Там просто жесть, не їдьте, тому що командири не виконують своїх обов’язків».

Дружини йдуть до командування

У понеділок, другого травня, дружини бійців 79 бригади збираються їхати в Миколаїв до військової частини. Тому що в телефоному режимі, жінку того ж самого Березинського просто послали і сказали не телефонувати більше.  Дружини ж військових з Вінниці вже написали заяви до прокуратури.
Зокрема дружина вінницького військового Володимира Мокрянського, написала заяви про злочин керівництва 79-ї Миколаївської окремої десантно-штурмової бригади, які надіслала на електронні скриньки та замовними листами у Міністерство оборони України, Збройні сили України і генеральному прокурору Ірині Венедіктовій.

— Мій чоловік та інші військові, яким вдалося вийти з оточення, категорично відмовляються повертатися у 79-ту бригаду, адже вважають, що у керівництві, напевно, є якийсь командир, людина, яка зраджує Україну, — говорить Оксана Мокрянська. — Їх просто кинули майже беззбройних на цей відрізок фронту, щоб росіяни його легко прорвали і заодно — вбили патріотів-добровольців. Контрактники на дане завдання відмовилися йти, а добровольці, які за власною волею мобілізовані з перших днів війни, пішли. Під шквальним вогнем важкої та реактивної артилерії і авіації наші чоловіки трималися п’ять днів. Втратили більшість побратимів і, не маючи засобів та можливості вести оборону далі, вийшли з поля бою з особистою зброєю. Всю ніч вони пішки йшли через ліс, несучи пораненого побратима-вінничанина Петра Короля, на очах якого від кулі загинув ще один вінничанин Сергій Романов.

В Бахмуті, за словами Андрія Березинського, було двоє вояків з Вінниці. Але 28 квітня хлопців забрали в лікарню, бо в них були проблеми з ногами.

— Просто ми йшли 40 км пішки в повній амуніції, тобто ніхто не скинув ні бронежилета, ні зброї, — говорить Андрій. — На другий день вийшли в село, там переночували, дякую людям приютили нас, у три часа ночі. Слава Богу, тоді з’явився командир…і давай переписувати нашу зброю. Опівдні не дочекавшись нікого з ВСП (хоча просили їх приїхати) ми зібралися й пішли пішки на Краматорськ. Командир наздогнав нас у селі Олександрівка, забрав у нас зброю і сказав «можете всі вйо… на Миколаїв пішки». Тобто щоб уже точно стали дезертирами. Але ми викликали ВСП на вокзал Краматорська. Нас було вже 24 бійця, потім підійшли ще кілька, одним словом пацанів підвозили й підвозили. Деяких узяли, можна сказати, силоміць, вивезли в поле, забрали зброю і бронежилети, сказали — уперед.

В армії є класні командири

— В Миколаєві, коли нас обстрілювали, командир кожні півгодини бігав по окопам і питав у хлопців — як ви?, — розповідає боєць. — Тут командири тільки почуяли неладне — забрали в нас рації і просто пішли. Як так? Коли до нас приїхав генерал, я запитав його, скільки на сьогодні в нашої частині загинуло хлопців — він мені сказав 44. За два місяці 44 загинуло і 86 зникли безвісті — серйозно?

— Мені сьогодні близько ста жінок надіслали фото зі словами «чи бачили ви таких хлопців із 79 бригади», — говорить Андрій. — Одного я впізнав, він якраз був у тому підрозділі де 12 пацанів узяли в полон, але його там не було, що з ним ми не знаємо. Сподіваюсь він живий, дядько класний, я з ним їхав в одному потязі. А взагалі ті воїни, яких взяли в полон —  мінометники. Деякі автомат у руках не тримали, а їх кинули на передок. Там десь 60 % мужиків під 50 років.

Усі ми хочемо перемоги

— Я хочу воювати, пацани всі хочуть воювати, захищати свої міста й перемогти. Але коли ми виходили з цього Ямпіля, я зайшов у двір. Там мирне населення живе, підходжу до мужика питаю: «Як мені вийти до дороги?» а мені у відповідь: «Какого ви тут забули, йдіть отсюда, ми ждем кагда сюда прійдьот росія», — говорить Андрій Березинський. — Як після такого там воювати?! Так, це теж наша земля, але для того, щоби там лад навести, спочатку треба захистити Миколаїв, Херсон, звільнити Крим, а потім уже чистити там.

Військова прокуратура мовчить

На сторінці Десантно-штурмових військ ЗСУ є контактні телефони, гаряча лінія.  І щоби дізнатись офіційну інформацію про вояків 79 бригади, журналісти 20minut.ua спробували туди зателефонувати. Але один із номерів виявився недійсним, інший працює в тоновому режимі й можна з глузду з’їхати слухаючи мелодію «очікування оператора». Трубку до речі, там ніхто так і не підняв.

Не краща ситуація з військової прокуратурою. Телефони прокуратури Донецької області — мовчать. Військова прокуратура в Києві на сайті тримає старі контакти. Потім до речі за цим номером журналісту перетелефонували й дали новий телефон. Дзвінок на який теж залишився без відповіді.

Тим часом, сьогодні 29 квітня, у мережі з’явилося два нових відео від 95 та 79 бригади. Де хлопці, не зважаючи ні на що, кажуть про повну бойову готовність, незламний дух та віру в Перемогу!


Читайте також:

«Якби міг — купив би всім по дві машини». Андрій Рибачок збирає гроші на авто для ЗСУ

Протести не допомогли. В Сутисках закривають спеціалізовану школу

Ізраїль передав на Вінниччину три автомобілі швидкої допомоги Chevrolet Savana

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (276)
  • Михай

    Треба судити командирів, які втекли спасаючи свої шкури, вони не думали про своїх захисників, яких кинули  під танки  а думали лише про свої шкури, ГАНЬБА!!!ПИДОРИ!!!СЛАВА Україні та Героям України СЛАВА!!!

    Михай reply Михай

    Була зрада серед командирів, які забрали зброю, та рації.
  • Михай

    Таких командирів, які покинули своїхпідлеглих та захисників під містом Ямпіль, на проізвол, проти танків та артилерії та живої сили противника із автоматами та трьома рожками куль, їх треба суякідити військовим трибуналом,
  • Максим Проскурин

  • Den Nonamed

    Допоможіть розповсюдити. Помер мій друг від злочинного наказу

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1644877859212761&id=100010716873958

keyboard_arrow_up