Протести не допомогли. В Сутисках закривають спеціалізовану школу

Протести не допомогли. В Сутисках закривають спеціалізовану школу
  • Сьогодні, 29 квітня, вирішується доля спеціалізованої школи, за існування якої боролись роками.
  • Аргументи для ліквідації були — реорганізація, зміна напрямку діяльності установи, нестача коштів на утримання.
  • Та червоною стрічкою через усі причини проходило — територія, на якій розташована школа.

— Всі наші аргументи, що бюджет можна по іншому поділити, щоби знайти в ньому трошки і для нашого закладу, в якому навчається 188 дітей, поки що не приносять результату, — розповідає заступниця директора закладу Тетяна Ольшевська. — Ми пробували достукатись тим, що зараз війна і багато закладів освіти, дитячі будинки розгромлені, а ми маємо матеріальну базу щоби прийняти тут дітей-сиріт, або інший заклад який немає місце існування. Але ніхто нас не хоче чути й зараз під час війни школа має припинити свою діяльність, а педагогічний склад та технічний персонал просто викинути на вулицю.

У Сутисках дві школи

Одна загальноосвітня, нині вона отримала статус ліцею. Друга це школа-інтернат, так її називають у селищі. Повна назва в закладу інша — спеціалізований заклад загальної середньої освіти I–III ступенів, це колишній маєток графа Гейдена. Саме за долю цього закладу сьогодні воюють педагоги та мешканці громади.

Школа-інтернат працює за технологічним профілем — учні поглиблено вивчають комп’ютерну графіку, веб-дизайн, креслення… Крім того, заклад є експериментальним з упровадження моделі «Школа сприянню здоров’ю». Дирекція має угоду про співпрацю з обласною федерацією футболу.

Відео дня

Обидва шкільні заклади розташовані неподалік один від одного. Селищний голова вже давно пропонує об’єднати їх в один заклад. Його пропозицію не підтримує педагогічний колектив школи-інтернату. Заперечують настільки категорично, що навіть вдавалися до акцій протесту. Разом із педагогами на них виходили батьки дітей. До них долучалися навіть дехто з колишніх випускників школи.

Аби загладити шкільний скандал, в області створили комісію з вивчення питання. Про нього говорили на сесії облради. Зрештою, ухвалили рішення про фінансову підтримку школи-інтернату.

Фінансів уже не залишилось

На балансі селищної ради школа-інтернат знаходиться другий рік, на утримання закладу минулого року пішло 3 млн 600 тис. грн, крім того заклад дофінансовувала область. Й 1 млн 100 тис. грн дала Вінниця, щоб школу не закрили ще минулого року. У цьому році фінансування заклали до липня місяця, мова про суму трошки більше 2 млн грн, і відповідно така ж сума потрібна щоби вижити закладу до нового бюджету.

— Щоб заклад існував, ми пропонували один місяць працювати без зарплати, — розповідає Тетяна Ольшевська. — Щоби ці гроші пішли на вугілля на оплату комунальних послуг… Але безрезультатно.
Педагоги зверталися в міністерство освіти й до кабміну, і відповідь була одна: згідно закону про освіту, засновником є Сутисківська селищна рада, тож питаннями відкриття, закриття та реорганізації закладу може займатись лише вона.

— Раніше нам допомагала Вінниця, й область, тому що в нас навчались діти з інших районів та навіть регіонів, — говорить Тетяна Ольшевська. — Але із січня місяця при закладі закрили пансіон, тобто гуртожитки, в яких мешкали 80 дітей. До речі 42 дитини тут перебували за направлення комісії з захисту дітей. Це діти, сім’ї яких опинились у складних життєвих обставинах. Зараз відповідно діти вибули.

Загалом із пансіоном школа може приймати 270 дітей, і як каже заступник директора, для закладу такого типу більше й не потрібно. Без пансіона 380 учнів.

Спочатку в закладі все було безкоштовно, так як він спеціалізований. Але згодом він перейшов у власність Сутисок, громада не мала можливості утримувати заклад, тому безкоштовним проживання та харчування залишилось для пільгових категорій. Для інших дітей, згідно закону оплата складала 20 % сукупного доходу на одного члена сім’ї. Тобто для кожної сімї ця сума різна, але батьки були згодні навіть повністю оплачувати проживання й харчування — у місяць це виходили 2000 — 3000 грн.

— Ці батьки не залишили своїх дітей напризволяще, просто є робота за кордоном, позмінна робота, — розповідає пані Тетяна.

Іншого виходу немає

Як каже селищний голова, у Сутисках дві середні школи, які знаходяться одна від одної за 700 метрів. І вже два роки заклад, про який йде мова, не вважається інтернатом. Рішення про це ухвалено сесією селищної ради. Тепер це звичайна середня школа без цілодобового утримання учнів і чотириразового харчування.

— Не розумію, навіщо наводять паніку, розганяють скандал, адже школу не закривають, а приєднують до ліцею, і на це є причини — говорить селищний голова. — Наприклад у вищеназваній школі навчається наших дітей 136 (всього може бути 300), їх навчає 50 вчителів, а в другій навчається 430 дітей (може бути 1200) і їх навчає 40 вчителів.
Грошей на утримання двох закладів не вистачає. Особливо, якщо брати до уваги те, що в першій вартість на навчання та утримання одного учня складає 53 тис. грн на рік, у другому закладі — 32 тис. грн.

Аргументуючи реорганізацію закладу, мова не могла не зайти про маєток побудований графом і територію, на якій він розташований. На що селищний голова сказав:

— Граф який побудував маєток, де знаходиться школа, також побудував Гніваньський цукровий завод. І колись перед початком цукроваріння, там проводили відкриті партійні збори, де обговорювали питання підготовки заводу до сезону, і виступаючі на зборах говорили про ті чи інші недоліки, про нестачу коштів, — говорить Леонід Дідух. — А один встає й каже: «правда, товариші комуністи, як гарно граф зробив, що побудував нам завод, і лікарні і квартири. Але дурне зробив, що нам на ремонт грошей не залишив».

Так і в нас, додає Леонід Дідух, не треба дивитися лише на маєток, можна глянути на це питання з іншого боку.

— Наприклад із 369 шкіл області, ця школа займає 326 місце по системі оцінки ЗНО, — говорить голова. — Виникає питання, може там люди дарма гроші отримують, може просто імітують навчання. Тому що друга наша школа займає 86 місце серед 369 шкіл і друге місце після Тиврівського ліцею. А минулого року мала 5 медалістів.

Не варто роздувати проблему

— Я розумію що не зручно, не хочеться щось змінювати, але варто дивитись на це як на вирішення проблеми, тому що наприклад у цю школу сьогодні треба вкладати 800 тис. грн, щоби привести її до вимог протипожежного стану. Бо є взагалі рішення про закриття, — говорить пан Дідух. — А ще на зарплату вчителям до кінця року не вистачає 1 млн. 350 тис грн. Де можна їх узяти?

На сьогодні за словами селищного голови виходу іншого не має. Реорганізація закладу, а потім потрібно буде привести приміщення до ладу. А потім у планах селищного голови можна буде запропонувати Міністерству освіти й Міністерству охорони здоров’я створити на базі цього маєтку щось таке, що можна було б фінансувати з боку держави.

— Там після ремонту та налагодження всіх питань, може бути якийсь навчальний чи медичний заклад, ніхто там не збирається труси продавати, — говорить Леонід Дідух.

За словами начальниці відділу освіти Людмили Козак, ситуація зі школою дійсно не проста.

— На сьогодні є незабезпеченість фінансування, незабезпеченість в освітній субвенції заробітної плати, яку визначає нам держава, є ряд питань, крім освітнього процесу, які потрібно теж враховувати, — говорить Людмила Козак. — Питання про не наповненість класів і про працевлаштування… Це дуже складно, як і все що стосується людей. Тому, зараз шукають шляхи вирішення, і саме тому питання винесене на розгляд сесії.


Читайте також:

Де пільговикам зуби лікувати, а лікарям працювати, якщо закриють міські стоматполіклініки

«Не потрібно відкладати життя». Сім’я психіатрів з Харкова тепер лікує вінницьких пацієнтів


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • DOCTOR MARTEN

    Ви хочете купити нирку чи хочете продати свою

    нирка? Ти

    шукає можливість продати свою нирку за гроші

    через фінансовий збій і ти не знаєш, що робити

    зробіть, тоді зв’яжіться з нами сьогодні, і ми запропонуємо вам добре

    сума грошей 400 000 доларів за вашу нирку. Мене звати ДОКТОР МАРТЕН

    Я лікар-нефролог у КУРНІЦІ. Наша лікарня є

    спеціалізується на хірургії нирок, і ми також займаємося

    купівля та пересадка нирок з живим ан

    відповідний донор.

    Ми знаходимося в Індії, Туреччині, США, Малайзії, Дубаї

    Якщо ви зацікавлені в продажі або покупці нирок, будь ласка, не продавайте

    соромтеся зв'язатися з нами електронною поштою.

    Електронна пошта: [email protected]



    Whatsapp: +44 7418 360893



    Telegram: +1 908 975 9632



    З найкращими побажаннями



    DR MARTEN

  • DOCTOR MARTEN

    Ви хочете купити нирку чи хочете продати свою

    нирка? Ти

    шукає можливість продати свою нирку за гроші

    через фінансовий збій і ти не знаєш, що робити

    зробіть, тоді зв’яжіться з нами сьогодні, і ми запропонуємо вам добре

    сума грошей 400 000 доларів за вашу нирку. Мене звати ДОКТОР МАРТЕН

    Я лікар-нефролог у КУРНІЦІ. Наша лікарня є

    спеціалізується на хірургії нирок, і ми також займаємося

    купівля та пересадка нирок з живим ан

    відповідний донор.

    Ми знаходимося в Індії, Туреччині, США, Малайзії, Дубаї

    Якщо ви зацікавлені в продажі або покупці нирок, будь ласка, не продавайте

    соромтеся зв'язатися з нами електронною поштою.

    Електронна пошта: [email protected]



    Whatsapp: +44 7418 360893



    Telegram: +1 908 975 9632



    З найкращими побажаннями



    Д-Р МАРТЕН

  • Читач96

    Уважаемые господа !Не уж то хотят ченуши Ваши закрывать такую школу за такие вещи нужно под суд отдавать ето преступления которые совершают чиновники  я когда то учился в етой школе но то что творят чиновники ето марадерство  школа должна существовать  а не быть розварована чиновниками  или они хотят сделать публичный дом или продать и нагреть лапу  или сделать притоны нельзя закрывать школу ето храм  образования  или вы хотите как в России  ету школу нельзя закрывать
  • Юлія Тіхоненко-Штойко

    Закрити школу коли в нас скільки переселенців?!ви там від грошей,на очі не бачите?цю всю гнилу владу садити треба.мають статки такі наче вони королівського роду,це яка зарплата у вас там?коли ви вже нажеретесь?!

keyboard_arrow_up