Де пільговикам зуби лікувати, а лікарям працювати, якщо закриють міські стоматполіклініки

Де пільговикам зуби лікувати, а лікарям працювати, якщо закриють міські стоматполіклініки
— Вже років 10 приводжу сюди своїх дітей, — розповідає з Микола Кузьменко Немирівського району, що привів до лікаря доньку Наталю
  • Майже 80 працівників міської стоматполіклініки через три місяці втратять роботу.
  • І через три місяці, невідомо що буде з пільговим стоматлікуванням для майже 3000 дітей. 
  • Невідомою стає доля зубів переселенців і військовослужбовців. 

Про те, що міську стоматологічну поліклініку на вул. Героїв Крут, 22 закривають, 26-річний Олександр Сурганов дізнався, коли в черговий раз прийшов на прийом до лікаря. Вінничанин останні три роки є пацієнтом цієї стоматології, і весь цей час заклад перебував у перманентному стані — «нас закривають» — але цього разу вже остаточно.

— Лікарям сказали, що за три місяці, тобто на початку липня поліклініки вже не буде, і невідомою стане доля медперсоналу медзакладу, — розповідає Олександр Сурганов. — Я не розумію, як у військовий час, коли в місто кожного дня прибувають переселенці з гарячих точок, закривати лікарню, яка надає безкоштовну допомогу пільговим категоріям населення — зараз це саме військові й переселенці. Та навіть якщо не брати до уваги безкоштовні послуги, лікуватися тут на порядок дешевше, ніж в інших клініках міста. Варто розуміти, що приватні стоматологи мало кому по кишені.

Нас залишилось мало

Богдан Кучер, лікар-стоматолог цієї поліклініки, каже що весь персонал закладу стає на біржу праці.

Відео дня

— Після чергового скорочення, яке було перед Новим роком, у лікарні залишили по два лікаря-стоматолога на зміну (в поліклініці працює дві зміни), по одному хірургу, плюс три санітарки, — розповідає Богдан Кучер.

Після медичної реформи, поліклініка підписала договір із Національною службою здоров’я України. І відповідно отримує фінансування. Але стоматологія надає пільгові послуги, які треба якимось чином забезпечити, а ще зарплата за новим законом у лікарів має бути 24 тисячі грн. Хоча за словами Богдана Кучера, усі там на півставки працюють, та навіть десять із копійками тисяч вони не отримують у повному обсязі.

Про нарахування і виплати зарплат лікарям стоматології — тема іншої статті.

Поліклініку варто залишити

Богдан Кучер працює в поліклініці на Героїв Крут 22, уже сім років. Хоча насправді він виріс там.

— В мене бабуся тут 30 років рентгенівські знімки робила, через паркан дитячий садочок, я туди ходив, потім до неї на роботу, — говорить лікар. — В коморці при поліклініці жив завгосп, уже покійний Юрій Миколайович, за всім тут дивився. Він мене навчив усьому, я з ним машини ремонтував, обладнання усіляке. Потім вчитися пішов, став працювати стоматологом. Тож поліклініка мені болить, тому що рідна.

За словами лікаря, на жаль, більшість вінничан надає перевагу приватним стоматологіям. А державні стороною обходять, бо там обладнання старе, і ремонту немає.

— Хоча саме в нас ці стоматологи навчаються, і коли поліклініки не стане, я не знаю, де інтерни будуть отримувати практичну базу, — говорить Богдан Кучер. — Взагалі за останній час скоротили майже всю державну стоматологічну допомогу. Наприклад, ще донедавна в кожному медзакладі міста було стоматологічне крісло.

Я наприклад два роки працював у лікарні на Київській, вона ургентна, тож стоматолог там мав бути цілодобовим. Зараз нічого такого вже немає.

Петиція, щоб врятувати

Олександр Сурганов 19 квітня створив петицію по збору підписів для збереження стоматологічної поліклініки по вул. Героїв Крут, 22. Термін дії петиції закінчується через сім днів, але з необхідних 350 підписів — підтримали цю петицію лише 11 людей.

У міському департаменті охорони здоров’я відносно петиції і взагалі питання про закриття міської стоматологічної поліклініки кажуть, що дійсно є таке рішення.

— Міська стоматполіклініка збиткова, і вже другий рік поспіль не може заробити собі навіть на заробітну плату, — розповідає Олександр Шиш, директор міського департаменту охорони здоров’я. — Тобто підприємство не користується попитом у вінничан, не може заробити собі на існування, є банкрутом і підлягає реорганізації. Тож стоматологію об’єднають із міською клінічною багато профільною лікарнею.

Як каже головний лікар міста, стоматологів скоротять, залишать оптимальну кількість, щоби забезпечити основні напрямки роботи й розташують за адресою Хмельницьке шосе, 92 (колишня районна лікарня).

— А приміщення, яке знаходиться на вул. Героїв Крут, 22, — то власність міської ради, — говорить Олександр Шиш.

Що саме з тим приміщенням буде, поки не відомо. Невідомою є також доля іншого приміщення — по вул. Архітектора Артинова, 24. Там друга адреса міської стоматологічної поліклініки, де вже майже 40 років приймають дитяче населення міста та області. І приймають дітей там теж, лише до липня місяця.

Залишили хоча б одну

Хоча за словами головного лікаря міської стоматполіклініки Валентини Герасимчук, ще немає на рішення сесії, ні виконкому.

— Нас попередили профспілки, що за три місяці можлива реорганізація закладу і скорочення, поки не знаємо в якій кількості, але схоже, що у великій, — говорить головний лікар. — Тому що заробітна плата стала суттєвою 24 тис. грн із податками для лікарів і 16 тис. грн для медсестер. Так як ми державна поліклініка, обслуговуємо пільгові категорії й дитяче населення безкоштовно. Звичайно, в нас є платні послуги, але ми не можемо запропонувати їх усім дітям, НЗСУ дає дуже мало коштів і ми не можемо покрити необхідні потреби, тож місцева влада вирішила нас скоротити. Як це буде, стане ясно в кінці місяця.

Як каже Валентина Герасимчук, їх мають перевести в багатопрофільну лікарню на Хмельницьке шосе. Усього кілька лікарів, а всі інші йдуть на біржу праці.

— Нам показували те місце, ми там не помістимося, там невеличке відділення, і взагалі сказали, що візьмуть лише кількох дитячих лікарів, — говорить лікарка. — Сподівались, що нам хоча б одну поліклініку залишать, і ми якось будемо концентруватися там, але сказали — ні.

Зараз до цього питання підключається асоціація стоматологів України, окремі депутати, які може якимось чином вплинуть на долю стоматологій.

Тепер тільки приватні стоматології?

— Не знаю чому, Національна служба здоров’я вирішила, що стоматології варто виділяти найменше коштів із понад усіх медгалузей, — розповідає Валентина Герасимчук. — Для прикладу при наших невеликих тарифах, для лікування пульпіту потрібно 700-800 грн, НЗСУ дає на це 120 грн. У перший рік медреформи, на пацієнта стоматології взагалі виділяли 9 гривень. На нас гроші розподіляються по остаточному принципу, усім дали, щось залишилось — розподілили.
А отже наша історія не поодинока, це відбувається по всій Україні. У нашій області вже всі державні стоматології скоротили, залишилась стоматполіклініка в Жмеринці, не відомо, на якому стані реорганізації, і в Бару.

Усього за словами головного лікаря було шість стоматполіклінік, у районах працювали відділення, і вже немає практично нічого.

— В районах, де у відділеннях лікарень були бюджетні стоматології, не залишилось нічого, — говорить лікарка. — Тому що лікарні не хочуть тримати бюджетні стоматкрісла, їм це не вигідно. У деяких областях такі стоматології бере на себе частково міська влада, і виділяє кошти на заробітну плату, медикаменти, на матеріали.

У нас вирішили так. Але чи це рішення буде остаточним — подивимось.

На сьогодні в міській стоматологічній поліклініці працює 28 лікарів-стоматологів, які в умовах карантину щомісяця обслуговують близько 3000 дітей. Разом з інтернами штат лікарні складає 80 осіб. І за словами Валентини Герасимчук, саме в міської стоматполіклініці основна база в ординатурі й по практиці студентів, і це теж питання, яке зараз обговорюється разом у ВУЗом. 

Усе одно до поліклініки можна прийти

Стоматологія на Арх. Артинова, 24, а також на вул. Героїв Крут, 22 будуть працювати до липня місяця, і, за словами головного лікаря, до того часу пільгові категорії населення — а це ЗСУ, тероборона, переселенці… можуть прийти й полікувати зуби.

— Побачимо, що буде на сесії, чи продовжать нам трохи роботу, хоча б до закінчення війни, — говорить Валентина Герасимчук. — Я перше, що запитала, як можна людей під час війни залишити без роботи й засобів існування, а також, як можна залишити людей без пільгової стоматдопомоги в такий скрутний час.

Як це буде можна, стане відомо 29 квітня, о 10.00 на 21-й сесії міської ради. Серед 50 питань, які будуть розглядатися там, під номером 17 буде: «Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства «Вінницька міська клінічна стоматологічна поліклініка». Інформація Шиша О.В., директора департаменту охорони здоров’я міської ради».


Читайте також:

Як жити далі, поки йде війна? Добірка безкоштовних ресурсів для саморозвитку

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

У дитячому шаховому турнірі серед вимушених переселенців всі учасники стали призерами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Людмила Шаран

    Це жах! Лікували діткам там зуби, усім були задоволені, так лікування не безкоштовне, але не таке космічне як у приватних клініках!!!! Ціни адекватні.
    Це ганьба для м. Вінниці, вірніше ганьба тим нікчемам, хто хоче прийняти таке рішення!!!
  • Елена Гуливатенко

    Покажите хоть одного кто безплатно лечил зубы.А под предпрекрытием безплатного  но всеравно оплатно то какая разница какая это поликлиника если вреравно надо платить

    Lesia Logoless reply Елена Гуливатенко

    Сама в дитинстві ходила на Артинова в стоматологію, і з мене не взяли гроші. А на Келецькій і на Героїв Крут бачила, що пільговикам і інвалідам лікують безкоштовно, чула пенсіонерів не раз. Вони завжди табуном в коридорі сиділи і чекали безкоштовного лікування. А я, як не пільговик, на Героїв Крут недавно хоч і лікувала зуби за гроші, але то такі копійки у порівнянні з цінами у самій задрипаній приватній стоматології. Ви хоча б подивіться прайс - вам очі повилазять від різниці цін. Тому повірте - РІЗНИЦЯ Є!
  • Ольга Тимофеева

    Коли це там лікували безкоштовно?????? Не пишіть дурниць!

    Lesia Logoless reply Ольга Тимофеева

    Звичайно, якщо ви не належите до пільгової категорії населення, то заплатити щось доведеться, але все ж рази і рази дешевше, ніж деруть в приватних клініках
  • Анатолий Гордий

    кто  то  из  слуг  народа  положил  свой  червивый  глаз  на  помещение  через  год  будет  частная  больничка

keyboard_arrow_up