«Ми не консерваторія, а теплокомуненерго» У Вінниці показали фільм про хор тепловиків

«Ми не консерваторія, а теплокомуненерго» У Вінниці показали фільм про хор тепловиків
  • У рамках Air ГогольFest діяв кіноклуб, в якому показували авторське кіно. Одне з них — «Співає Іванофранківськтеплокомуненерго» від Надії Парфан.
  • Документальне кіно, яке показує як діє хор при комунальній установі та в яких умовах працюють комунальники Івано-Франківську.
  • Чим запам’ятався фільм, чому авторка обрала таку тему і де його можна подивитися?

«Співає Іванофранківськтеплокомуненерго» — документалка, яка має, мабуть, найдовшу назву в українському кінематографі. Його відзняла команда режисерки Надії Парфан, а авторка назвала свою кінострічку «комунальним рок-н-ролом».

Про що фільм

Протягом години побачили два світи франківських комунальників: важка праця над застарілими тепломережами та робота в хорі, який займає призові місця в Україні.

Відео дня

На перших кадрах бачимо, як комунальники співають на урочистому міському святі, де їх представляють районні чиновники. 

А вже далі — поринаємо у їхній робочий побут: суворі тепловики відчищають застарілі котли, перевіряють мережі у підвалах, спілкуються з мешканцями багатоповерхівок, що скаржаться на якість послуг.

Головний герой фільму — голова профспілки Іван Гаврилишин — є ідейним натхненником діяльності хору, часто палить цигарки та обурюється, коли його співаки не приходять на репетиції 

«Те, що багато людей не ходять на репетиції пов’язано з нашою професійною діяльністю. Перепрошую, але ми не консерваторія, а теплокомуненерго. У нас спочатку тепло, а хор — потім», — каже Іван Васильович художньому керівнику, яка «тренерує» хористів.

Завершується фільм зборами на підприємстві, де обговорюють звіт роботи теплокомуненерго. Робітники питають про зарплати та виплату премій, на що керівник каже: «немає грошей».

Хор комунальників — на 100% справжній

Після перегляду стрічки режисерка Надія Парфан поспілкувалася з глядачами.

Чому обрали таку тему для кіно?

— Це дуже персональний для мене фільм, бо мій дід був директором і засновником теплокомуненерго: у 60-х він збудував систему опалення для міста Івано-Франківська. І з того часу ця система особливо не змінилася, там працюють люди, що мого діда ще пам'ятають. Більш того, там усе життя працює моя мама. Вона співає у хорі та одна з тих сопрано, які не прийшли на репетицію. Так у мене виникла ця ідея та потрапити у світ комунальників.


Надія Парфан, режисер

Як суворі комунальники вийшли такими «теплими»?

— У Івано-Франківську є особлива теплота та м’якість у відносинах навіть між незнайомими людьми. Звісно, були суворі комунальники, які відмовилися зніматися. Героями стрічки стали ті, хто йшов на контакт, — каже Парфан. — Але ми застосовували певні хитрощі, як розтопити суворі серця комунальників. Одним з «трюків» стала наша звукооператорка Катерина Герасимчук: тендітна дівчина, яка є дуже крутим фахівцем, фактично мацала суворих комунальників, коли чіпляла їм мікрофони до роби. Цим комунальники були захоплені та охоче знімалися на камеру (сміється).

У стрічці бачимо жахливий стан тепломереж. Чи виділили гроші підприємству після цього фільму?

— Прем'єра була тиждень назад Івано-Франківську. На цей фільм прийшов навіть міський голова. Він прославився тим, що після виступу«Хамерман Знищує Віруси» замовив церковний молебень у концертну залу.

Так от на прем'єрі фільму мер Івано-Франківську вийшов перед повною залою, сказав «Я знаю, це жесть». У якому стані тепломережі — я не знаю, бо не є фахівцем. Те, що я там побачила: у комунальників немає достатньої кількості базових інструментів для ремонту тепломереж. Мій фільм, скоріше, про умови, в яких працюють люди; про бідність людей праці.

Чи є у фільмі постановочні кадри? Бо ваші комунальники співають наче оперні співаки

— Хор, який є у фільмі, справді на 100% складається з комунальників, які не є професійними співаками. Але те, що ви їх відзначили, я передам. Їм буде дуже приємно. Можливо, на наступний ГогольФест у Вінниці запросимо їх заспівати гімн «Кристалу», — сказала режисерка фільму.

Де можна побачити кіно?

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» вийшов у прокат з 17 жовтня. Його показують в кінотеатрах Києва, Львова, Івано-Франківська. Незабаром покажуть в Харкові та Тернополі.

— І мені казали, що ваш кінотеатр «Родина» схвально відгукнувся про наш фільм. Можливо, організуємо кінопоказ і у Вінниці. Тим паче, зараз починається опалювальний сезон, — усміхаючись каже режисерка фільму Надія Парфан.

Перелік кінотеатрів за цим посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up