Мер у відрядженні, а депутати не тут... Дізналися, чи є результати мітингів біля міськради

Мер у відрядженні, а депутати не тут... Дізналися, чи є результати мітингів біля міськради
Вінничани втретє вийшли на мітинг до міськради «Податки на ЗСУ»
  • Сьогодні, 20 жовтня, відбувся третій мітинг біля міськради під гаслом «Податки на ЗСУ».
  • Чи є якісь результати після того, як люди почали виходити на протести? Ми дізналися.

Біля міської ради продовжуються щоп'ятничні мітинги проти витрат коштів на ненагальні потреби. Люди вимагають від місцевої влади надати доступ до інформації про використання грошей з міського бюджету і спрямувати, по можливості, більше на потреби ЗСУ.

Детальніше про передумови виходу на протести містян писали у цих матеріалах:

— До нас насправді жоден депутат не виходив. Чи їм це не цікаво? Чи вони сподіваються, що ми постоїмо, підемо і більше взагалі не будемо виходити? — риторично запитує активістка Міла Поворознюк. — Але ми віримо в те, що все-таки це принесе результат.

Міла Поворознюк на мітингу біля міської ради

Є перші результати

Першими результатами, яких добилися мітингувальники, можна вважати появу на сайті «Прозорро» тендерів на закупівлю допомоги для ЗСУ.

— От на 40, здається, мільйонів гривень з'явився тендер на закупівлю оптичного приладу. Там 23 штуки оптичних приладів і ще якесь обладнання, — каже Міла. — Але те, що тендери вже є, — це вже показник, що ми недарма виходимо і що це перші такі кроки до нормального результату, коли гроші перестануть використовувати на якісь абсолютно неадекватні речі.

За нещодавно зібраними журналістом «20 хвилин» даними з сайту «Прозорро» можемо побачити, що загалом з бюджету Вінниці готові витратити 50 мільйонів 180 тисяч гривень на закупівлю товарів для ЗСУ.

Влада не виходить до народу

Раніше ми писали, що Мілі Поворознюк вдалося потрапити на засідання сесії міськради, але сьогодні дівчина розповіла, що все-таки їй це не дозволили, аргументуючи бюрократією.

— Ми не подавали заявку і, відповідно, нас не можуть пустити, так нам пояснили тоді. Тому я планую на наступну сесію подати заявку, — пояснює активістка.

Міла зізнається, що дуже сильно хотіла б отримати інформацію щодо бюджету міста з метою ознайомлення та подачі заявки на наступну сесію, де спробує активніше привернути увагу до цього питання.

— Зараз намагаюся знайти інформацію у відкритих джерелах щодо бюджету міста. Це виявилось нелегким завданням. Засмучує той факт, що прості містяни, навіть після інтенсивного пошуку, не можуть ознайомитися з витратами та розподілом міських коштів. Тому я продовжую свої пошуки, але сподіваюся, що вони все ж таки розкриють цю інформацію, — говорить блогерка.

Доки ні місцеві депутати, ні представники влади до людей не виходили. Сьогодні мітингувальникам пояснили, що мер міста Сергій Моргунов перебуває у відрядженні, а депутати не тут, оскільки сьогодні немає сесії.

Активісти спостерігали, що більшість депутатів проходять повз, роблячи вигляд, що не помічають протестувальників.

«Їм байдуже, бо вони не були там»

Люди стояли з плакатами до 10.00, на протести дедалі частіше доєднується більше людей. Сьогодні на мітингу можна було побачити близько сотні учасників, і це попри постійний дощ. Серед мітингувальників була молодь, дорослі, діти, чоловіки і жінки. Крім того, до ініціативи долучилися військові, які перебувають на реабілітації.

— Зараз повертається багато військових, і от я — на колясці, то мені банально важко пересуватися містом. Ми написали звернення до міської ради з проханням облагородження міста для людей на візках і отримали відмову. Але наступного дня бачимо, що виділи, наприклад, мільйони на стадіон в Бару, — говорить військовий.

Тобто у людей питання не лише до міської влади, а й до влади регіону. Проте, усі стоять під міськрадою. 

Підтримав питання спрямування коштів на потреби армії і інший військовий Андрій Мельник.

— Поясненням їхніх дій є те, що вони не були там, війна не торкнулася їх так прямо. Тому їм байдуже. Та і більшості вінничан — байдуже, — говорить чоловік. — І, чесно кажучи, плакати хочеться від того, що ми не можемо на це все вплинути. У Вінниці зараз проживає більше, ніж триста тисяч людей, а вийшло… 

Поки що єдиною ціллю, як кажуть активісти, залишається «нагадати нашим можновладцям, що бюджет не для них створений, а для того, щоб місто і його жителі жили добре».

— А під його жителями ми маємо також на увазі військових, які з нашого регіону і зараз воюють на передовій. Їх потрібно забезпечити усім найнеобхіднішим, — каже Міла Поворознюк. — А про більш конкретні вимоги можна буде сказати, коли я знайду цей бюджет. І тоді вже буде зрозуміло, на що нам потрібно виділяти кошти тут і зараз.


Читайте також:

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Чим старший ти, тим більша вірогідність прояву симптомів гепатиту А, але цирозу печінки не буде

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Толян Дрейк

    Ти звідки строчиш чумоход? Ти знаєш що на фронті робиться? Бо я коли приїжджаю з фронту , і бачу в своєму рідному місті те що робиться, то дуже неприємно вражений. . І коли я повернусь не сам, а щ побратимами, таким як кармаліта і тквчуки і  їхні підпердиші, які говорять про платні мітинги, буде не солодко
  • Толян Дрейк

    Жора заткни свою вонючу пащеку, про платний мітинг. Мурло кривощелепне
  • Сергей

    Бандиты  90-х  братья Ткачуки,Продивус,Кармалита хотят власти,  пока еще идут митинги.  Но  братва,и головорезы еще ждут своей команды  во время выборов.
  • Tema Snic

    треба робити простіше, 200 людей ходять безперервно по переходу на соборній, рух паралізований, мер з"являється через годину

    Сергей reply Tema Snic

    Обично и часто у водителя здают нерви, i он дает в челюсть одному чи двом пеШеходам)

keyboard_arrow_up