Майже 9 мільйонів гривень хочуть витратити на капремонт площі у центрі Вінниці

Майже 9 мільйонів гривень хочуть витратити на капремонт площі у центрі Вінниці
  • У «Прозорро» оголосили тендер на капремонт елементів благоустрою площі Шевченка. За роботу готові заплатили 8,9 мільйона гривень.
  • При тому, що площа перед Краєзнавчим музеєм була реконструйована менше ніж 10 років тому та досі має пристойний вигляд.
  • У чому необхідність нового ремонту та що потрібно зробити?

Закупівлю на капремонт оголосив департамент комунального господарства і благоустрою міськради 21 червня. До тендеру прикріпили технічне завдання з 372 пунктами.

Розповідаємо, що доручать зробити майбутньому підряднику. А також дізналися, для чого цю місцевість знову хочуть ремонтувати.

Екран, флагшток, дзвін

Отже, першим пунктом є влаштування «альпінаріума» на цій площі: це фонтан-альпійська гірка, де вода спокійно стікатиме в чашу, а не струменітиме. Підряднику необхідно буде прокласти кабельну мережу та оновити щиток під установку інформаційного екрана. Крім того, на площі Шевченка встановлять систему відеонагляду із восьми камер.

Відео дня

Покриття  — бруківка, ФЕМ-плитка, бордюри  — демонтують. Ще заберуть гранітну підпірну стінку. І демонтують сім лавок і три урни. 

Поверхню площі Шевченка висталять гранітною колотою плиткою, яку посадять на попередньо влаштований шар з піску, відсіву, щебеню, цементу та геотекстилю.

Ще з граніту встановлять конструкції: стовпчики, гранітні блоки із загартованим склом.

На площі Шевченка поставлять флагшток та ще дзвін. Будуть сходи. Та інтерактивна панель у гранітній «рамці».

Чого цій площі не вистачає, так це затінку. Однак планом з озеленення не передбачено висадка багатьох дерев: усього чотири сакури та один гостролистий клен. Увесь інший вільний ґрунт засадять кущами, газоном.

За усе це з бюджету громади готові заплатити 8 мільйонів 937 тисяч гривень. Підрядника мають визначити наприкінці червня. А орієнтовні строки виконання робіт — до 15 вересня 2023 року.

«Тут створять місце пам’яті»

Для чого все це треба? Площа Шевченка не потребує, на наш погляд, капремонту. У прес-службі міської ради журналісту розповіли, що на цій площі планується створити меморіальне місце, яке буде присвячене полеглим захисникам в російсько-українській війні.

— Було спілкування з родичами загиблих захисників. Визначили, що на площі Шевченка встановлять меморіальне місце, де будуть портрети та прізвища загиблих військових, — розповіла журналісту директорка департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Наталія Конончук. — З того боку, що ближче до церкви встановлять лави, висадять дерева і так, наприклад у родичів загиблих, буде спокійне місце для спогадів, скорботи, вшанування.

До слова, саме на площі Шевченка, до річниці російсько-української війни, встановили тимчасову Дошку пошани. Це була ініціатива головного редактора RIA/«20 хвилин» Вадима Павлова і рідних загиблих воїнів: адже у Вінниці немає пам’ятника, дошки, символічного місця з фотокартками воїнів, які загинули за нашу з вами незалежність.

Площу реконструювали дев’ять років тому

Площу перед Краєзнавчим музеєм повністю оновили у 2014 році. Відкриття відбулося 23 серпня того року.

Покриття з бруківки, встановили лавки, ліхтарі. А ландшафтні дизайнери влаштували квітники та клумби. Є тут і художня галерея просто неба. У темну пору доби площа підсвічується. І не лише вона, а й будівля державного архіву.

На пам’ятник Тарасові Шевченку збирали кошти разом з вінничанами. Сергій Моргунов, який тоді був в статусі виконувача обов’язків мера, розповідав, що це зробили громада міста Вінниці разом з благодійними фондами «Подільська громада» та «Велика родина».

У серпні минулого року на площу Шевченка підселили композицію «Пам’яті Небесної сотні та Героїв АТО», яка раніше стояла на Європейській площі, збоку від Вічного вогню.

Меморіальний знак у вигляді тризуба з зображенням птаха, що падає та екран, на якому дають коротку інформацію про полеглих героїв та героїнь з Вінниччини, поставили неподалік від пам’ятника Кобзареві.

 

Читайте також:

У Вінниці визначатимуть, як вшановувати пам’ять усіх тих, чиє життя забрала війна

Що б ви хотіли побачити на колишньому Меморіалі Слави — ми запитали вінничан

Влада попередила вас про можливий теракт на ЗАЕС. Ось, що ви про це маєте знати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Соломон

    Имейте совесть,закройте свои карманы,всё только ДЛЯ ПОБЕДЫ!!!
  • Соломон

    Все деньги только на помощь ЗСУ,остальные траты из городского бюджета только после ПОБЕДЫ!!!
  • Наталочка Карпова

    Шановна редакція 20 хв.  подавайте тільки перевірені факти! У Вінниці немає тимчасової Дошки Слави.  24 лютого родини загиблих при великій допомозі Вадима Павлова провели акцію - встановили банер з фотографіями 28 загиблих вінничан. На сьогодні на банері 76 фотографій наших Героїв . Цією акцією родини загиблих вінничан хотіли привернути увагу влади та містян до проблеми Вінниці.  У нашому місті,  напевно в єдиному в Україні,  немає змоги прийти і вклонитися перед фотографіями наших захисників,  побачити скільки сотень загинуло вже у цій війні. Дякуючи акції родин загиблих,  влада планує встановлення Меморіалу та Дошки Пошани загиблим воїнам з 2014року.  Ви володієте повною інформацією з приводу цього проекту. Своїм дописом ви образили батьків, дітей, дружин загиблих,  які на колінах вимолювали місце для вшанування пам'яті захисників.  ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ поки про пам'ятають.
  • Валентина Чвартацька

    Оце на сьогоднішній день дуже нагальна потреба. А може ці гроші на армію дати, щоб люди менше свої останні копійки перераховували. ось задумалась я: А якого х..на я зі своєї пенсії кожного місяця пересилаю гроші на ЗСУ, коли наша влада має кошти і не знає куди б їх всунути?

keyboard_arrow_up