«Майнили» не біткоїни, а ботів для гри FIFA — ще одна версія у справі про криптоферму

«Майнили» не біткоїни, а ботів для гри FIFA — ще одна версія у справі про криптоферму
На консолях PS4 не здобувають криптовалюту, бо вони не потужні. Є версія, що приставки використовували для прокачки ботів у футбольному симуляторі FIFA
  • У Вінниці прикрили криптоферму, організатори оборудки не платили за спожиту електрику, збитки сягнули 5-7 млн грн, — так заявляли у СБУ ще 8 липня.
  • Думки активістів розділились: одні вимагають суд для директора обленерго, інші підозрюють, що такі обшуки є тиском на підприємців.
  • Є кілька версій, який бізнес закрили силовики. Зокрема те, що замість майнінгу біткоїнів тут діяла «ботоферма».

Справа про вінницьку криптоферму у всіх на слуху. Під час обшуків в колишньому приміщенні обленерго вилучили 3800 приставок, понад 500 відеокарт та 50 процесорів. А закрили ферму, бо, за версією СБУ, «майнери» не платили за світло, що завдало збитків на 5-7 млн грн.

Так, одні активісти звинувачують у причетності до цієї оборудки посадовців обленерго та вимагають довести справу до тюремних строків винуватцям. Інші громадські активісти кажуть, що криптоферми не було, а техніку використовували для «оцифрування спортивних змагань».

Власник складу, де були слідчі, розказав журналісту 20minut.ua, що здав у оренду це приміщення рік тому. І орендарі — компанія «ММІ Інжиніринг» — зробили бізнес на тому, що давали платний доступ до консолей через інтернет. Нібито на приставках дистанційно грали люди, які підключались через мережу.

Відео дня

Є версія, що на приставках справді грали. Але не люди, а штучний інтелект.

«Майнили» ботів для FIFA

Кореспонденти Delo.ua Ілля Требор і Марія Пирогова припускають, що СБУ викрила у Вінниці «ботоферму». На підтвердження цієї версії є кілька аргументів.

На фото обшуків від СБУ вони помітили, що гральні консолі — це PlayStation 4 Slim. На них можна майнити криптовалюту, але вкрай недоцільно, бо не вистачає потужності.

Ба більше, на фотографіях можна побачити, як з консолей стирчать диски з іграми. І, можливо, що ферма у Вінниці не майнила криптовалюту, а прокачувала ботів у грі.

«В ігровому світі поширене поняття грінда. Гравцеві потрібно бігати по локації і добувати в боях ресурси для створення нової зброї. Однак монотонний, одноманітний грінд є найбільш нудним і нелюбимим елементом гри. Щоб уникнути цю частину деякі вдаються до спеціальних програм, які автоматично роблять елементарні дії. Саме для цього і потрібні ботоферми», — йдеться в їхньому тексті.

На фото від СБУ складно розібрати, що за ігри стоять в консолях. Але журналісти вважають, що це могли бути диски з футбольним симулятором FIFA. У цій грі є режим Ultimate Team, де гравець збирає команду з улюблених футболістів й може зіграти «легендарним складом» онлайн проти своїх друзів. Але для цього потрібно картки, які можна здобути двома шляхами: 1) купити за реальні гроші; 2) купити за ігрову валюту, яку можна заробити, провівши у грі багато годин.

«Саме цим, швидше за все і займалася ботоферма в Вінниці — роботи на консолях награвали потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — пишуть в тексті Delo.ua

Наприклад, на сайті «Гарант Маркет» можна придбати акаунти гри за ціною 1500-2500 гривень.

Скільки коштує обладнання

Без додаткової інформації, яка нині під таємницею слідства, неможливо чітко зазначити, яке ж обладнання вилучили з криптоферми. 

Але, якщо припустити, що всі 3800 консолей — це PS4 Slim, то в мінімальній комплектації на 500Gb вона коштує 8 499 — 13 443 грн за одиницю. Тобто, на закупівлю всіх консолей організатори бізнесу витратили мінімум 32 мільйони гривень.

Щодо 500 відеокарт, на яких «по сусідству» з ботофермою могла діяти криптоферма, то конкретні марки поки невідомі. І це можуть бути, для прикладу, GeForce RTX 2060 — ефективні відеокарти та не занадто дороговартісні: ціна від 18 тисяч. Тобто, партія з півтисячі штук може коштувати ще під 9 мільйонів гривень.

Що відбувається зі справою?

Минув тиждень після заяви про «закриття найбільшої в Україні криптоферми», але СБУ не поспішає ділитись новими подробицями. 

Відомо, що слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 188-1 Кримінального кодексу України (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання). Винуватцям загрожує ув’язнення на термін до трьох років.

Активісти «Центурії» 13 липня пікетували обленерго. Під вигуки «це Поліщуку на майнінг криптовалюти» молодики стали кидати старі комп’ютери на територію енергетиків

Під час вчорашнього протесту громадських активістів, речник СБУ у Вінницькій області Денис Закаблук лише повторив, що співробітники Служби безпеки виявили майнінгову ферму в будівлі, що колись належала обленерго. У вчиненні злочину відомство підозрює посадовців цієї компанії, але прізвищ не назвав, посилаючись на таємницю слідства.

У обленерго заявляють про непричетність до протиправної діяльності та стверджують, що фахівці Держенергонагляду «не встановили жодного факту крадіжки електроенергії» під час обшуків вінницької криптоферми.

Водночас, Нацрегулятор (НКРЕКП) 12 липня заявив, що у діях «Віницяобленерго» є ознаки штучного зростання обсягів витрат електроенергії для збільшення тарифів. 

Регулятор вважає, що при 100% фінансуванні інвестпрограм спостерігається аномальна динаміка росту фактичних витрат електроенергії в мережах обленерго у 2018-2019 роках — на 35%, порівняно з 2017 роком.

Такі дії в НКРЕКП оцінили критично і підкреслили, що оцінка СБУ про 5-7 млн грн збитків через крадіжку електроенергії для криптоферми, співрозмірна з обсягом необгрунтованих витрат в мережах обленерго. І тому НКРЕКП вирішив не враховувати ці цифри при розрахунку тарифу.

 

Читайте також:

Під «носом» обленерго була найбільша в Україні криптоферма. СБУ підозрює у змові вінницьких енергетиків

Справа про вінницьку криптоферму. У обленерго спростовують причетність до злочину

«Поліщука за грати»: націоналісти влаштували акції протесту під стінами обленерго та СБУ

«Криптоферми там не було». Власник складу, де СБУ провела обшуки, розповів свою версію подій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергей Фокин

    Видно денежка была занесена частично по этому уже игры пошли ,щас до несут в СБУ и окажется что чемпионат мира по ВАРКРАФТУ БЫЛ 😂😂😂😂🤣
  • Ols Kat

    Оборудование дорогое, вот и отжали

keyboard_arrow_up