«Люди не можуть заплатити за світло». У жителів ЖК «Лісопарковий» конфлікт з енергетиками

«Люди не можуть заплатити за світло». У жителів ЖК «Лісопарковий» конфлікт з енергетиками
  • Мешканці новобудови на 600-річчя стикнулися з проблемою: через відсутність індивідуальних договорів на розподіл електроенергії вони не можуть заплатити за спожите.
  • Деякі жителі підозрюють, що енергетики хочуть лишити їм комерційний тариф, який втричі більший за звичайну ціну світла для населення.
  • Розбиралися у цій ситуації.

До редакції звернулася наша читачка. Жінка, на ім'я Тетяна розповіла, що у вінницькій новобудові ЖК «Лісопарковий» мешканці змушені платити комерційний тариф за світло.

— Проблема в тому, що РЕС (Вінницькі міські електромережі - авт.) не хоче укладати індивідуальні договори з мешканцями, — каже Тетяна. — Пакет документів лежить на столі у якогось начальника уже 2-3 місяці. Голова ОСББ ходить щодня в РЕС, як діти в школу, а толку нуль.

Жінка ділиться підозрою, що уся «заминка» якраз через комерційний тариф.

Відео дня

— Зрозуміло, чому вичікують: комерційний тариф дорожчий, то вони отримують більше грошей від мешканців будинку, — каже Тетяна.

Усе готове, а договори не укладають

Як пояснив голова ОСББ Максим Кравченко, йдеться про два будинки ЖК «Лісопарковий» за адресами 600-річчя, 3В і 600-річчя, 3Г. Він каже, що ці будівлі здані в експлуатацію, світло до них підключене й усе супутнє обладнання — зокрема, опломбовані лічильники на кожну квартиру — уже стоїть.

— Раніше люди, які хотіли почати ремонтуватися ще до 100% здачі будинку, користувалися «времянкою» — тимчасовою лінією розподілу електроенергії, яку замовив забудовник і сплачував за спожите по комерційному тарифу (зараз він складає понад 7 гривень за  кіловат-годину), — каже Максим. — Але ми цей етап уже пройшли: підписали загальний договір на будинок, нам подали світло уже по звичайному, побутовому тарифу. Проблема в тому, що з оформленням індивідуальних договорів сталася суттєва «пауза».

За його словами, тека з заявами та документами на будинки лежать на «погодженні» у керівництва РЕСу.

— І так уже 2-3 місяці. Я питав, чому не підписують? Адже ніяких зауважень нам також не висувають. Єдина відповідь: «документи лежать на погодженні», і все, — говорить голова ОСББ Максим Кравченко.

Він також розповів, що мешканці не платять за електроенергію по комерційному тарифу. По факту, мешканці зараз взагалі не платять за світло.

— Питання не в комерційному тарифі. Ми уже на звичайному, той, що для населення. Питання в тому, що люди не можуть розплатитись за спожите. Адже у нас немає індивідуальних договорів на квартири: немає підстав заплатити. І зараз ми ніяк не розраховуємося за світло: воно йде у борг ОСББ, — підкреслив Кравченко.

«Найближчим часом договори буде укладено»

Отож, до енергетиків маємо щонайменше два питання: 1) Чим спричинена затримка з укладання індивідуальних договорів на ЖК «Лісопарковий»? 2) Які є важелі впливу на РЕС? Можливо, можна поскаржитися на бездіяльність і куди саме?

Поки дізнавалися відповіді на ці питання, «крига», як мовиться, «зрушила». Максим Кравченко розказав, що з мешканцями будинку 600-річчя, 3Г почали укладати індивідуальні договори. Проте цього ще не сталося для жителів 600-річчя, 3В.

То які відповіді дали у «Вінницяобленерго»?

— За адресою вул.600-річчя, 3В, договори на розподіл з квартирами знаходяться на стадії укладення. Найближчим часом споживачів буде повідомлено про дату їх підписання. З додаткових питань треба звертатись до «Вінницькі Міські ЕМ» за адресою: місто Вінниця, вулиця Пирогова, 174, каб.№20, — сказали журналісту.

Якщо підписання договорів затримується на тижні або місяці, то енергетики порадили звертатися до них через «Онлайн-звернення» на сайті АТ «Вінницяобленерго»: voe.com.ua/onlayn-zvernennya. Кажуть, що дають вичерпні відповіді на усі звернення.

І ще раз нагадали, які треба документи, щоб укласти індивідуальні договори на розподіл електроенергії у багатоповерхівках.

— Для спрощення процедури пропонуємо централізовано забудовнику або представникам майбутніх ОСББ (або вже існуючих) надати всі ключові елементи вузлів обліку на проведення вхідного контролю (оформити загальну заяву на проведення вхідного контролю з відповідним реєстром та при необхідності заяву на програмування), — розповіли енергетики. — Також зібрати у всіх власників документи для укладання договору (паспорт, ідентифікаційний код, право власності, заяву на облаштування вузла обліку, заяву на укладення договору на розподіл е/е та підключення електроустановки замовника) та надати до Вінницьких міських електромереж із реєстром усіх квартир з відповідними даними.

«Вінницягаз», нагадаємо, просить вінничан заплатити борги за доставку газу. А що з переплатою?

 

Читайте також:

«Я на фронті, а дружину з дитиною виселяють» Конфлікт з переселенцем за дитсадок у Демидівці

«Ми готові знести цю незаконну забудову». Про будівництво автомийки на Юності

Конфлікт через підвал: вінницька влада продала приміщення, якого «не існує»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергій Бодров

    Вазон на аватарці реально знає що пише !)😂🤦🏻‍♂️
  • Elvira Mriasova

    Якщо є вже договір з ОСББ та є побутовий тариф - це вже фактично зроблена робота. Процес оформлення індивідуальних договорів із проходженням вхідного контролю кожного лічильника та даними кожного співвласника - справді трохи затяжна справа виключно через подання - введення купи даних. І не завжди усі власники вчасно здають документи.
    А іще для мене дивно, що жодного слова в статті не має про те, що якщо лічильники пройшли вхідний контроль, відповідно зафіксовані показники кожного лічильника і нарахування піде від цих показників. Відповідно, кількість спожитих кВт власниками за період укладання індивідуальних договорів, в подальшому відмінусується від загальнобудинкового лічильника і не буде подвійної оплати.
    Іще є кілька варіантів вирішення тимчасової проблеми, але це вже для кожного будинку окремо.
  • Жанна Приймак

    Ще одна "незаконна" забудова... вітаю всіх власників квартир з таким сюрпризом... яка влада такі і сюрпризи. .

    Татьяна Корсун reply Жанна Приймак

    Жанна Приймак Що ці люди вживають що їх так гребе 🤦‍♀️

    Анастасия Беличенко reply Жанна Приймак

    Жанна Приймак чого це ,, незаконна ,, забудова ??? Чи це так , просто щоб щось написати ?!
  • Cheshik Polek

    Цитата з тексту:

    "Отож, до енергетиків маємо щонайменше два питання: 1) Чим спричинена затримка з укладання індивідуальних договорів на ЖК «Лісопарковий»? 2) Які є важелі впливу на РЕС? Можливо, можна поскаржитися на бездіяльність і куди саме?"

    Відповідь: запам'ятайте, що з усіх питань порушення прав споживачів електропостачання та газопостачання, оскільки ці послуги надають компанії-монополісти, потрібно звертатись до НКРЕКП та Антимонопольного комітету України!

    Контакти НКРЕКП:

    https://www.nerc.gov.ua/teritorialni-organi/vinnicka-oblast

keyboard_arrow_up