Конфлікт через підвал: вінницька влада продала приміщення, якого «не існує»

Конфлікт через підвал: вінницька влада продала приміщення, якого «не існує»
На фото — мешканці будинку на Князя Володимира, 10. Люди підозрюють, що насправді конфлікт не за підвал, а за ласий шматок землі в центрі міста
  • У центрі Вінниці суперечка за майно. Мешканці будинку кажуть, що отримали дім на своє утримання у 2018 році.
  • Міська влада, у 2021 році, продала один з підвалів їхнього дому, який не був у комунальній власності. Більш того, такого підвалу «не існує по документах». 
  • Власниця приміщення спростовує це твердження і розраховує отримати значну компенсацію за те, що мешканці будинку не допускають її до майна.

Мешканці будинку на Князя Володимира (колишня - Міліційна), 10 не можуть повноцінно розпоряджатися своїм будинком. Кажуть, що у 2018-му домоглися того, щоб їх дім повністю списали з балансу «ЖЕО». Планували керувати будинком через ОСББ, адже «ЖЕК нічого не робить». 

Проте за кілька років міська влада продала підвал у їх багатоповерхівці. Співвласники кажуть, що за фіктивними документами. Адже, по-перше, в техпаспорті будівлі не існує такого приміщення, по-друге, у будинку немає комунальних приміщень, які б влада могла виставити на продаж.

Тепер цей «фіктивний продаж» вилився у судові розборки між мешканцями та новою власницею підвального приміщення. Даємо позиції сторін.

Відео дня

«Відбувся продаж «повітря»

Уповноважений по будинку Владислав Луцяк розказав суть проблеми.

— У 2018 році ми отримали акт списання та технічний паспорт на наш будинок і прибудинкову територію. За законом №417 тепер це все спільне, неподільне майно співвласників будинку, яким ми планували опікуватися надалі, — каже чоловік.

«Каменем спотикання» стали підвали у двоповерховому будинку. За часів СРСР, це були житлові квартири. Пізніше, ближче до 1980-х, людей відселили, а приміщення передали в оренду художникам під майстерню. 

Так було до наших часів: художники орендували у міськради це приміщення. І тільки після того, як підвал продали з аукціону, художники пішли з Князя Володимира, 10.

— Виходить така плутанина: художники орендували приміщення №1, якого у нас не існує. Нова власниця викупила з аукціону приміщення №14, якого у нас не існує. А по технічному паспорту цей підвал у нас має №12, — говорить Владислав Луцяк. — Більш того, міській владі не належать приміщення нашого будинку. В нас «нуль» комунальної або державної власності.

На доказ своїм словам мешканці показують акт списання, який підписали посадовці міської ради. У ньому вказано, що з комунального є тільки квартира, яку, за словами співвласників будинку, зараз приватизували.

— Але раптом, у 2019 році нам повідомляють, що два підвальних приміщення у нашому домі взято на баланс МКП «Агенції муніципальної нерухомості». У 2021 році одне з них продали на аукціоні. Хоча насправді відбувся продаж «повітря», — додав мешканець будинку Іван Ошовський.

«Дорога вся в ямах, а владу цікавлять підвали»

Отож, за словами співвласників будинку, з аукціону продали підвал, якого в будинку немає: не сходиться квадратура проданого підвалу (найбільший підвал у них має площу 35,8, тоді як з аукціону продали приміщення, площею 36 квадратних метрів) та не збігаються інвентаризаційні номери (продали приміщення №14, хоча в акті списання підвал має номер 12).

— Ми перевірили через БТІ, можливо відбулася якась зміна у техпаспорті? Виявилося, що рішення про присвоєння будь-якому приміщенню в нашому будинку номера 14 просто не існує! — говорить уповноважений по будинку Владислав Луцяк.

Владислав Луцяк (ліворуч) і Іван Ошовський

З усім тим нова власниця підвалу Наталя Вікулова від мешканців вимагає доступу до свого приміщення. Щоразу такі візити розпочинаються з виклику поліції.

— Ми викликаємо поліцію, щоб правоохоронці зафіксували, що опір ми не чинимо. Ми просимо у власниці, посадовців міськради дати документ, який підтверджує, що у нашому будинку є приміщення №14. І ми ніяк не обмежуватимемо доступ цієї людини до її власності. Але ж такого приміщення у нас немає, — каже Луцяк.

Останні 2,5 роки між мешканцями дому та Наталією Вікуловою тривають розбірки у судах. Суди приймають рішення на користь підприємниці, якими вимагають в мешканців надати доступ до неіснуючого підвального приміщення. Співвласники будинку програли першу, другу інстанції та планують подати позов до касаційного суду.

— Ми хочемо створити ОСББ, але ця судова тяганина блокує будь-які ініціативи, — каже Владислав Луцяк. 

— Дивує ставлення влади. Вона не бачить, що дорога, яка йде біля нашого будинку до дитсадка, вся в ямах. Натомість посадовців сильно цікавлять наші підвали. І вони вирішили продати те, що їм не належить. Хоча тут же не корови живуть. А люди з правами власності, — додав Іван Ошовський.

— У вас, як у співвласників будинку, який є інтерес до підвальних приміщень? — спитав журналіст.

— На загальних зборах ми прийняли рішення про те, що в одному з підвальних приміщеннях ми робимо укриття та пункт обігріву, що власне діяло з минулої зими. Це єдине укриття поблизу, де можна сховатися на час повітряних тривог, — каже Владислав Луцяк. — У мирний час ми плануємо у підвалі облаштувати загальну пральню, місце під зберігання консервації та проводити тут загальні збори співвласників.

Купила майно за 235 тисяч і не може їм розпоряджатись

У цій історії ми також поспілкувалися з новою власницею підвалу на Князя Володимира, 10. На Prozorro.Sale знайшли аукціон, який відбувся у 2021 році. Наталя Вікулова викупила приміщення, площею 36 «квадратів» за 235 тисяч гривень.

І за її словами, це підвальне приміщення ніколи не належало мешканцям будинку.

— Воно було у власності міськвиконкому, яке його здавало в оренду художникам близько 30 років. І коли будинок списували з балансу ЖЕКу, то людям передали тільки їхні приватизовані квартири та приватизовані сараї у подвір'ї. Усе решта їм ніколи не належало, — каже Вікулова.

Мешканці будинку використовують підвал під укриття та пункт обігріву. Це єдине приміщення в районі, яке можна використовувати людям під такі цілі

— Вони стверджують, що ви придбали підвал, якого не існує по технічному паспорту, — каже журналіст.

— Ну це їхня думка. Вони думають, що підвал має №12. Але за інвентаризаційною справою, усі приміщення в будинку — в тому числі сходові клітини, сходові марші — мають номери. І якраз сходи мають №12, а підвал, який я придбала з аукціону, має №14, — відповіла Наталя Вікулова.

Питаємо, який може бути вихід з ситуації? Можливо, який компроміс?

— Який компроміс?! Триває рейдерське захоплення того майна, яке їм не належало ніколи. Я придбала приміщення на аукціоні. Воно три роки було виставлено на продаж. І самі люди, мешканці цього будинку, могли його придбати, — говорить Наталя Вікулова. — Тому я бачу тут тільки один вихід з ситуації: вони звільняють моє приміщення, заплатять мені матеріальну компенсацію за користування моїм приміщенням по середньоринковій ціні і я його буду використовувати.

— Як плануєте використовувати цей підвал? — спитав журналіст.

— Я підприємниця, яка працює законно та сплачую податки. Як його використовувати буду — це моє особисте бачення, — відповіла Вікулова. — Та й мені надалі доведеться приводити до ладу це приміщення, адже по тих фото, що я бачила — підвал прийшов у повну непридатність: пліснява, прогнилі балки, відсутність вентиляції, посипалося тинькування. Вони ще мені заплатять за це знущання з приміщення.

Мала бути школа шахів або «хитрість» для знесення під новобудову?

Що відомо про Наталю Вікулову? Про себе вона сказала, що є підприємницею, волонтеркою та ще утримує в Жмеринці школу шахів, де діти займаються безкоштовно. Якраз під школу шахів спочатку планувала пристосувати придбане приміщення на Князя Володимира, 10.

— Але коли дізналася, що поряд, на Театральній, 24, уже діє школа шахів, то відмовилася від цієї ідеї, — говорить підприємниця. — Думаю, що моє приміщення можна буде здавати в оренду. Ту нерухомість, яку я придбала на прозорому аукціоні, не збираюсь дарувати мешканцям будинку.

За даними Opendatabot.ua, Наталя Михайлівна Вікулова є ФОПом, прописаним у Жмеринці, з основним видом діяльності «роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно харчами, напоями та тютюновими виробами».

А от жителі будинку на Князя Володимира, 10, вважають нову власницю підвалу «підставною людиною» або від міськради, або від когось із забудовників.

— Підозрюємо, що насправді, тут справа не у підвалі. Дивіться, ми знаходимося біля центру міста. Маємо земельну ділянку, яка є нашою прибудинковою територією. І якщо влада продала уявне приміщення підставній, на нашу думку, людині, то вона зможе викупити й прибудинкову територію, — говорять співвласники будинку. 

Вони припускають, що далі власниця підвалу замовить експертизу, наприклад, опорних конструкцій перед тим, як робити ремонт у приміщенні.

— І «дивовижним чином» експертиза визнає наш будинок аварійним. Влада постановить, що мешканців — на відселення, будинок — під знос. Так через кілька «фільчиних грамот» нас виженуть з наших квартир, а людина матиме право побудувати чергову багатоповерхівку, — додали вони.

Примітка від головного редактора RIA/20minut.ua Вадима Павлова

Редакція звернулась з запитанням до керівника пресцентру міськради Наталії Конончук з запитанням «Прокоментуйте, будь ласка, публікацію (у тому числі заголовок), якщо Ви вважаєте що вона не відповідає дійсності». Наталія Конончук отримала запитання та жодну відповідь не надала.

Раніше, нагадаємо, розповідали, що на Юності будують автомийку в приватному секторі.

 

Читайте також:

Махінації під час реконструкції Батозької. Підприємці привласнили майже два мільйони

На Майдан Небесної сотні пропонують повернути пам’ятник Шевченку

Для двох вінницьких шкіл побудують протирадіаційні укриття. Дізналися подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Mike Bardyn

    Отримав позицію співвласниці будинку № 10 по вул. Князя Володимира в м. Вінниці Марії ГУЗЕНКО і публікую її тут:



    Що таке з нашою країною де люди не можуть відстояти свої права?



    Цікаві обставини: людина у якої відсутні документи на право власності на будь-яке наявне підвальне приміщення в нашому будинку подає нас на суд і робить нас винними!

    ВМР вчинивши тяжкий злочин по факту підробки документації на віртуально створене «нежитлове приміщення № 14» на її підставі реєструє його в держреєстрі речових прав з подальшим винесенням на аукціон та «продаж».

    4.09 2019 року без залучення співвласників будинку в нашому будинку проводиться незаконна інвентаризація під номером 11025 на підставі цього виписуються два технічних паспорти на «нежитлове приміщення № 14» і на «нежитлове приміщення № 4», дата виписки технічних паспортів не відповідає дійсності. На 14 приміщення дата виписки техпаспорта 26.12 2018 року а на 4 приміщення – 2003 рік. Паспорта на 14 і четверте приміщення виписувались після проведення незаконної інвентаризації тобто після 4.09.2019 року що підтверджує недійсність технічних паспортів. При цьому в будинку наявне житлове приміщення під № 4, яка перебуває в приватній власності, тому це повне беззаконня.

    Продаж 14 приміщення за 196 500 грн. це є продаж 55% інвентаризаційної вартості усього нашого будинку за документами, які ми отримали у вересні 2018 року. Таким чином ВМР намагається позбавити нас наших приватизованих квартир захопивши більше половини повної вартості будинку руками приватної особи та отримати право вирішувати його подальшу долю включно з прибудинковою територією.

    Кидається в очі злочинна діяльність чиновників нашого міста, які застосовують схему рейдерського захоплення нашої спільної власності – будинку № 10 по вул. Князя Володимира а місті Вінниці з метою досягнення цілей, які суперечать волі справжніх співвласників будинку. На це вказує те, що усі дії з власністю в будинку як до так і після передачі його в повне розпорядження співвласників (власників приватизованих квартир та допоміжних приміщень) здійснювались без будь-якого узгодження з нами, і навіть без жодних повідомлень про маніпуляції нашою власністю (інвентаризація, зміна нумерації, виготовлення техпаспортів, внесення прав власності до держреєстру речових прав). Про порушення прав власників співвласники будинку довідались тільки коли підставна особа з «документами власності» прийшла добиватися доступу до якогось «свого» приміщення в підвальному поверсі нашого будинку.

    Звернувшись за захистом прав власників до Вінницького міського суду ми наткнулися на повне ігнорування наших прав. Більше того 18.05 2023 року суд першої інстанції фактично звинуватив мешканців в тому, що ми не пустили фальшивого покупця з фальшивими документами в неіснуюче в нашому будинку приміщення номер 14. Рішенням суду ми повинні звільнити 14 приміщення, якого в будинку немає і ніколи не було, і ще сплатити кошти лжепокупцю Н.Вікуловій її витрати на суд.

    Що таке з нашою країною де люди не можуть відстояти свої права? За нашими заявами про фальшування документів власності на приміщення в нашому будинку порушено п'ять кримінальних проваджень але ніяких дій за ними не здійснюється, тому що ВМР кругом всюди і ніякі дії не можуть проводити слідчі, не діє прокуратура на захист законів України,і навіть суд. Суд захищає паперову власність Н.Вікулової і цілком ігнорує, що своїм рішенням позбавляє нас свого дійсного майна. Такий висновок ми зробили з обставин, в яких ми опинились.

    Скоївши тяжкий злочин злочинці намагаються нас зробити винними і забрати у нас єдине що у нас є це наше житло. 21.09.2018 року Вінницька міська рада списала наш будинок як непотріб свого балансу оцінивши наш будинок в суму 359 696,00 грн., не вклавши в наш будинок ні одного карбованця чи гривні нас позбавили двох капітальних ремонтів, поточних ремонтів також ми не отримали нічого від оренди приміщень № 10 та 12 в нашому будинку.

    І тепер ВМР і КП ВМБТІ вирішили заробити на нашому будинку і позбавити нас нашої власності повністю, передавши «шляхом проведення законного аукціону» 55% вартості будинку в руки приватної особи з правом розпоряджатись вже «спільним» майном.

    В Акті списання від 21.09.2018 року за підписами дев'яти чиновників міста засвідчено що в нашому будинку знаходиться 8 квартир і два підвальних приміщення. При цьому чітко вказано, що приміщень комунальної чи державної форми власності в підвальному поверсі немає! А вже через 3 місяці розпочали активну діяльність з розробки паперів на неіснуюче приміщення під номером 14 (в судовому засіданні у справі № 127/17736/22 відповідач за зустрічним позовом Вінницька міська рада не надала документу про присвоєння номера 14 будь-якому із приміщень в нашому будинку № 10) з подальшим поданням їх надержавну реєстрацію для «узаконення» рейдерського захоплення.

    В подальшому зареєстроване віртуальне приміщення через аукціон у 2021 році продано Н.Вікуловій, яка прийшла до нас для отримання доступу до якогось реального приміщення в підвальному поверсі нашого будинку.

    Н.Вікулова однозачно «грає в команді» Вінницької міської ради, оскільки після встановлення факту відсутності приміщення під № 14 в будинку № 10 по вул. Князя Володимира в м. Вінниці як за участі працівників поіці, так і за участі державних виконавців, не звертається за проясненням ситуації до Вінницької міської ради та за витребуванням затрачених нею грошей за придбання неіснуючого приміщення, а звернулася до суду для застосування державного примусу в допуску її в підвальне приміщення будинку, де вже вона буде визначати яке із наявних в ньому приміщень вона назве № 14 і посяде його як свою власність.

    Згідно акту списання в нашому будинку всього 10 приміщень. Відсутність 14-го приміщення їх не цікавить вони в наглу лізуть на голову та не дають нам уже чотири роки спокою.

    Звернення до Феміди в місті Вінниці не дозволило нам відстояти свої права. Тому мусимо скористатися можливість звернення до Верховного Суду, як вищого арбітра, що стоїть на захисті прав та законних інтересів усіх громадян та інших суб’єктів права в державі Україна.

    До цього часу усі наші звернення передаються на розгляд Вінницько міської ради, а її чиновники нічого не роблять. Звісон, як злочинець може зізнатися у скоєнні злочину? В використовуючи владу (включаючи судову) намагаються нас зробити винними та позбавити нас законних прав. Скажіть будь ласка, як таке може статися, що навіть люди уповноважені чинити правосуддя не розбираються в обставинах конкретно і на фальшиву документацію дивляться як на дійсну. Вони ж мають вищу освіту, досвідчені.

    20 червня 2023 року до нас з'явилася Н.Вікулова і хотіла потрапити у «своє» 14 приміщення. Приїхала поліція, спитали її куди вона хоче попасти. Вона сказала: «Хочу попасти в те приміщення, яке в інвентаризаційній справі». Співробітники поліції спустилися в підвал і там не знайшли 14 приміщення про що склали акт про відсутність такого приміщення.

    24 липня 2023 року до нас прийшли працівники виконавчої служби. Теж приміщення не було знайдено та складено акт про відсутність такого приміщення.

    На даний час виконання ухвали суду про звільнення 14 приміщення є неможливим за його відсутності.

    На захист своїх прав ми готуємо подання касаційної скарги до Верховного Суду, де сподіваємося відшукати захист своїх прав. Якщо нас і там «не почують», то маємо ще можливість захистити свої прав в Європейському суді з прав людини.

    Маючи тверде переконання, що правда на нашій стороні, що ми відстоюємо наші конституційні права в демократичній державі, де шанується принцип верховенства права, ми усіма не забороненими засобами будемо відстоювати наші права.

    Марія ГУЗЕНКО
  • Эфраим Санкер

    Те, що тітка підставна не має жодного сумніву, слідство мало б знайти тих хто стоїть за нею. А мешканцям будинку треба не полишати боротися інакше потім сильно пожалкують.
  • Vip Art

    Приводимо відповідь мешканки будинку на дії та коментарі від Наталія Вікулова. Тут всі пояснення:

    яке в інвентаризаційній справі. Робітники поліції спустилися в підвал і там не найшли 14 приміщення склали акт про відсутність такого приміщення. 24.07.2023 року до нас прийшли працівники виконавчої служби теж приміщення не було найдено складено акт про відсутність такого приміщення. На даний час виконання ухвали суду про звільнення 14 приміщення є неможливим за його відсутності. Нами подана апеляційна скарга розгляд справи буде 12.09. 2023 року яке рішення прийме апеляційний суд має велике значення для нас мешканців. Просимо суддів апеляційного суду віднестися до нашої справи об'єктивно і не позбавляти нас нашого приватизованого житла. Відбувся апеляційний суд але суддя не задовольнив нашу скаргу судове засідання пройшло в неналежній формі адвокату який захищав наші інтереси не дали права виступити.
  • Vip Art

    Наталія Вікулова - те що у Вас є папери не означає що вони відповідають дійсності.Це перше. Друге це те що сходинки не можуть бути об`єктом який має номер в будинку чи ви вважаєте що вінвентарну справу можна внести і періла на сходинках і віконні рами? Справа в тому, що після списання будинку актом - НІЯКИХ АУКЦІОНІВ  НЕ МОГЛО БУТИ ВЗАГАЛІ ЩОДО БУДЬ ЯКОГО СПІЛЬНОГО МАЙНА МЕШКАНЦІВ БКБ. Після передачі будинку актом списання в якому зазначено, що ніц ні комунальної  а ні державної власності - який аукціон може бути? Згідно архівним данним 1985 р. Будинок є цілісним комплексом який було передано мешканцям 09.09.2018 р. Далі крапка.

keyboard_arrow_up