«Липовецька астроблема» буде заповідником. Що відомо про туристичний центр?

«Липовецька астроблема» буде заповідником. Що відомо про туристичний центр?
Астрофізики, геологи вивчають один з найбільших у нашій країні геологічних об'єктів імпактного походження (зіткнення небесного тіла із землею)
  • Липовецький метеоритний кратер — це одна з найстаріших астроблем Землі віком близько 400 млн років.
  • Насправді метеорити падають на Землю щодня. Переважно вони дуже дрібні і о жодного випадку серйозного ураження метеоритом людини чи тварини.
  • Всього на території України є приблизно сім зон зі слідами падіння справді великих метеоритів. Та Липовецький кратер — найвизначніший з них.

Вчора, 22 липня під головуванням Андрія Ковальова відбулося засідання постійної комісії з питань будівництва, комунального майна, транспорту та розвитку інфраструктури обласної Ради.

Постійна комісія підтримала проєкт рішення «Про оголошення об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення – геологічної пам’ятки природи «Липовецька астроблема».

— Рішення прийнято, аби створити на місці падіння метеорита туристичний об’єкт. Півтора року тому між Іллінецькою громадою та Липовецькою райдержадміністрацією був підписаний Меморандум про об’єднання зусиль щодо реалізації спільного туристичного проєкту «Астроблема» – мандруємо до метеорита палеозойської ери», — зазначають на сайті Вінницької обласної ради.

Відео дня

Туристичний центру відпочинку розташується на природі на межі двох районів. Проєктом передбачено створення умов для проведення науково-дослідних експедицій, наукових семінарів, конференцій, «зелених уроків», екскурсій та інших заходів. Щоб зробити цю місцевість туристично привабливою, планують розбудувати інфраструктуру, інженерні мережі, комунікації, санітарні зони, облаштувати місця для відпочинку та фотозони.

До речі, місцевий метеоритний кратер — це одна з найстаріших астроблем Землі віком близько 400 млн років. Село Іваньки Липовецького району, яке відрізняється від інших Липовецько-Іллінецькою астроблемою. 

Селяни використовують камені з місцевого кар'єра, як будматеріал. Справа в тому, що поблизу кратера від високої температури відбулися метаморфічні зміни в гранітах — вони втратили міцність, стали крихкими, пористими. Люди з'ясували, що камінь легко обробляється, а взимку тримає тепло краще, ніж цегла.

 

Читайте також:

Блокування карти за два перекази на п'ять тисяч гривень: роз'яснення НБУ

Українців почали штрафувати за збір чорниці та лохини

Масова бійка підлітків у Центральному парку. Поліція виклала відео 18+

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юлия Горецкая

    На тому тижні бачила 1-ну іноземну програму та парочку на національному телебаченні про кратер.... Там кратер був Іллінецьким, а от вінницькі ЗМІ вирішили по іншому. Останнім часом дуже часто натикаюся на інфу про кратер. До чого б це?
  • Юлия Горецкая

    Мда, 30 км від Липовців... Липовецький..... НА тому тижні бачила 2 чи
  • Володимир Головченко

    Був Іллінецький кратер (с.Лугова), а став Липовецьким ????...😄😄😄😄

    Віталій Шевчук reply Володимир Головченко

    Володимир Головченко  Привіт.) А я чув що від великої температури  утворились алмази які планували добувати,але передумали бо глибина залягання 300-400м. Навіть зацікавлені інвестори були. Після того дані геологічної розвітки чито зникли,або тихенько засекретили).
  • Vadym Cherchuk

    Нагадую автору статті, що відповідно до реформи село Вахнівка належить до Турбівської ОТГ Вінницького району. Липовецького району вже нема.

keyboard_arrow_up