Коли одна смерть рятує інших. Печінку вінницького донора пересадили Артемчику

Коли одна смерть рятує інших. Печінку вінницького донора пересадили Артемчику
  • У велике свято Водохреща лікар зі Львову розповів дивовижну історію про малюка, вижити якому захотіла допомогти ціла країна.
  • Тиждень тому не змогли врятувати 44-річного вінничанина, у мозку якого розірвалася аневризма.
  • Але він посмертно став донором та врятував життя Артемчика з Прикарпаття.
  • Лікарі з різних медзакладів, а ще поліцейські і та багато-багато небайдужих людей об'єдналися, щоб однорічний Артемчик із маленького села на Прикарпатті дочекався донорської печінки.

Артемчик не просто отримав шанс жити, а ще й став першою в Україні дитиною, якій печінку трансплантували від посмерного донора у такому маленькому віці. Про це пише лікар Олег Самчук на своїй сторінці у ФБ.

— Артемко важить усього 9,5 кг. Страшну хворобу — атрезію жовчних протоків та виражену печінкова недостатність - у ньому видають жовті шкіра і склери, а ще великий животик. З таким діагнозом він народився, а в серпні стало відомо — врятувати дитину може лише трансплантація печінки. Її від посмертного донора таким маленьким діткам в нашій країні ще не робили, а з родини Артемкові за донора не підходив ніхто, — розповідає трансплантолог.

Відео дня

Останні чотири місяці хлопчик з 22-річною мамою Христиною жили в лікарні і лише сподівалися на диво. Там 6 січня малюк навіть відсвяткував свій перший День народження.

—  Але 12 січня стає відомо — у Вінниці є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів і подарувала шанс Артемку, — пише Олег.

Розгортається ціла спецоперація. Печінку, яка поза тілом «живе» максимум 12 годин, з Вінниці доправляє вертоліт Нацполіції. Орган в дитячій лікарні на Орлика зустрічають трансплантологи — це наші лікарі та команда колег з столичної лікарні «Феофанія», які приїхали на допомогу.

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

— Хірургічне втручання виявляється надскадним. Спершу лікарям доводиться розділити донорську печінку, аби взяти для маленького Артемка її частину. Потім розпочинається сама трансплантація, яка триває майже до ранку — це близько 12 годин. Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. Від нього не відходять лікарі, — зазначає лікар.

Наразі на сьому добу після трансплантації лікар може нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний.

— І хоча успішна операція — це лише половина шляху — попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом, наш колектив продовжує докладати максимум зусиль, щоб Артемко окріпнув і зовсім скоро покинув нашу лікарню здоровим малюком. Його мама вірить, що з Божою допомогою так і буде, — зазначає Олег Самчук.

Медики та редакція «20 хвилин» дякують родичам донора, які погодилися допомогти врятувати життя маленького хлопчика.

 

Читайте також:

Як Церква ставиться до донорства органів? Запитали у вінницьких священиків різних конфесій

Коли одна смерть рятує життя інших. Ми з’ясували, як можна стати донором органів

Температурні гойдалки: синоптик розповіла про погоду до кінця тижня

Допомога на похорон: як отримати і чи потрібно платити податки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Санечка Нечаева

    Дякувати Богу ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Elena Tsymbal reply Санечка Нечаева

    Санечка Нечаева 🙏🙏🙏
  • Tetyana Zapadnyuk

    🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up