Допомога на похорон: як отримати і чи потрібно платити податки

Допомога на похорон: як отримати і чи потрібно платити податки
  • В Україні роботодавець, у якого працював померлий працівник, у тому числі перед виходом на пенсію, здійснює допомогу на похорон. При цьому допомога може бути надана в грошовій формі або через оплату ритуальних послуг.

В законі існують певні умови неоподаткування податком допомоги на поховання померлого, а одержувачі його визначаються залежно від органу, який надає допомогу, повідомляє РБК-Україна

Виплати на похорон працівника

Граничний розмір, який дає право на податкову соціальну пільгу (ПСП) протягом 2022 року — це 3 470 гривень. Якщо сума на поховання не перевищує 6940 гривень, то податком вона не обкладається.

Крім того, у такому разі також не нараховується ЄСВ (єдиний соціальний внесок).

Відео дня

Як отримати допомогу? Необхідно написати заяву про надання такої допомоги роботодавцю померлого і прикріпити до нього копію свідоцтва про смерть.

Отримання допомоги від Фонду соціального страхування (ФСС)

ФСС також може надати фінансову допомогу за останнім місцем роботи померлого. Сума такої допомоги становить 4 100 гривень.

Як отримати допомогу:

  • Необхідно написати заяву-розрахунок
  • Надати оригінал довідки про смерть або оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги,
  • Надати копію свідоцтва смерті, завіреного страхувальником з оригіналу.

Якщо померлого утримувала застрахована особа, і у них не було самостійних джерел доходу (зарплата, пенсія), то дана допомога покладається і їм.

Допомога на похорон пенсіонера

Державна допомога надається тому, хто поховав його за свій рахунок. Сума виплати — дві місячні пенсії померлого.

Як отримати допомогу:

  • Необхідно надати документ, який засвідчує особу заявника.
  • Написати заяву про допомогу на поховання.
  • Потрібно надати довідку про смерть пенсіонера або виписку з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги.
  • Якщо пенсіонер помер не на території України, то необхідно надати свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує це, який виданий компетентним органом іноземної держави

 

Читайте також:

У цей день вітаємо Панаса та Зосима. Історія та прикмети 17 січня

Штормовий вітер. На Вінничині оголосили попередження І рівня небезпеки 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up