«Ключі від церкви без суду не віддам» У Луці-Мелешківській продовжуються "бої" за храм

«Ключі від церкви без суду не віддам» У Луці-Мелешківській продовжуються "бої" за храм
-Не заважайте працювати! - говорили священикам у "Прозорому офоісі" Тут зареєсрували ще одну релігійну громаду ПЦУ - документ отримали віруючі храму в селі Лука-Мелешківська
  • Сьогодні, 8 червня, біля храму у селі Лука-Мелешківська тривало протистояння віруючих новоствореної Православної церкви України (ПЦУ) і Московського патріархату
  • Розпочалося воно вчора у «Прозорому офісі» на Замостянській у Вінниці
  • Журналіст 20 minut.ua вислухав і записав думки священиків обох сторін конфлікту
  • Завтра – збори у Вінницьких Хуторах

У Центрі надання адмінпослуг на вулиці Замостянській зареєстрували ще одну релігійну громаду ПЦУ. До новоствореної церкви перейшли віруючі Лука-Мелешківського храму. Однак не всі. Храм один, а священиків два і в кожного своя паства. Протистояння між ними триває уже декілька місяців. Одні за те, щоб бути у новій церкві, інші - проти. Одні моляться у храмі, інші – на вулиці, бо їх всередину не допускають. Тепер представники ПЦУ документально узаконили свою громаду.

Не заважайте працювати!

Перешкодити реєстрації релігійної громади ПЦУ намагалися ті, хто проти такого переходу. Точніше, окремі їхні представники, які приїхали з Луки-Мелешківської до Вінниці. Разом з ними були священики УПЦ Московського патріархату з інших парафій. Очолював їх архієпископ Вінницький і Барський Української православної церкви (Московський патріархат) Варсонофій. Втім, їхня присутність ніяким чином не могла позначитися на рішенні державного реєстратора. Посадовець керувався поданими документами. які йому  надали учасники зборів для офіційного затвердження нової релігійної громади.

До речі, свої збори провели також ті, хто не підтримує перехід до ПЦУ.

Відео дня

Люди в рясах та цивільному одязі спочатку намагалися перекрити прохід до «Прозорого офісу». Словесні перепалки продовжилися всередині приміщення. «Десант» священиків і віруючих створив перешкоди  вінничанам, які прийшли в офіс для вирішення власних питань.

-Не заважайте працювати! – говорили їм.

Закінчилося тим, що поліція запропонувала конфліктуючим вийти на вулицю і там продовжувати з’ясовувати ситуацію.

Через деякий час всі розійшлися. Втім, уже наступного ранку, тобто сьогодні,  в суботу, конфлікт розгорівся з новою силою. Уже біля самого храму в Луці-Мелешківській.

Зробив з церкви нєвєсту

-До нас дійшла інформація, що після реєстрації почнеться захоплення храму, - розповів журналісту настоятель отець Василій, який не перейшов до ПЦУ. – Тому я попросив у благочинного, щоб допоміг зібрати священиків з інших парафій, а також віруючих, які б разом стали на захист храму.

За словами співрозмовника, у суботу в церкві відбувся молебень. На дверях головного входу стояли чоловіки, які готові були не допустити представників ПЦУ.

-Раніше ми чули про рейдерське захоплення заводів, фабрик, землі, а тепер дійшло уже до церкви, - каже священик.

Святий отець пояснює, що будуть і надалі захищати храм.

-Я тут 21 рік на службі, зробив з церкви нєвєсту, не збираюся її віддавати.

Будемо скасовувати реєстрацію

Отець Василій розповів, що уже подав заяву до суду. Вимагає скасувати рішення зборів про перехід громади до ПЦУ. На його думку, збори проведено з порушенням. Каже, його взагалі не допускали на них. Коли все-таки вдалося зайти в зал, то не дали можливості виступити. Стверджує, що то були збори сільської громади, а не віруючих.

-У той само день ми зібралися у храмі і провели своє зібрання, - говорить святий отець. – Зібрали 220 заяв не переходити до ПЦУ.  У них було 380, але не всі ті люди ходять до храму.  Ми теж подавали документи у відділі релігій обласної адміністрації. Наші документи не взяли до розгляду.

Священик каже, що будуть оскаржувати і факт проведення зборів, і реєстрацію громади ПЦУ.

За його словами, судове засідання призначено 2 липня нинішнього року. Заяву до суду подав отець Василій, Каже, вимагає визнати збори незаконними.

-Поки не буде рішення суду, що все зроблено законно, нікому ключі від храму не віддам, - говорить отець Василій.

Доки маємо ходити навколо храму?

На початку року релігійна громада села Лука Мелешківська прийняла рішення про перехід до нової Православної Церкви України (ПЦУ). Про це розповів священик ПЦУ  Віктор Черкун.

За його словами, із 450 присутніх на зборах 380 підтримали перехід до ПЦУ. Проти такого рішення було тільки 13 учасників зборів, решта – утрималися від голосування.

-Це ж очевидна більшість, - говорить святий отець. – Факт визнають навіть наші опоненти. Незважаючи на це, зайти в храм не можемо, бо ключі у тих, хто залишився у Московському патріархаті. Змушені служити під стінами церкви.

Священик каже, що віруючі справедливо запитують, доки будуть ходити попід церкву? Де таке бачено, щоб більшість підкорялася меншості?

-Раніше ми пропонували встановити дні служби і служити почергово – в одні дні ми, в інші – вони, - каже отець Віктор Черкун. – Нашу пропозицію відхилили. Переговори проводили вже неодноразово. Ні до чого не домовилися. Більше такого пропонувати не будемо. Бо вже маємо документ про реєстрацію громади.

За словами співрозмовника, терпець у віруючих уривається. Вони не розуміють, чому, будучи у більшості, не можуть молитися у храмі, а роблять це під його дверима. Як стверджує священик, він переконує парафіян не чинити силових дій. Поки що люди дотримуються цього. Як буде надалі, не знає.

-Моя справа – молитися, і бути поруч з парафіянами, - говорить отець Віктор. – Громада узаконена державою, маємо відповідний для цього документ. Не ми закон порушуємо…

Завтра, у неділю, 9 червня, протистояння навколо храму продовжиться. Чим воно закінчиться, не міг передбачити жоден з названих вище священиків.

У Вінницьких Хуторах – повторні збори

У неділю, 9 червня, заплановано проведення зборів віруючих храму у селі Вінницькі Хутори. Буде йти мова про створення релігійної громади ПЦУ.

-Це будуть повторні збори, - говорить священик Віктор Черкун. – Чому повторні? Бо перший раз їх проведення зірвали ті, хто проти переходу громади до ПЦУ.

Який результат буде завтра, покаже час.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Надежда Олейник

    Від мого імені написана неправдива і недостовірна інформація.
  • Валерий

    Новую громаду ПЦУ в Луке создали обманным путем с помощью чиновников и ангажированных политиков. Закон предполагает , что вопрос о переходе в другую юрисдикцию должна решать религийна громада, а не жители села, которых собрали в клубе и выдали это за сборы религийной громады. В клубе не было ни одного верующего человека, а АТОшники, привлеченные чиновниками , не давали войти туда настоятелю храма и верующим. И после этого идёт речь о справедливости? Брехун на брехун сидит и брехуном погоняет! Речь не идёт о Московском и Церкви, а о каноничности ! Истинная Церковь не учит убивать и не благословляет однополые браки, тем и мешает  глобальным силам, которые правят сейчас Украиной.
  • Валерий

    Люди, которые молятся Богу, постоянно присутствуют в храме Луки, а у Чиркуна постоянно на "службе" новые , меняются поочереди, в конце хлопают в ладоши ))  Они даже не знают как себя вести на богослужении..  Это не создание новой Церкви, это идёт уничтожение старой, канонической, потому что она мешает дурить народ и выступает против греха : насилия, убийств, однополых браков. А новая ПЦУ будет послушна политикам. Только вот проблема, нет на ней благодати и в мире никто не признаёт, несмотря на томос.
  • Надежда Олейник

    Слава за все Всевишньому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up