«Казав, якщо я не піду, вистрілить. Кажу: стріляй» — про конфлікт волонтера й мера Немирова

«Казав, якщо я не піду, вистрілить. Кажу: стріляй» — про конфлікт волонтера й мера Немирова
  • Віктору Качуру світить до семи років позбавлення волі, за хуліганство зі зброєю.
  • Потерпілий волонтер Ігор Гудзенко має з мером давню історію напружених стосунків і вважає його неврівноваженим. 
  • Адвокат міського голови каже: те, що пишуть про конфлікт, — далеко не все правда.
  • То що ж відбулося 7 квітня в немирівській міській раді? Розповідаємо. 

Конфлікт між мером Немирова Віктором Качуром і місцевим волонтером Ігорем Гудзенко стався 7 квітня. У той день на сайті поліції з’явилося повідомлення про те, що очільник міста стріляв з автоматичної зброї на території міської ради.

Також навели слова потерпілого про суперечку, під час якої мер погрожував волонтеру фізичною розправою, наніс кілька ударів та вистрілив у повітря з автомата. Віктора Качура затримали на робочому місці. Під час обшуку в службовому кабінеті мера, як повідомили поліцейські, вилучили автоматичну зброю та набої до неї.

А 9 квітня, у вінницькому міському суді затриманому Віктору Качуру обрали запобіжний захід на час слідства — 60 діб під вартою. Наразі тривають слідчі дії в кримінальному провадження за частиною четвертою статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене із застосуванням зброї). Такий злочин карається позбавленням волі на строк до семи років.

Відео дня

Ніхто там не погрожував

За словами Вадима Спірідонова, який є адвокатом Віктора Качура, про цю справу говорити поки що рано. Якщо можна тут про щось ствердно казати, то лише про постріл у повітря. Цей задокументували.

— Не знаю, чому та сторона каже про побиття, адже йому там чуть ніжкою потикали, — говорить адвокат Качура. — Немає в справі ані тілесних ушкоджень, ані застосування чи погрози насильства.

Просто, за словами адвоката, мер Немирова, щоби припинити конфлікт, який виник між ним і іншою стороною, вистрілив у повітря. Усе.

— І ніякого стосунку цей конфлікт немає до волонтерської діяльності, там особиста справа, яка тягнеться вже не один рік, — говорить Вадим Спірідонов. — Що саме — не скажу.

У поліції мали перевірити підстави зберігання та носіння зброї, адвокат каже, що по цьому питанню вже все прояснили.

— Віктор Качур отримав зброю, як член київської територіальної оборони, — говорить Вадим Спірідонов. — І тероборона Києва офіційно підтвердила, що видала йому автомат. Тобто по зброї ніяких проблем немає, проблема в тому, що було написано про побиття волонтера й погрози йому вбивством, хоча в підозрі, яку оголосили моєму клієнту, нічого про це немає — є проста хуліганка.

До речі, незважаючи на численні кримінальні справи, що звучали раніше. А в справах очільника міста чого тільки не було: й мільйонні хабарі, і наркотики, і горілчана компанія й політика. У сукупності, Віктор Качур уже 11 років на чолі Немирова. І досі є міським головою.

Версія потерпілого волонтера

Після перших публікацій у нас на сайті з’явився блог депутата Андрія Пилипенка, там коротко описуються події 7 квітня. Як під час завантаження гуманітарки з дверей міської ради вийшов голова з автоматом у руках у супроводі двох хлопців і направився в сторону волонтерів. Про матюки й погрози мера міста, які переросли в побиття. А також про те, як Віктор Качур зняв із запобіжника автомат і сказав, що стрілятиме у волонтера. Але вистрілив над головою. 

Як розповідає Гудзенко, з міським головою в них доволі натягнуті відносини, тож вирішив із ним не перетинатися, але за спиною почув матюки, розвернувся і слово за слово почалася перепалка. Журналіст 20minut.ua написала у месенджері Ігорю Гудзенко, але не отримала відповіді. Тому процитуємо коментар волонтера, який дали наші колеги, де Гудзенко розказав свою версію подій.

«Я захищався: підставляв свою ногу, щоби блокувати удари. Дуже хотів його вдарити. Було важко утриматися. Але зрозумів, що знаходжуся на території міської ради в невиграшній позиції. Я просто мовчки стояв, посміхався, провокуючи ще більше його агресію. Сказав, що це все на що він здатний, що він психічно хвора людина, що йому треба лікуватися. Практично вся розмова була такими словами, якими пішов російський корабель. Я йому, він — мені» — розповідає Ігор Гудзенко.

Під час конфлікту міський голова попросив чоловіка піти. Але той відмовився. За словами Гудзенка, після того міський голова почав погрожувати зброєю.

«Казав, якщо я не піду, вистрілить. Кажу: стріляй. Мабуть він хотів переконатися. Узяв автомат, зняв із запобіжника, дістав патрони й направив на мене. Усе це супроводжувалося матами. Потім підняв зброю вверх, вистрілив один раз. Знову попросив мене піти. Ці, хлопці, які були з ним, акуратно до нього наблизилися зі словами «Віктор Миколайович, заспокойтеся». Волонтер, який вантажив автомобіль, підбіг, накрив мене. Просив не нагнітати ситуацію й піти. На що я відповів, що не я почав усе це. Ідіть заспокоюйте мера», — розповів Гудзенко.


Читайте також: 

Мер Немирова побив волонтера та відкрив стрільбу з автомата (ОНОВЛЕНО)

Під варту взяли мера Немирова, який побив волонтера, погрожував йому і стріляв з автомата

Віктор Качур - фігурант кримінальних справ (ФОТО)

Справа мера Качура: дві правди про два мільйони

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Валерій Лоян

    А якого милого мер міста Вінницької області робить в Київській ТРО? УБД собі заробляє?
  • Ольга Буткалюк

    Бачу я не одна не розумію, як мер свого міста може "рахуватися" в обороні іншого. А своє місто захищати не потрібно? Чи там уже все розікрав і немає чого захищати? А можливо в Києві криша? Ну тоді не здивуюся якщо справу закриють, через недостатність доказів, або виправдають.
  • Анна Колесник

    Мер Немирова отримав зброю від тероборони Києва. Для чого? Щоб захищати свій робочий кабінет?
  • Ольга Павленко

    Мер гондон! Підвісити за яйця.

keyboard_arrow_up