Хочуть підняти тарифи на світло. Як зміняться платіжки у вінничан?

Хочуть підняти тарифи на світло. Як зміняться платіжки у вінничан?
Графіка: delo.ua
  • Озвучили два варіанти підвищення тарифу на електроенергію.
  • На думку посадовців, здорожчання потрібно, щоб енергетики мали ресурси для відновлення інфраструктури, пошкодженої російськими обстрілами. Оскільки термінові ремонти, які робили взимку, були тільки «латками».
  • На скільки зміняться наші платіжки, якщо підвищать тарифи?

Питання про перегляд тарифів на електроенергію для населення наразі є відкритим. Про це повідомили на сайті Нацкомісії з держрегулювання комунальних послуг

За словами очільника НКРЕКП Костянтина Ущаповського можливе збільшення тарифів для населення повʼязане із великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури.

— Після ворожих обстрілів енергетичних об’єктів для відновлення живлення споживачів використовувались тимчасові схеми подачі електроенергії. Для забезпечення проходження нового опалювального сезону такі схеми є неможливими, — пояснив він.

Відео дня

Тому урядовцями розглядається кілька варіантів перегляду тарифу.

— Серед них є такі: 2,40 гривень та 2,80 гривень за 1 кВт·год. Головним тут є завдання забезпечити захист вразливих категорій споживачів, розробивши відповідні програми цільового соціального захисту, — зауважив голова Нацкомісії Костянтин Ущаповський.

На скільки зросте платіжка

Порахували, наскільки виростуть наші платіжки, якщо підвищать тарифи на світло. Отже, з 1 жовтня 2021 року і по теперішній час для індивідуальних побутових споживачів діють такі розцінки: 1,44 гривні за кіловат, якщо споживання на місяць до 250 кВт-год; 1,68 гривні за кіловат, якщо споживання понад 250 кВт-год. на місяць.

Для прикладу, візьмемо обсяг 100 кіловатів на місяць. Зараз, споживачі, які використовують 100 кіловатів на місяць платять 144 гривні (1,44 грн за кВт-год). Якщо уряд схвалить тариф 2,4 гривні за кіловат, то платіжка у таких споживачів зросте на 96 гривень. Якщо ж 2,8 гривні — то й платіжка зросте майже удвічі від нинішніх показників: на 136 гривень.

Для другого прикладу візьмемо 251 кіловат. Для такого обсягу вже застосовується тариф 1,68 гривні. Платіжка за світло складе 421 гривню (прим. — копійки заокруглили). Якщо тариф піднімуть до 2,4 гривні — споживачеві доведеться заплатити на 181 гривню більше. Збільшення тарифу до 2,8 гривні призведе до зростання суми у квитанції аж на 281 гривню, в порівнянні з чинним тарифом.

Чи схвалять в уряді менший тариф для тих, хто використовує світла небагато — питання наразі є відкритим.

Опитування

Чи треба підвищувати тарифи на світло?

Буде перегляд тарифів на холодну воду

Друге питання, на яке поки немає відповіді — коли станеться підвищення тарифів на холодну воду. Обіцяного здорожчання з 1 квітня не сталося. 

Інтернетом ширилася інформація, що для споживачів «Вінницяоблводоканал» новий тариф складатиме 34 гривні 40 копійок за кубометр. Проте цього не підтвердили в обласному «Водоканалі». 

Раніше, речниця підприємства Оксана Поліщук пояснювала журналісту, що підвищення тарифу для вінничан з 1 квітня не буде, оскільки НКРЕКП не прийняла такого рішення. Відтак, залишається чинною ціна 25 гривень 62 копійки за кубометр водопостачання і водовідведення. Проте, такою вона буде, ймовірно, вже недовго.

20 квітня члени НКРЕКП зустрічалася з представниками українських Водоканалів.

Там наголосили, що востаннє, для більшості водопостачальників, тарифи переглядалися ще у 2021 році.

Відтоді змінилися ледь не всі складові тарифу — мінімальна зарплата, паливо-мастильні матеріали, вартість електроенергії тощо — тому учасники зустрічі дійшли згоди, що тариф на холодну воду треба міняти.

Коли та на скільки виростуть тарифи на холодну воду? Невідомо. В Нацкомісії наголосили, що перерахунок тарифів — складний процес, який має врахувати інтереси як постачальників, так і споживачів.

Хіба під час війни можна підвищувати тарифи?

З запровадженням воєнного стану в Україні народні депутати ухвалили рішення про мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення. 

Але не всіх: за законом №2479-ІХ заборону на підвищення встановили на опалення, гарячу воду та розподіл газу. 

Тобто, наприклад, холодна вода, електроенергія та газ (крім плати за доставку) у цей перелік не входить. Тому, за потреби, їх вартість можна переглядати у бік збільшення.

 

Читайте також:

У Вінниці хочуть запустити нову програму компенсацій для бізнесу

Де дешевше орендувати електросамокат у Вінниці та скільки коштує купити свій?

Додаткові заняття — недешеве задоволення? Скільки коштують послуги репетиторів у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Elena Aleksandrovna

    Прикольно, отримуєш заробітню плату і віддаєш її на комунальні... Чудове життя...
  • Александр Савчук

    Щось мало хочуть підняти  5  гривень нормас кінець епохі бідності команда ЗЕ
  • Liliya Liliya

    А як же "закон",а як же "військовий час"?
  • Валентина Рослякова

    Тож нам Зеленський клявся що тарифи піднімати не будут. То як жити?

keyboard_arrow_up