Гвардієць вишив герб Вінниці. Чому він відрізняється від справжнього?

Гвардієць вишив герб Вінниці. Чому він відрізняється від справжнього?
Солдат Назар Чекирда до Дня вишиванки виконав на полотні герб Вінниці, нитки і стрічки підібрав кольору олививи, який використовують в елементах Нацгвардії
  • Сьогодні, у Всесвітній день вишиванки, у в/ч 3008 Нацгвардії України представили вишитий герб Вінниці.
  • Зображення на полотні розміром 1,5 на 1,5 метра вишив солдат строкової служби.
  • Чому вирішив це зробити, гвардієць розповів 20minut.ua.

Напередодні нинішнього свята вишиванки Назар Чекирда отримав з дому посилку. Солдат, який уже відслужив сім місяців у в/ч 3008, попросив маму прислати його вишиту сорочку.

Сорочка незвичайна тим, що Назар сам вишивав її ще під час навчання у школі. Каже, мама розпитувала по телефону, для чого йому сорочка, коли на службі всі у одягнені в однострої.

Уже тіснувата

— Раптом дозволять одягнути, а в мене її нема, — відповів син.

Відео дня

До служби Назар щороку одягав у цей день свою вишиванку.

Як тільки отримав бандероль, одразу приміряв сорочку.

— Уже тіснувата, —каже Назар. — На службі щодня фізкультура. М’язи трохи накачав, плечі стали трохи ширші. Але нічого, ще одягнув. Надалі збережу на пам'ять. Триматиму в шафі. Бо ж сам вишивав.

У Назара мама займається вишиванням. У них велика сім’я: має ще трьох братів і дві сестри.

Каже, усім їм мама справила вишите вбрання. Тільки він сам собі вишив сорочку.

— Ще малим придивлявся як мама вишиває, — розповідає Назар. — Подобалися кольорові нитки. Вони особливо привертали увагу. Мг довго не відводити очей від того, як мама всиляє їх в голку, як потім мережить полотно. Брати-сестри на вулиці гралися, а я стояв біля мами, вона мені розповідала, що вишивка давно цінується серед людей. Найбільше запам’яталися мамині слова, що вишивка є нашим оберегом, тобто оберігає хату, оберігає нас, дітей, маму. Дотепер ця розповідь засіла в кутках пам’яті.

Одного разу, коли мама поралася по господарству, хлопець тишком-нишком взяв до рук залишену нею голку з ниткою. Спробував шити, але вколов палець...

Вишеньку на полотні подарував вчительці

Першу свою роботу Назар вишив у школі на уроці праці. Вишивав тоді якесь звірятко. Яке само, не пригадує.

Зате другу роботу запам’ятав добре.

— Це була ягода вишні, — говорить хлопець. — Вона вдалася такою гарною, ніби справжня. Червонобока вишенька сподобалася не тільки мені, а й вчительці. Вчителька підказувала, радила, як краще зробити, якого кольору нитки чергувати один з одним.

Вишивав тоді Назар хрестиком. Подарував вишеньку на полотні вчительці.

Коли закінчував школу, взявся за сорочку. В цьому йому допомогла мама. Ні-ні, вона не вишивала…

— Я  брав фрагменти узорів і вишивав їх окремо, — розповідає Назар. — Довго шукав такі узори, які б найбільше сподобалися. Зараз є багато літератури зі старовинними малюнками. Але те, що неа моїй сорочці, не повна копія. Там є мої елементи. Тому можу назвати свою сорочку ексклюзивною.

Окремі вишиті фрагменти поєднала в єдине ціле, тобто пришила до сорочки мама.

— Коли мама побачила мої старання, то сказала, давай, сину, тепер я тобі допоможу, — каже Назар. — Так разом з мамою справив собі вишиванку.

Зображення герба є на шевронах

Після закінчення школи Назар поступив у коледж декоративно-прикладного мистецтва. Опановував не тільки вишивку. Займався малюванням. За фахом він художник-виконавець, керівник аматорських колективів, викладач.

— Коли ми готувалися до Дня вишиванки, запитала у солдатів, як вони хотіли б відзначити це свято, — розповідає прес-офіцер в/ч 3008 старший лейтенант Анна Лазуренко. — Тоді дізналася про вміння солдата Чекирди. Це він запропонував вишити Герб Вінниці. На запитання, чому так вирішив, хлопець відповів, що служить у цьому місті, тому вважає логічно відтворити його герб.

Анна Лазуренко каже, що у цьому є подвійний символ.

— Зображення малого герба Вінниці носять наші бійці на шевронах, — каже Лазуренко. — торік командування частини звернулося до міськради з проханням надати дозвіл використовувати герб у нашій символіці. У такий спосіб вирішили підтвердити приналежність до міста нашого підрозділу. У міськраді звернення розглянули і надали позитивну відповідь.

За словами офіцера, у гвардійців в/ч 3008 два нарукавні знаки. На лівому плечі – шеврон у вигляді восьмикінцевої злотистої зірки, над якою розміщена гренада з полум’ям. Це знак НГУ. На правому — іменний знак нашої частини, у якому поєднано елементи малого герба Вінниці і Нацгвардії.

Протягом двох тижнів солдат Чекурда працював над вишитим гербом Вінниці. Тільки чому на ньому кольори відрізняються від тих, що на справжньому гербі?

— Кольори змінили спеціально, — пояснює офіцер Анна Лазуренко. — Колір оливи, яким вишито герб, це колір Нацгвардії. Є на полотні також напис Національна гвардія України. Внизу зазначено номер нашої частини.

Як пояснив автор роботи, у ній є ще одна особливість — крім ниток, використано елементи стрічок. За його словами, техніка вишивки має назву «голка вперед». Так між собою називають її майстри. «Це щось схоже до вишивки гладдю», — уточнив Назар Чекирда.


Читайте також:

Гвардієць з Калинівки врятував на Донбасі вівчарку, поранену гранатою

«Сашу, можливо, застрелив снайпер ФСБ». Ще один вінничанин загинув на Донбасі 

Вінничанин зафіксував на телефон як росіяни на кордоні передають «Вантаж-200»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Торон Туй

    У меня в армии только одно желание было, добраться до койки и отрубиться. А этот крестиком вышивает. Так вам Путина не победить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up