Газ по 25 грн оплачує тільки місто. Вінницька міськрада поскаржилася уряду, що той не виконує обіцянки

Газ по 25 грн оплачує тільки місто. Вінницька міськрада поскаржилася уряду, що той не виконує обіцянки
Фото з архіву «20хвилин»
  • Газ стрімко росте в ціні — якщо у вересні тепловики платили по 17 грн за куб, то в жовтні — буде майже 25 грн. Натомість в тарифах закладена ціна газу в п’ять разів менша.
  • Ще навесні уряд та Асоціація міст України домовилися, що різницю ціни газу в тарифах покриє державний бюджет. Але, насправді, за все платить місцевий бюджет.
  • Вінницька міськрада надіслала звернення до Кабміну, в якому закликає виконати ряд невідкладних дій.

Депутати Вінницької міської ради звернулись до Кабміну щодо невідкладного врегулювання кризи, яка склалася через стрімке зростання цін на газ.

На початку опалювального сезону це створює критичну напруженість на місцеві бюджети. Про це повідомляють на сайті міськради.

Ринкова ціна на газ в Україні продовжує стрімко йти вгору. Якщо у вересні вона становить 17 тисяч 264,12 гривень за тисячу кубів, то у жовтні вже складатиме майже 25 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Це в 5 разів більше, ніж минулого року.

Відео дня

Натомість підвищувати тарифи в п’ять і більше разів ніхто не буде. Отож, різницю в ціні газу між реальною та тою, що закладена в тариф — компенсує місцевий бюджет.

— Меморандумом між Асоціацією міст України та урядом визначено, що для підприємств теплокомуненерго передбачена компенсація різниці в тарифах, — каже Сергій Моргунов. — Якщо нині застосовувати економічно обгрунтований тариф і не мати відповідної компенсації для людей через субсидію, а перекласти це все на бюджети громад, то тільки для нашого міста — це приблизно 380 мільйонів гривень на рік.

У зверненні депутатів міськради до уряду йшлося, що потрібно негайно ухвалити рішення про надання субвенцій з держбюджету на закупівлю газу для забезпечення теплом комунальні заклади — школи, дитсадки, лікарні тощо.

Потрібно запровадити компенсаторські механізми для покриття різниці у тарифах, як цього опалювального періоду, так і за попередні.

Крім того, треба невідкладно внести до Верховної Ради проект змін до Бюджетного кодексу — збільшити з 60% до 75% ПДФО, який має надходити до місцевого бюджету. Бо держава переклала на місця стільки своїх зобов’язань, що органи місцевої влади не можуть профінансувати всі ці видатки.

В травні, нагадаємо, Вінниця залишилися без гарячої води, бо тепловикам перекрили газ.

 

Читайте також:

Щоб Вінниця отримала гарячу воду, тепловикам спишуть борги. Газова криза відкладається?

На лікарнях Вінниці планують будувати сонячні електростанції. Буде економія на платіжках за комуналку

У Вінниці депутати провалили голосування за одне із земельних питань. У чому суть?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вадим Шевчук

    люди просто перестанут платить)

    Ols Kat reply Вадим Шевчук

    Будут через суд квартиры забирать
  • Читач88

    А где же украинский газ? Сколько нам говорили с экранов телевизоров, что его для нужд населения хватает с "головой"?

    Ols Kat reply Читач88

    Это говорят все политики пока не придут во власть. Как только до власти дорвутся - сразу замолкают. Потому что им показывают секретные документы, а там написана правда: никакого украинского газа нету.
  • Ols Kat

    Клятi словаки пiдняли нам цiну на газ. Треба влаштувати пiкет пiд посольством Словаччини.

keyboard_arrow_up