Газ може здорожчати через боротьбу ГПУ проти облгазів

Газ може здорожчати через боротьбу ГПУ проти облгазів
  • Генпрокуратора позивається до приватних облгазів, які безкоштовно використовують газопроводи з 2012 року.
  • Нині відповідачами у справі є «Харківгаз», «Волиньгаз», «Львівгаз». Але під ударом є всі приватні облгази України, серед яких є й «Вінницягаз»
  • У Асоціації газового ринку запевняють, що позови ГПУ не мають підстав - оренда газових мереж заборонена законом.
  • А стягнення «заборгованості за оренду» призведе до здорожчання газу для споживачів.

Господарський суд Києва відкрив провадження за позовними заявами Генпрокуратури про визнання недійсними договорів про безоплатну експлуатацію газорозподільних систем трьома облгазами — «Харківгаз», «Волиньгаз», «Львівгаз». Про це повідомляє «Українська правда».

Підготовче засідання в усіх справах призначено на 25 квітня. Зокрема, прокурори просять суд визнати недійсним договір, укладений 29 листопада 2012 року між Міненерго України та ПАТ «Львівгаз» про надання держмайна, яке використовується для розподілу газу, що обліковується на балансі господарського товариства, не може бути приватизоване. Та стягнути на користь держави 148 мільйонів 430 тисяч гривень у рахунок орендної плати, які держава не отримала за останні роки.

У позові щодо «Волиньгазу» суд просять визнати недійсним договір та стягнути кошти в розмірі 117 мільйонів 792 тисяч гривень. У позові до «Харківгазу» — визнати недійсним договір від 12 листопада 2012 року та стягнути з підприємства 40 мільйонів 78 тисяч гривень.

Відео дня

«Позовні вимоги про стягнення коштів обґрунтовані безпідставним та безоплатним використанням ПАТ «Харківгаз» спірного державного майна, яке підлягало передачі в користування виключно на умовах оренди (платного користування), у зв’язку з чим держава не отримала дохід у вигляді орендної плати за використання майна товариством протягом 2013-2017 років», — йдеться в ухвалі.

Асоціація газового ринку стверджує, що такі позови є безпідставними.

— Приватизація, оренда або в будь-який спосіб відчуження об’єктів газорозподільних систем державної форми власності, залишаються і зараз під законодавчою забороною, що спростовує будь-які вимоги до операторів систем сплатити компенсацію у вигляді орендної плати за державну частку мереж, — сказав голова Асоціації газового ринку України Олександр Овдієнко.

А скасування договорів, які діяли останні п’ять років та сплата за цей період компенсації неотриманної орендної плати — стане причиною зростання тарифу на газ для населення.

— Будь-які видатки на оплату за державну частку газорозподільних мереж можливі після включення їх до складу тарифу, — казав Овдієнко. — Це неминуче призведе до зростання ціни на газ для всіх споживачів. Які наразі вже сплачують за газ по високим цінам, про що свідчить стрімке покращення фінансових показників державних компаній - НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування». Чистий прибуток НАК «Нафтогаз України» за 9 місяців 2017 року становить 27,1 мільярдів гривень, а ПАТ «Укргазвидобування» 30,5 мільярда гривень.

Нагадаємо, у квітні 2015 року парламент прийняв Закон "Про ринок природного газу", яким заборонив віддавати газорозподільні системи, власником яких є держава, в користування на праві так званого господарського відання, тобто, безкоштовно. Однак досі уряд відмовлявся виконувати норму закону і ГРС продовжували перебувати в безкоштовному використанні приватних облгазів.

Фото у матеріалі з архіву «20хвилин»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олексій

    У конституції написано (Стаття 13), що надра України належать її народу. Цікаво, а де кошти кожному українцю за видобутий газ? Адже по ящику дядьки із мордою по формі з чемодан звиздять, що газу для побутових потреб в Україні видобувається достатньо, також, про це каже статистика: https://uk.wikipedia.org/wiki/Газова_промисловість_України

    Може хтось пояснить тут у коментарях, де тут 7грн взялось (окрім того що ЄС так сказав), і чому у нас не отримують за це гроші населення?

  • Ols Kat

    Не через боротьбу ГПУ проти облгазів, а через боротьбу МВФ проти українцiв

    Порошок reply Ols Kat

    Чим тобі заважає МВФ?

    Олексій reply Порошок

    Це була умова МВФ підняти ціну на газ, в замін на безвіз, кредити і всяку всячину. Я порахував, за ці гроші, що особисто я витратив на газ, я міг би віз навідкривати різних на 5 років вперед.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up