Фірма, якій хочуть доручити реконструкцію Батозької, має кримінальний «шлейф»

Фірма, якій хочуть доручити реконструкцію Батозької, має кримінальний «шлейф»
Востаннє будівельників тут бачили у червні 2022 року. З того часу, навіть недоробленою, вулиця залишається проїзною для приватного транспорту та пішоходів, які крокують по плитах під колію
  • На продовження реконструкції хочуть підписати договір підряду з підприємством «Б.В.В.-БУД».
  • Фірма пропонує виконати роботу за суму, що на 29 мільйонів гривень менша, ніж та, що визначена у кошторисі проєкту.
  • Однак, крім привабливої економії, ми ще й знайшли кримінальний «слід» за цією фірмою. Її підозрюють в організації змов з метою розкрадання бюджетних коштів.

На відновлення реконструкції Батозької знайшли підрядника — приватне підприємство «Б.В.В.-БУД». Вони пропонують виконати роботу за 261 мільйон 780 тисяч гривень, тоді як кошторис проєкту складає 291 мільйон гривень.

Зараз у «Прозорро» триває кваліфікація компанії, як переможця торгів, про що ми розповідали раніше.

Також під минулим матеріалом читачі звернули увагу на «сумнівну» історію цієї компанії — зокрема, на численні суди за участю вінницької фірми. 

Відео дня

Через YouControl ми переглянули усю юридичну історію компанії, щоб ви зрозуміли, кому збираються доручити масштабну реконструкцію, вартістю 261 мільйон гривень.

Що відомо про фірму та її попередні роботи

«Б.В.В.-БУД» зареєстроване у Вінницькому районі, село Якушинці. Дата заснування — 2007 рік. Статутний капітал — 21 тисяча гривень. Директор та засновник фірми — Бобрук Віталій Вікторович, який є співвласником ще у двох підприємствах.

Останнім часом підприємство займалося капремонтом сховищ. А раніше фірмі доручали капремонт мосту на км 0+125 автодороги Савинці-Вільшанка-Велика Кісниця (за 10,9 млн грн), реконструкцію будівлі дитсадка №16 у Вінниці (сумарно 87,6 млн грн), будівництво футбольного поля біля Палацу мистецтв та юнацтва (за 19 млн грн). 

Якраз щодо цих тендерів у прокурорів та слідчих виникли запитання як до фірми «Б.В.В.-БУД», так і до мерії.

Мали намір «привласнити бюджетні кошти»

У жовтні 2019 року слідчий суддя Юрій Ковбаса дав дозвіл прокурору Вінницької місцевої прокуратури на огляд футбольного поля біля Палацу мистецтв та юнацтва. Про це дізналися з ухвали у справі 127/26775/19.

«Б.В.В.-Буд» та посадовці департаменту капітального будівництва міськради підозрюються у змові задля заволодіння бюджетними коштами. 

Для цього посадовці, за версією слідства, створили сприятливі умови на відкритих торгах, щоб на них перемогла вищезазначена компанія. Уклали договір підряду на 19 мільйонів гривень, «з метою завищення надалі вартості виконаних робіт та привласнення бюджетних коштів».

Футбольне поле Палацу мистецтв та юнацтва на Хмельницькому шосе, 22

На думку слідства, ця дія має ознаки «замаху на кримінальне правопорушення» (частина 3 статті 15 Кримінального кодексу України) за «попередньою змовою осіб» (частина 3 статті 191 КК України). Такий злочин карається ув’язненням на строк від трьох до восьми років.

У судовому реєстрі, з того часу, більше немає нових рішень стосовно цього кримінального провадження. А за «Прозорро» вартість будівництва футбольного поля не змінилася протягом двох років виконання цього підряду — на момент завершення робіт вона склала 19 мільйонів гривень.

Підозра у «особливо великих розкраданнях»

Наступного року, в жовтні 2020-го, уже слідчі СБУ звернулися до суду, щоб отримати дозвіл на обшук приміщення, де працює фірма «Б.В.В.-Буд». Про це дізналися з ухвали у справі №127/21979/20.

Фірма підозрюється у ще більш масштабних оборудках.

За версією слідства, між представниками фірм «Олеріт», «ТБС-Проф», «Б.В.В.-БУД», «Рослана» існує змова для розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах на будівництві та ремонті таких об’єктів, як Головний вхід до Центрального парку по вулиці Хлібна, 1; приміщення спорткомплексу «Аква-Він»; 2-й поверх адмінбудівлі на Замостянській, 7; футбольне поле Палацу мистецтв та юнацтва.

Як саме відбувалося розкрадання коштів? У СБУ стверджують, що через «завищення фактичного обсягу виконаних робіт, внесення неправдивих даних до актів виконаних робіт та актів прихованих робіт, використання несертифікованої продукції, вартість якої значно нижче, зазначеної у кошторисній документації».

Проведеними слідчими діями встановили, що така «переплата» в загальному склала близько п’яти мільйонів гривень.

Спорткомплекс «Аква-Він» на Янгеля, 48

«У рамках кримінального провадження отримано відомості про причетність до протиправної діяльності щодо привласнення бюджетних коштів засновника та директора ПП «Б.В.В.-Буд», а також головного бухгалтера вказаного вищевказаного підприємства», — йдеться в тексті ухвали.

Викладені обставини, пишуть в судовому документі, мають ознаки «привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем організованою групою та в особливо великих розмірах» (частина 5 статті 191 Кримінального кодексу України). 

Цей злочин карається ув’язненням на строк від семи до 12 років.

«Крім того, на підставі здобутих на даний час доказів, встановлено, що вищевказані особи продовжують протиправну діяльність», — йдеться в ухвалі.

Слідчий суддя Юрій Ковбаса дав дозвіл на проведення обшуку. Проте з 2020 року більше ухвал чи навіть вироків по цій кримінальній справі у судовому реєстрі немає.

«Складні стосунки» з аудиторами

Державна аудиторна служба України, через суди, намагалася скасувати договори підряду на два тендери, в яких перемогло вінницьке підприємство «Б.В.В.-Буд».

Аудитори, після проведеного моніторингу, наказали скасували договір підряду на реконструкцію дитсадка №16. Якщо коротко, то переможець торгів «Б.В.В.-Буд» не мав права братися до роботи, оскільки не відповідав критеріям тендерної документації — по матеріально-технічному забезпеченню, по наявності людських ресурсів тощо, про що дізналися з матеріалів справи №120/12412/21-а.

Дитсадок №16

У листопаді 2021 року департамент капітального будівництва міськради подав до суду на аудиторів, щоб скасувати цей висновок. Вінницький окружний адмінсуд розглянув надані сторонами докази й став на бік департаменту капбуду.

«Висновок є неповним та необґрунтованим, що стверджує про формальний підхід до проведення моніторингу, без проведення змістовного аналізу дотримання замовником законодавства у сфері публічних закупівель під час проведення процедури закупівлі, що має наслідком його скасування», — йдеться в рішенні суду.

Як наслідок, висновок скасований. Аудиторська служба намагалася довести свою правоту в другій та третій інстанції, але програла касацію в червні 2022 року.

***

Знову ж таки, через невідповідність кваліфікаційним критеріям тендеру, аудитори вимагали скасувати договір підряду між «Службою місцевих автодоріг у Вінницькій області» та «Б.В.В.- БУД» на капремонт мосту по дорозі Савинці-Вільшанка-Велика Кісниця.

Щоб скасувати цей висновок моніторингу, служба автодоріг подала позов до суду, про що дізналися з матеріалів справи №120/4188/22.

Аудитори встановили, що виконавець робіт орендує частину техніки, необхідної для капремонту мосту. А от ці договори оренди спливають раніше, ніж дата здачі в експлуатацію об’єкта: їх термін дії закінчується 31 грудня 2021 року, а строк здачі мосту — 31 грудня 2022 року.

Суд сам вказав у особливості укладених договорів оренди, що вони можуть бути продовжені за згодою сторін. Такі листи-згоди на судовому засіданні представили в службі автодоріг. 

Відтак висновок аудиторів Вінницький окружний суд визнав протиправним і скасував. Апеляційна та касаційна інстанція суду в цій справі також стала на бік служби автодоріг.

Раніше, нагадаємо, розповідали про компанію, яка виконує капремонт перехрестя Зодчих-Пирогова.

 

Читайте також:

34 мільйони гривень витратять на нові ремонти доріг та тротуарів. Адреси цих вулиць у Вінниці

Вінничани просять капремонт однієї з вулиць на Старому місті — петиція до мерії

87 мільйонів гривень на ремонти доріг витратили у 2022 році. Де тривали роботи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • ZhenyaVin

    Треба вже гнати гросю і моргушу в шию, накралися
  • AK

    Із статутним капіталом 21 тис грн навіть допускати таких до робіт не можна, бо це бомж де-юре з якого нічого не візьмеш. Але якщо у нас клоунів і зеків допускають до керма на демократичних виборах, то у цьому цирку вже нічого не дивує....
  • Next

    Все йде по давно накатаній дорозі, і ніхто не спиняє, нажаль...
  • Сергей Попович

    Все по класиці. ВМР в своєму стилі. Цікаві ще є договори по парку ХІМІК. Бо пан Моргунов жваво тоді лобіював, але дуже багато там цікавого

    Сергей Фокин reply Сергей Попович

    Сергей Попович це ще той сказочник,я думаю що там без гросі не обійшлося ,так як останні відео коли привезли трамваї чітко видно хто хазяїн іде перший грося  а заним слуги його тільки питання що він там робив якщо вже не має діла до всього

    Виталий Дужак reply Сергей Попович

    Сергей Попович морг ніколи не упустить можливість вкрасти ще...

keyboard_arrow_up