«Є навіть бот, який робить фальшиві скріни». Вінничанку тричі хотіли ошукати шахраї

«Є навіть бот, який робить фальшиві скріни». Вінничанку тричі хотіли ошукати шахраї
На фото вінничанка Віта Рижук
  • Видів шахрайств уже стільки, що важко перелічити. Навіть на поширені схеми потрапляють найуважніші.
  • Вінничанку Віту Рижук тричі хотіли ошукати недобросовісні покупці. 
  • Дівчина одразу це зрозуміла та розказала про новий вид обману, щоб інші не потрапили на гачок аферистів.

Віті Рижук 23 роки. Вона має власний інтернет-магазинчик, який спеціалізується на продажі декоративної італійської косметики та професійної косметики для волосся. Дівчина уже неодноразово за останній час могла стати жертвою аферистів. Врятувала її від цього пильність. 

Про схожий вид шахрайства ви уже неодноразово могли чути, але технології не стоять на місці. 

Не спішіть відправляти товар

— Якщо ви займаєтеся продажем якогось товару і вам приходить оплата на карту — ніколи не спішіть відправляти товар. Перевіряйте оплату на карті, навіть якщо вам скинули скрін, — каже Віта. — Ви не уявляєте, як просто люди обманюють і скидають фальшиві скріни. Я навчилася їх відрізнятися.

Відео дня

Далі дівчина розповідає, що вже тричі її намагалися ошукати. Спочатку це були дві дівчини, які писали з фейкових сторінок без фото. Діалог швидко закінчувався одразу, як Віта попросила перевірити оплату. 

Вона успішна людина

Третій раз усе було по іншому. Замовлення зробила з особистої сторінки вінничанка, яка має понад шість тисяч підписників. На сторінці були фото з дітьми та це трохи притупило пильність Віти. 

Зазначимо, що замовлення робила популярна у Вінниці лешмейкер, суддя на чемпіонатах з нарощення вій. Її сторінка вселяє довіру та дивлячись на неї було враження — замовниця успішна людина.

— Зробила замовлення дівчина. Вона скинула скрін. Дивлюся скрін підмазаний, шрифт різниться. Оплати немає, пишу їй — ваша оплата не пришла. Вона відмінила відправку скріну та своїх даних на відправку на Нову Пошту. І більш мені нічого не писала, — продовжує Віта. — Я теж її нічого більш не писала. Не хотіла підіймати скандал за таку маленьку суму. Але я подумала, що якщо вона пише мені — може писати й іншим. Будьте обережні, дивіться та перевіряйте. Чому ми маємо, щось комусь дарувати за їх хитрість.

Скріни «фотошопить» бот

Також Віта поділилася, що наразі зробити скрін чеку оплати можна не лише у фотошопі. У «Телеграмі» є спеціальні боти, які цим займаються. Так званий бот, який генерує підроблені скріншоти онлайн-переказів. Посилання на цього бота давати не будемо.

Тому відрізнити фальшивий чек не завжди просто. Краще перевірити чи було зарахування на карту.

Здавалося б, нічого особливого, звичайна онлайн оплата. А можна попастися і віддати свій товар даром.

На такий дешевий «розвод» мене не спіймати

Ми розуміємо, що ви дуже пильні. Але не забувайте, що у вас є мами, тата, бабусі й дідусі, яких обвести навколо пальця в такий спосіб набагато легше.

Та і ви самі не зарікайтеся. Все може бути. Чи ви будете втомлені, розслаблені. Чи можуть бути проблеми з гаджетами та інтернетом, і перевірити оплату не буде змоги.

Будьте пильні та обов'язково чекайте, коли переказ прийде на вашу карту.

Поділіться цієї інформацією, щоб ніхто з ваших знайомих і рідних не попалися на цю схему.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли усе про телефонних шахраїв та про можливості перевірки номера, з якого вам подзвонили.

Почнемо з того, які телефонні шахрайства існують. Є п'ять найбільш поширених схем, за якими працюють аферисти. Усі вони полягають у тому, аби застати жертву зненацька, приголомшити якоюсь новиною, потім натиснути емоційно і змусити надати необхідну інформацію. 

Ці схеми не нові, й ми про них раніше розповідали. За ними аферисти працюють вже роками, інколи модифікують легенду під щось актуальне. Тим не менше нагадати про їх прийоми варто. Детальніше у матеріалі: П'ять схем телефонних шахраїв та як перевірити номер, з якого вам дзвонять.

Також спеціалісти ESET розповіли про п'ять правил, які допоможуть зробити безпечно покупки у мережі. Ознайомтеся з ними та з радістю робіть онлайн замовлення. Правила безпечного шопінгу доступні за посиланням.


 

Читайте також:

«Ідеш в один бік і не знаєш, що тебе чекає». Історія заробітчанки з Польщі

«Гинуть лебеді на кризі у Турбові». На водосховищі оселилася родина пернатих

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наташа Савицька

    багато шахраїв пишуть на вайбер і кидають силки , то не заходіть по них
  • Наталия Шеремета

    А ось як покупець неодноразово спершу висилала гроші , а в замін товар не отримувала , тож тепер на перед нічого не оплачую 🤷🏻‍♀️

    Наталія Запоточна reply Наталия Шеремета

    NataliYa Sheremeta пост про це, читайте уважно
  • Mikhail Sanduliak

    Потрібно просити не "скріншот" переказу, а номер квитанції і перевіряти її тут https://check.gov.ua/
    Користуйтесь і не будьте ошуканими

  • Daily

    всі продавці важають покупців шахраями  але дуже багато шахраїв  серед продавців але про це  чомусь мовчать .стараюсь по факту оплачувати товари з рук в руки так надійніше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up