П'ять схем телефонних шахраїв та як перевірити номер, з якого вам дзвонять

П'ять схем телефонних шахраїв та як перевірити номер, з якого вам дзвонять
  • Вінничани дуже часто стають жертвами шахраїв, найчастіше — телефонних. 
  • Покладатися на удачу не варто. Слід розбиратися, які є схеми обману та як не попастися на гачок злочинців.
  • У матеріалі зібрали усе про телефонних шахраїв та розкажемо, які є можливості перевірки номера, з якого вам подзвонили.

Почнемо з того, які телефонні шахрайства існують. Є п'ять найбільш поширених схем, за якими працюють аферисти. Усі вони полягають у тому, аби застати жертву зненацька, приголомшити якоюсь новиною, потім натиснути емоційно і змусити надати необхідну інформацію.     

Ці схеми не нові, й ми про них раніше розповідали. За ними аферисти працюють вже роками, інколи модифікують легенду під щось актуальне. Тим не менше нагадати про їх прийоми варто.  

1. Родич потрапив у лікарню 

Такі дзвінки надходять у нічний або ранковий час. Коли ви зовсім не готові до цього. Зловмисники можуть представлятися вашим родичем, говорити тихим голосом та просити про допомогу. Пояснення, чому набирають з іншого номера, у них просте — власний телефон загубився чи розбився.

Відео дня

Іноді аферист може представитися лікарем, до якого нібито привезли вашого родича. Після того, як жертва повірила в розповідь, зловмисники відправляють до неї кур'єра, якому треба передати гроші на лікування. Зрідка аферисти повідомляють номер картки для переказу грошей.

Вистояти в такій емоційній ситуації дуже важко, але психологи радять наступне:

  • постарайтеся заспокоїтися і не панікувати, зробіть декілька глибоких вдихів, розкажіть все кому-небуть з вашого найближчого оточення (родичі, колеги або сусіди);
  • передзвоните родичеві, про якого йде мова, але навіть якщо ваш близький не бере трубку, не піддайтеся паніці та дзвоніть комусь з його найближчого оточення;
  • запитуйте адресу лікарні, в яку привезли вашого родича, дізнайтеся, в якому він відділенні (якщо дійсно сталася біда, то вас повинні попросити приїхати особисто, ні про яку передачу грошей в цьому випадку не може бути та мови).

2. Дзвінок з банку

Шахрай представляється співробітником банку та повідомляє, що вашу карту заблокували, зафіксована підозріла активність на ній чи просто звіряє дані.

Зловмисники просять вказати номер карти та конфіденційну інформацію на ній (термін дії картки, CVV- код або пароль зі смс, відправленого банком).

Вони телефонують у робочий час, говорять впевнено та професійно. На жертву тиснуть та говорять про втрату коштів, якщо не надати їм дані швидко.

Що робити у такому випадку:

  • обов'язково перервіть дзвінок;
  • перевірте наявність у вас карти та чи дійсно вона заблокована. Зробити це можна через мобільний банкінг, або зателефонувавши за номером на карті;
  • термін дії картки, CVV- код і пароль зі смс, відправленого банком є секретною інформацією, повідомляти її клієнт не повинен нікому, навіть співробітникам банку;

Якщо ви повідомили дані шахраю — терміново самостійно заблокуйте карту.

3. Родич потрапив у поліцію

Шахрай телефонує і від імені вигаданого поліцейського говорить, що ваш родич скоїв тяжкий злочин (або потрапив в ДТП) і знаходиться у відділенні. Мовляв, є всі докази — тисне на жертву. врешті фальшивий «коп» обіцяє вирішити за грошову винагороду усі питання: звільнити від відповідальності родича, аби його не засудили.

В цій схемі злочинці увесь час тримають жертву під психологічним тиском і не дозволяють перервати розмову до того моменту, поки не відбулася передача грошей. 

Як не потрапити в пастку і перевірити достовірність інформації, кілька порад:

  • відразу треба перервати розмову і спробувати зв'язатися з людиною, про яку йде мова;
  • варто запитати у співрозмовника, що дзвонить вам, номер відділення, звання, прізвище та ім'я, усі ці дані поліцейські зобов'язані повідомляти на першу вимогу.

Якщо шахрай надасть цю інформацію, треба відразу ж набрати 102 і запитати, чи працює у них співробітник з вказаним прізвищем. Можна також дізнатися у диспетчера, чи не надходила до них у відділення людина з прізвищем вашого родича. Без сумніву, ні перше ні друге не підтвердиться. Але у будь-якому випадку пам'ятаєте — вимога хабара поліцейським є злочином.

3. Виграш в лотерею

Для усіх така новина стане радісною. Навіть, якщо ви не брали участь у будь-яких лотереях — зловмисник придумає його та намагатиметься ввести вас в оману.

У всій цій радісній новині є нюанс — щоб отримати дорогий приз чи велику суму, необхідно заплатити. Жертвам називають суму та реквізити, куди перераховувати кошти.

Також шахраї можуть запитати дані вашої картки, щоб ніби на неї перерахувати виграш. Не надавайте йому CVV- код карти, її терміни дії чи коди зі смс.

Пам’ятайте у таких ситуація наступне:

  • якщо ви не брали ні в чому участь — можливості виграти немає,
  • якщо брали — таку інформацію публікують на офіційних сайтах,

5. Випадково поповнили мобільний

Перед дзвінком вам очевидно прийде смс від оператора про поповнення. Шахрай набере вас і скаже, що помилився номером. Попросить перерахувати кошти назад. Однак на вашому рахунку змін не буде — поповнення не було. У такій ситуації спочатку потрібно перевірити свій рахунок, не поспішати та не вестися на обман.

Розрахунок тут йде на неуважність. Потрібно перервати розмову, перевірити з якого номеру прийшло смс та як писали вище — перевірити свій баланс.


Як можна перевірити номер телефонного шахрая

На сайті кіберполіція є база шахраїв. Сюди вносять номери телефонів та банківських карток, власники яких ошукали людей. Також у базі є сайти аферистів.

Для перевірки потрібно перейти за посиланням, ввести цікавлячий номер та натиснути «Шукати».

Якщо база показала номер, який ви перевіряли — ви маєте справу з шахраями.

Додамо, що в адресі сайту зловмисники можуть змінити один символ і він і далі працюватиме. Також шахраї часто змінюють мобільні або викидають після злочину. Тому ще раз нагадуємо, що у справі з телефонними аферистами потрібно зберігати спокій, не поспішати та перевіряти інформацію усіма можливими способами.

Для користувачів операційної системи Android у плей-маркеті є різні додатки, які визначають підозрілі номери та показують, як вони підписані в інших людей.

Однією з таких, яку ми перевірили, є програма Getcontact.

Ось, що про додаток пишуть розробники «За допомогою програми ви можете ідентифікувати отримані виклики з номерів, які не зареєстровані у ваших Контактах. Getcontact негайно оповіщує, якщо ви отримуєте небажаний дзвінок. Таким чином, ви отримаєте захист у режимі реального часу від роботодзвінків, телемаркетерів і аферистів».

В деяких країнах пострадянського простору названий додаток заборонили через порушення законодавства про персональні дані. Ми не закликаємо його встановлювати, а радимо бути уважними.

Бережіть себе, розкажіть цю інформацію своїм близьким, аби вони були попереджені та не стали жертвами аферистів.

Опитування

Чи довелося вам потрапити на гачок телефонних шахраїв?

 

Читайте також:

Шахрайства процвітають у Вінниці. Схеми найбільш поширених і нових обманів

Хотів допомогти, а став жертвою. На Театральній ошукали 45-річного вінничанина

«Відмазати від ДТП». Понад 120 тисяч видурив у трьох пенсіонерок шахрай-гастролер

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up