Е-квиток тестуватимуть на трамваї №5 до кінця вересня. Коли запустять систему?

Е-квиток тестуватимуть на трамваї №5 до кінця вересня. Коли запустять систему?
Вероніка Савчук тестує валідатори у трамваї. Вона пояснила, що нині прилади приймають тільки муніципальні картки, а згодом — банківські картки і смартфони з вбудованим чіпом
  • Почали випробовувати валідатори в трамваях за маршрутом «Барське шосе-Електромережа». Серед тестувальників, які отримали картки вінничанина, є і пенсіонери.
  • А незабаром картки почнуть видавати усім, хто їх замовляв, щоб з 1 жовтня запустити систему в громадському транспорті.
  • Які нюанси з безготівковою оплатою проїзду, різновиди карток, їхні переваги та що робити пільговикам?

Жовті валідатори, якими обладнали частину муніципального транспорту, поступово вмикають. З 9 вересня їх запустили в трамваях маршруту №5. Щоправда, користуватися ними можуть поки що тестувальники, які займатимуться перевіркою приладів до кінця цього місяця.

— Для цього набрали фокус-групу: це представники міськради нашого підприємства, і декілька пільговиків. Були випадки, що валідатори не зчитували картку чи не проводили оплату, тож ми їх вимикаємо та підрядник усуває проблему в програмі, — каже речниця «Вінницякартсервіс» Вероніка Савчук.

Відео дня

У кожного з тестувальників є одразу п’ять різновидів карток: учнівська, студентська, пільгова, загального користування та сіра картка, на якій не буде даних про власника.

Начальник відділу захисту доходів «Вінницякартсервіс» Віталій Тиндик пояснив, що поки що через валідатори неможлива оплата смартфоном та банківськими картками з вбудованим чіпом: адже зараз вони перевіряють базовий функціонал пристроїв.

А ще розказав, яким чином пересвідчитися в оплаті проїзду.

— Прикладаєте картку до валідатора, на якому є два індикатори: якщо горить зелений, то проплата успішна, якщо червоний — щось пішло не так, — каже Віталій Тиндик. — Крім того, у валідатора є екран, на якому будуть підказки, як і що вам робити для оплати проїзду, а після придбання квитка — інформація про ваш баланс, час реєстрації в громадському транспорті.

Водночас, тільки два валідатори — у салоні та у водія — видаватимуть паперові квитки, які мають вигляд фіскальних чеків.

Тож, якщо не отримали квиток, як довести контролеру, що ви не «заєць»?

— Потреби у квитку не буде, адже контролери перевірятимуть вашу оплату проїзду через переносний термінал. Вони проситимуть піднести картку чи смартфон до їхнього пристрою, на якому перевірять валідацію (оплату проїзду через валідатор - авт.). Цей пристрій не зніматиме ваші гроші, а покаже час і місце останньої оплати в громадському транспорті, — пояснює Тиндик.

Утім, починаючи з жовтня, електронною оплатою в громадському транспорті зможуть скористатися усі вінничани. Тим, хто раніше замовляв картку вінничанина, почнуть їх видавати, про що повідомлятимуть власників карток через SMS.

Також у жовтні запустять у продаж неперсоніфіковані картки без даних власника. Їхня вартість — 60 гривень. Зможуть платити за проїзд безготівково власники смартфонів та банківських карток з вбудованим NFC-чіпом. Але власники муніципальних карток матимуть перевагу:

— Транспортна компанія планує вивести з продажу проїзні квитки. Орієнтовно в грудні їх можна буде отримати тільки на муніципальну картку, у вигляді пакету послуг на 30 днів. Вартість проїзних квитків не змінюється, — каже речниця «Вінницякартсервіс» Вероніка Савчук. — Плюс, власники карток зможуть їздити у транспорті з безкоштовними пересадками протягом 30 хвилин: людина платить один раз, а переходячи у наступний транспорт проводять валідацію, яка не знімає кошти, а реєструє вас на цьому борту.

При тому поява е-квитка не збільшить ціну проїзду: 4 гривні у трамваях, тролейбусах, 5 гривень у автобусах, 6 гривень — у маршрутках. Пільговики отримають картки вінничанина, щоб реєструвати свій проїзд. Таким чином, влада матиме чітку суму, яку має компенсувати транспортникам за безкоштовний проїзд вінничан.

За словами Вероніки Савчук, повноцінно система запрацює у листопаді.

— Будуть поступово впроваджуватися лінії: спочатку тролейбуси, потім трамваї, далі автобуси. А після — маршрутні таксі. Кондуктори стануть контролерами й нашими консультантами, щоб навчати вінничан, як користуватися валідаторами. Якщо все буде ок, то за планом система має функціонувати на 100% до 1 листопада, — каже речниця «Вінницякартсервіс».


За планом міської влади, з 2020 року неможливо буде розраховуватися готівкою в громадському транспорті: для оплати проїзду повинна бути або картка, або смартфон.


Як бути пільговикам з інших міст і туристам?

На сайті vn.20minut.ua це одне з найпопулярніших питань від читачів. Якщо коротко, то зараз пільговики їздять за своїми посвідченнями. А от надалі будуть неприємні для них зміни.

 — Компенсація пільг за проїзд в громадському транспорті лежить на місцевих бюджетах. Згідно з постановою Кабміну №197 людина повинна вимагати компенсацію за свій проїзд з бюджету тієї громади, в якій вона зареєстрована.

Якщо процес перемовин затягується, можна піти іншим шляхом: купити персоніфіковану картку, витратити свої кошти на проїзд, а в кінці місяця отримати у нас офіційну виписку про кількість поїздок та суму витрачених коштів. 

З цією випискою звертаємо до органів соцзахисту за місцем реєстрації та пишемо заяву з проханням компенсувати витрати за користування муніципальним транспортом у Вінниці. Така компенсація повинна бути проведена протягом 10 днів. Відмовити вам не мають права, це порушення закону, — роз’яснила речниця «Вінницякартсервіс» Вероніка Савчук.

Питаємо, як бути туристам?

— Є два варіанти: якщо ви у Вінницю приїжджаєте часто, то не проблема придбати неперсоналізовану картку вінничанина та поповнюєте на ту суму, яка вам потрібна.

Якщо ви приїхали на 1-2 дні й більше не плануєте повертатися, то буде можливість придбати картку за заставну вартість: до прикладу, купили зранку, а увечері повернули картку назад і отримали витрачені на її придбання кошти. Ця процедура розписана, але ще не ухвалена, — каже Савчук.

Довідка щодо е-квитка за телефонами: (0800)330-155, (0432)655-155 і на сайті et.vn.ua

Опитування

Чи будете купувати «Муніципальну картку вінничанина», щоб платити за проїзд у транспорті?

Читайте також:

Фото: Володимир Філатов.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Михаил

    а для военных( атошников) точно кидалово ,вы парни идите воюйте ,а мы (власть) Вас потом отблагодарим, а  потом-мы (власть) скажем:- мы вас туда не посылали -платите как все.

    Олексій reply Михаил

    Розберись у питаннях, які коментуєш. І не нагнітай.
  • Михаил

    приехал турист и сам найди где купить карточку а потом перед отъездом найди где ее сдать обратно,но у нас в стране все через попу то продавец заболел то карточку не принимают обратно.короче .очередной лохотрон
  • Дональд_К

    ходите все пешком и не воняйте
  • Анонім

    Пане авторе, чи є можливо отримати інформацію про вартість карток яку місто витрачає з бюджету міста ( наших податків)  на карточку яку видають пільговикам? Якщо пан Сергій Петрович пише правду , складається враження що нас у черговий раз "имеют". Дякую

    Поpошок reply Анонім

    Тебе вже давно поімєлі, адепт дубінського і Г+Г. Аноніст, скільки ти податків сплатив за останній рік?

    Орест reply Поpошок

    А скільки тобі пеця заплатив за останній рік? Напевно після виборів вже не так багато отримуєш, хазяїна від корита відігнали ж. Що ж ти бідолашний будеш робити як його посадять, не буде з чого податки платити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up