Джерело інфекції гепатиту А поки що не знайшли, тривають масові перевірки

Джерело інфекції гепатиту А поки що не знайшли, тривають масові перевірки
  • Третій тиждень містяни живуть під знаком «Обережно гепатит А», і кінця та краю тому не видно.
  • Але, відкрито кримінальне провадження по факту надзвичайної ситуації.
  • Для вивчення ситуації з МОЗу приїхала комісія на чолі з головним санітарним лікарем.
  • Хворі госпіталізуються і виписуються з лікарні. А купа людей шукає звідки ростуть ноги всього цього.

На 30 жовтня в місті 189 лабораторно підтверджених випадків гепатиту А, серед яких 32 дитини. Стаціонарно лікуються 144 людини, а виписалися вже 32 пацієнти.

За словами Олександра Загоруйка, завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань, лабораторного центру МОЗ, всі медичні установи міста працюють над тим, щоб гепатит А не поширювався, і над тим, щоб знайти джерело зараження.

— Проводиться епідрозслідування, досліджується все: вода, контакти, люди, які працюють на ринках, овочі, які там продаються, тобто робиться велика робота, — розповідає Олександр Загоруйко. — Але з’ясувати, де саме захворіли вінничани, на сьогодні важко, тому що їх нічого не пов’язує. Пов’язати пацієнтів можна буде лише тоді, коли люди почнуть заражатися одне від одного, наприклад, дружина від чоловіка, який захворів тиждень тому, або навпаки. 

Відео дня

Таке, за словами керівника відділу епіднагляду, зараз вже може початися і це будуть вторинні випадки інфікування, а не від першочергового джерела.

— Коли людина вказує на контакт з лабораторно підтвердженим випадком, ми можемо зрозуміти, що він захворів від контакту зі своїм рідним або колегою, якщо вказують на такого, — каже епідеміолог. — Але поки що більшість не можуть вказати джерела інфекції, вони всі роз’єднані і розрізнені між собою, не знайомі і проживають у різних районах міста.

Нульовий пацієнт

У медицині є таке визначення — нульовий пацієнт, це перша людина, яка заразилася, і завдяки якій, як правило, можна визначити ймовірне джерело захворювання. Та, за словами Олександра Загоруйка, з цим у нас є певні проблеми.

— Першим пацієнтом, першим лабораторно підтвердженим випадком у нас була дитина, — говорить керівник відділу епіднагляду. — І на що дитина може вказувати? Вона їсть і п’є те, що їй дають батьки. А відносно нульового пацієнта, якщо розглядати джерелом зараження хвору людину, яка перезаражала все місто, то його знайти буде дуже важко. Тому що потрібно буде обстежити всіх, а ми не знайшли поки що, якогось загального зв’язку між хворими. Типу того, що вони їдять в одному місці, чи п’ють одну й ту саму воду….

Тому зараз ведуться всебічні лабораторні дослідження і епідеміологічне розслідування для того, щоб виявити першочергове джерело інфекції. Є декілька гіпотез і над ними зараз працює велика команда.

Комісія з МОЗу

Впродовж вихідних, 28 та 29 жовтня, у Вінниці працювала команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним. І, за його словами, спалах гепатиту А локалізується не лише у Вінниці, а за рахунок контактів він поширюється на інші населені пункти. Тому, ця ситуація стала надзвичайною вже не лише для міста, але і для області.

— Епідемічна статистика нам показує, що, на жаль, саме джерело інфікування продовжує існувати, — зазначив Кузін. — Тож ми сфокусувалися на гіпотезах, які б дали якийсь об’єднуючий фактор інфекції. І те, що ми зараз бачимо, це те, що причинами інфекції можуть бути харчові продукти і цілком можливо питна вода. Тому зараз основний фокус лікарів-епідеміологів полягає в тому, щоб дообстежити працівників епідемічно небезпечних сфер і серед них знайти вже потенційну людину, яка перехворіла або продовжує хворіти на вірусний гепатит.

Окрім того,  в місті проводиться масова вакцинація медиків, які працюють у лікарнях із хворими на гепатит А. А також працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху.

Також щеплення передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Додатково до Вінниці доставили 1100 доз вакцин від гепатиту А, для щеплення дітей та вакцинації в закритих колективах.

За словами прессекретаря Національної поліції Заріни Маєвської, відкрито кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України. Таке провадження відкривається за фактом, у випадку, коли є надзвичайна ситуація біологічного характеру.

 

Читайте також: 

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Головний санітарний лікар України приїхав на Вінниччину через спалах гепатиту А

У Вінниці з гепатитом А госпіталізували вже 60 людей, 14 з них — діти. Чи знайшли джерело зараження?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталя Сулима

    Масовий мор риби, один раз, другий, Буг засраний...дійсно де?
  • Танюшка Коломиец-Кравец

    Буг перевірте для початку !
  • Василь Глядько

    А криниці забули?
  • Виктория Островская

    Паршивая и вонючая водопроводная вода.
    Фильтровать дома водопроводную воду бесполезно, вирус проходит любые фильтры а убивается только кипячением.
    Дело в том , что в Виннице вода в кранах подчас ничем не оличается от канализационных стоков.
    Даже полоскать рот и умываться лучше кипячёной водой.

keyboard_arrow_up