У Вінниці з гепатитом А госпіталізували вже 60 людей, 14 з них — діти. Чи знайшли джерело зараження?

У Вінниці з гепатитом А госпіталізували вже 60 людей, 14 з них — діти. Чи знайшли джерело зараження?
  • Впродовж останнього тижня у Вінниці вперше за десять років почали реєструвати вірусний гепатит А.
  • З підтвердженим діагнозом вже госпіталізували 60 людей, серед них — 14 дітей. 
  • Ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу.

Як повідомляють в Міністерстві охорони здоров'я, постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів.

Спеціалісти Вінницького Центру контролю та профілактики хвороб перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання.

За однією із версій, хворі могли інфікуватися через воду з акваматів. Тому на лабораторне дослідження відібрали 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) — 53 з них вже перевірені та відповідають санітарним нормам.

Відео дня

— Станом на сьогодні ще не встановили епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів, — зазначається в повідомленні.

Довідка:

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти:

  • Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.
  • Не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість,
  • підвищена температура,
  • діарея,
  • блювота,
  • жовтяниця.

Вакцини проти гепатиту А продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Нагадаємо, що журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з інфекціоністом Євгеном Щербиною. Лікар дав відповіді на запитання, що стосуються гепатиту А. Чому гепатиту А не потрібно боятися малим дітям, але треба бути уважними людям 50+? Коли можна лікуватися вдома і як не заразити членів сім’ї та оточуючих? На ці та багато інших запитань знайдете відповідь у матеріалі за посиланням.

 

Читайте також:

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Чим старший ти, тим більша вірогідність прояву симптомів гепатиту А, але цирозу печінки не буде

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • AK

    «Станом на сьогодні поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків.» — Чийсь недо-бізнес кришують. При такій кількості хворих можна все вже виявити, потрібно хотіти.
  • Светлана Лещук

    А раніше не хворіли?

    Ірина Булгакова reply Светлана Лещук

    Светлана Лещук хворіли. останній був 2020 року а не 10 років тому

    Сергей reply Светлана Лещук

    не так много хворили
  • Людмила Вусатенко

    В народі ця хвороба називається "жовтуха" ?

    AK reply Людмила Вусатенко

    Жовтяниця це симптом. Причин, його може бути багато, інфекційна причина, до речі, не сама часта.
  • Сергей

    Долина Плюс держит в секрете где берет воду. То что не из водопровода это точно,им было бы не выгодно. Они сам говорят что из скважины, но где эта скважина никто не знает. Может из Буга и берут а потом фильтруют. Или из колодца 5 метров глубины. А на такой глубине есть и инфекция.



    Но самый главвный прикол это краник из которого идет вода в бутли в водомате. Краник в водомате висит просто и открыто.Далее допустим подходит женщина набрать воду, до этого она руками работала на мусорке. Допустим она работник жэка.В итоге женщина ставит бутыль и руками поправляет его держа руками за краник (трубочка) из которого идет вода. В итоге инфекция.



    Далее в водоматы воду подают из длинного шланга, водитель грязными не мытыми руками вставляет этот шланг в машине и в водомате.



    Но самый прикольный факт это я видел в магазине, где стоит большая бочка). Заходит женщина с собакой,и собакая зыком лижет трубочку из которого идет вода....



    Да и в магазинах  где бочки,также  допустим женщина мыла свои грязные трусы ,или сортировала мусор на мусорке, далее   своими грязными руками поправляет трубочку в бутыль водой....

    AK reply Сергей

    Ці "водомати", це взагалі якась "відрижка" з 90-х, як в плані дизайну і кабелів які до них по колгоспному висять так і в плані санітарії. Вже здавалось би пережиток, про ці мафи із недодизайном слід забути, так ні... А до "водоматних" прихожан дійде колись простий факт, що вода, яка принесена і стоїть у PET пляшках користовуватих по 10-му разу вже має купу інфекції, водоростей, грибів з мікротріщин тієї ж ПЕТ пляшки? Це одноразова така і всіх відношеннях а не для повторних використань... Звичайна до-фільтрація води з ворогону триступеневим фільтром і все! Кому потрібно — іонообмінним, — тоді і накипу не буде і м'яка буде.

keyboard_arrow_up