Два роки і тисячі жертв змінили світову риторику: вінничанка про акцію підтримки України у Сербії

Два роки і тисячі жертв змінили світову риторику: вінничанка про акцію підтримки України у Сербії
  • Вінницька поетка та художниця Юлія Броварна відвідала акцію, приурочену до другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, яка пройшла у Белграді. Жінка розповіла, як добиралася туди та скільки зустріла українців.

Такі акції 24 лютого проводили по всьому світу. Наша землячка долучилася до сербської.

Жінка спочатку пригадує, як для неї почалася війна: «Два роки тому прокинулась, почувши як над нашим будинком пролетіли винищувачі. «Наші — заспокоювала прискорене серцебиття — чужі не встигли б одразу зайти так далеко, значить наші. Є ще трохи часу моїм додивитись сни перед тим як дізнаються, що війна...». Винищувачі за тим пройшли ще двічі. А тоді я розбудила чоловіка».

Відео дня

Далі Юлія розповідає про дорогу на акцію:

«Белград. Чекаємо на зупинці на автобус, щоб дістатись до місця початку ходи, до нас звертається жінка:

— Вибачте, ви у Піонірскі парк?

— Так, і ви також?)

— Так, я сама з Одеси, але живу тут давно, наша родина українсько-сербська, маю зустрітись із мамою, вона майже не виходить, але вирішила бути обов'язково сьогодні разом з усіма.

Роковини. У кожного своя історія цього дня і всі слухають одне одного як пацієнти з однаковим діагнозом.

Поки їдемо, одеситка розповідає про колег — «вони постійно вибачаються переді мною, бо росіяни, але тут повно пропутинських. у нас один колега побився з такими, сильно, в кров...». З-за плеча голос: ви не пересідайте на інший автобус, їдьте на цьому, так до парку зручніше, — чоловік з картонкою-транспорантом. Тоді трохи далі — юна пара з жовто-блакитними стрічками на наплічниках. Свої. Важливо було перебути цей день серед своїх».

Вінничанка відзначає, що сербська прем'єр-міністерка на заходах підтримки України сказала, що сподівається на те, що ми якнайшвидше відчуємо мир.

— Але дотульнішими були слова від представників посольств: ви повинні перемогти, ви переможете! Два роки і тисячі жертв знадобилось для того, щоб риторика світової дипломатії була саме такою, — каже Юлія.

Вчора, 24 лютого, нагадаємо, була друга річниця повномасштабного вторгнення росії. Ми зібрали найбільш важливі події двох років великої війни, що стосувалися Вінниці та Вінницької області:

 

Читайте також:

Позаду 32-га операція. Про Ромчика Олексіва, який постраждав від ракетного удару по Вінниці

З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ihor

    Краткое содержание статьи:
    Вода мокрая...
    Небо голубое...
    Все.

keyboard_arrow_up