Довідка лікарської комісії для відстрочки по догляду тепер не потрібна, — розповідає адвокат

Довідка лікарської комісії для відстрочки по догляду тепер не потрібна, — розповідає адвокат
  • Кабмін опублікував постанову, якою прибрав з умов відстрочки доглядачам за особами з інвалідністю І та ІІ групи обов’язкову наявність висновку ЛКК.

Кабмін оприлюднив постанову, якою змінено перелік документів для надання відстрочки для доглядачів за людьми з інвалідністю. А саме, уряд виключив з переліку документів, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу по мобілізації, висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоровʼя про потребу в постійному догляді за особами з інвалідністю. Відповідні зміни внесені постановою КМУ від 7 червня 2024 р. №675.

Про позитивні зміни розповідає вінницька адвокатка Мар’яна Слізяк.

— Нарешті відбулися довгоочікувані зміни щодо переліку документів для тих, хто має право на відстрочку у звʼязку з наявністю батьків з І або ІІ групою інвалідності, каже правозахисниця. — Відтепер військовозобов'язаним до документів, які дають підстави для відстрочки, не потрібно надавати довідку ЛКК про потребу таких батьків у постійному сторонньому догляді. Зміни позитивні, постанову Кабміну оприлюднено на їхньому офіційному сайті. Тому знайте свої права і користуйтеся ними.

Відео дня

Так, за словами адвокатки, документи, які надають для відстрочки, маючи одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі), наступні:

Таким чином серед документів, які мала надати особа, яка потребує догляду, Кабмін виключив висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

Марʼяна Слізяк називає порядок дій військовозобов’язаного, який стоїть на обліку у Вінницькому ОМТЦК та СП.

— Якщо ви отримуєте компенсацію (допомогу, надбавку) на догляд, відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, затвердженому Постановою КМУ №560, для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період Вам необхідно звернутись в ЦНАП «Прозорий офіс» (вул. Соборна, 59, просп. Космонавтів, 30, вул. Замостянська, 7, вул. Брацлавська, 85) із заявою (за формою згідно додатку 4 до Порядку, затвердженого Постановою КМУ №560, формується програмними засобами в ЦНАП) на ім’я голови комісії з розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період при Вінницькому ОМТЦК та СП, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку (додаток 5 до Порядку, затвердженого Постановою КМУ №560).

Якщо ви не отримуєте компенсацію (допомогу, надбавку) на догляд, вам необхідно звернутись в ЦНАП «Прозорий офіс» (вул. Соборна, 59, просп. Космонавтів, 30, вул. Замостянська, 7, вул. Брацлавська, 85) із заявою на здійснення перевірки (формується програмними засобами в ЦНАП) на ім’я начальника Вінницького ОМТЦК та СП, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд, свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про смерть.

Водночас для встановлення факту догляду (постійного догляду) вам необхідно подати заяву до управління соціального захисту населення департаменту соціальної політики міської ради за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання:

  • управління соціального захисту населення (Правобережне), просп. Космонавтів, 30 (ІІ поверх), телефон для довідок: 063-856-62-72;
  • управління соціального захисту населення (Лівобережне), вул. Замостянська, 7 (ІІ поверх), телефон для довідок: 097-101-45-18.

Після отримання Акту про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період вам необхідно звернутись в ЦНАП «Прозорий офіс» (вул. Соборна, 59, просп. Космонавтів, 30, вул. Замостянська, 7, вул. Брацлавська, 85) із заявою (за формою згідно додатку 4 до Порядку, затвердженого Постановою КМУ №560 (формується програмними засобами в ЦНАП) на ім’я голови комісії з розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період при Вінницькому ОМТЦК та СП, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку (в т.ч. відповідний Акт).

 

Читайте також:

Повістки за новим законом: порядок вручення та відповідальність за неявку

Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up