Повістки за новим законом: порядок вручення та відповідальність за неявку

Повістки за новим законом: порядок вручення та відповідальність за неявку
Фото ілюстативне
  • З 18 травня 2024 року розпочав діяти оновлений закон про мобілізацію, який, зокрема, змінює процедуру вручення повісток військовозобов’язаним.
  • Вінницька адвокатка Мар'яна Слізяк розповідає, що тепер повістку можуть вручити не лише на вулиці і блокпостах.
  • Які штрафи за відмову і як отримати відстрочку — читайте далі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 затверджено порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації.

Вказаний порядок оприлюднили 18 травня 2024 року, відтоді він чинний. Цей порядок деталізував вимоги закону, якого всі так боялись. В тому числі, визначено перелік місць, де може бути вручено повістку. 

Вручення повісток проводять через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, закладів освіти та голів правління ОСББ будинку.

Відео дня

Крім цього, повістки можуть вручати посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, роботи, а також на вулиці чи на блокпостах. При цьому вони зобов'язані мати відповідне розпорядження від ТЦК та СП.

Вручення повісток

Вінницька адвокатка Мар'яна Слізяк каже, що повістку відтепер можна отримати всюди.

Залежно від місця, оповіщення про вручення повісток можуть здійснювати ряд осіб. 

Оповіщення і відмова

Мар'яна Слізяк також назвала обставини, коли особа вважається належним чином оповіщена.

  • у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;
  • у разі відмови від отримання повістки поліцейському надано право провести адміністративне затримання громадянина та доставлення останнього до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:
  1. день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  2. день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
  3. день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

Щодо відстрочки

Щоб отримати відстрочку від служби, необхідно особисто з’явитися до ТЦК та СП з відповідними документами, які підтверджують право на відстрочку.

Наразі, вже визначена форма заяви про відстрочку та перелік документів, які військовозобов’язані додають до заяви про відстрочку (залежно від підстави кожний громадянин формує свій пакет документів);

— Заява про відстрочку військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації та розглядається протягом семи днів, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

Про прийняте комісією рішення (надання/відмова у наданні відстрочки) громадянин повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки. У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаному не вручається бойова повістка. Крім того, ті військовозобов’язані, які стоять на обліку та подали заяву про відстрочку, до ухвалення комісією рішення не направляються на ВЛК.

— Крім того, з аналізу закону вбачається, що відстрочка, ймовірно, буде надаватись на період дії Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації і з кожним новим таким указом, особи які мають право на відстрочку, для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, подаватимуть (надсилатимуть) на розгляд комісії нову заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, — зазначає правозахисниця.

За словами адвокатки, таке правило не стосуватиметься громадян, які не підлягають призову на військову службу у зв’язку з інвалідністю, а також:

  • визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції, загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;
  • члени сімей (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра) осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року).

Штрафи за порушення

З 19 травня 2024  почали діяти нові розміри штрафів за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку та за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

—Так, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку розмір штрафу складатиме від 17 000 грн. до 25 500 грн. (стаття 210 КУпАП), — говорить Мар’яна Слізяк.— За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 000 грн. до 25 500 грн. і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань — від 34 000 грн. до 59 500 грн. (статті 210-1 КУпАП).

Однак, є випадки, коли штраф до особи застосовуватись не може. Тому, будьте свідомими, знайте свої права та користуйтеся ними!

 

Читайте також:

Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат

Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • G.A.I.

    .
  • Vadym

    На ждунів
  • Vadym

    І що чекає
  • Vadym

    То як пояснити що таке кацап

keyboard_arrow_up