Дочка фронтовика: «Тато ніколи не ходив на свято Перемоги і не дивився фільми про війну»

Дочка фронтовика: «Тато ніколи не ходив на свято Перемоги і не дивився фільми про війну»
Кожного року Любов Голубенко біля памятника загиблим односельцям зачитує їхні прізвища Знімок 2019 року
  • Любов Голубенко щороку приходить до пам’ятника односельцям, яких забрала війна і зачитує їхні прізвища.
  • Написала книгу про своє село Стодульці, у ній є сторінки про солдатські листи і похоронки.
  • У її батька було четверо братів, з війни повернувся тільки він один.
  • Чому він ніколи на ходив святкувати День Перемоги і не дивився фільми про війну?

Любов Голубенко голова села Стодульці Жмеринського району. Багато років поспіль 9 травня вона приходить до пам’ятника тим односельцям, які не повернулися з війни з гітлерівцями. Зачитує їхні прізвища. Підсилені звуками динаміка вони летять над селом. Потім дістає інший список. Називає тих фронтовиків, хто помер у післявоєнний час.

— Нині у нас не залишилося жодного фронтовика, — розповідає Любов Романівна. — Ні в Стодцльцях, ні у Рожепах, це село теж нашої сільради.

Раніше у селі 8 травня організовували факельний хід. Учні місцевої школи разом з учителями йшли колоною від навчального закладу у центр села до пам’ятника. Потім факели замінили на лампадки, аби діти випадково не травмувалися. Цього року епідемія завадила. Однак сільський голова все одно прийде до пам’ятника.

Відео дня

— Як завжди, зачитаю знайомі прізвища, — каже Любов Романівна. — Будуть звучати  фронтові пісні. Їх транслюватимемо через підсилювач. Організовувати людей не станемо. Про це домовилися з головою ради ветеранів села Тетяною Іванівна Бевз. Хто прийде покласти квіти, вклонитися, згадати, то їм не станемо це забороняти.

З п’яти братів повернувся один

Пятеро братів Десиків пішли на фронт. Проживали тоді у Барському районі. Спочатку призвали трьох старших. Зі сльозами на очах мати обіймала Івана, Кирила, Романа, проводжаючи в дорогу. Через деякий час призвали двох молодших.

— Повернувся тільки мій тато Роман, — говорить Любов Голубенко. — Пам’ятаю, коли підросла, чула від людей розповідь про те, як бабуся голосила, отримуючи похоронки. Не знаю, як можна пережити втрату чотирьох синів! «Сини мої, орли мої, де ви!?»  — голосила на подвір’ї.  

Батько моєї співрозмовниці прийшов з війни без руки. Дочка йому стала першою помічницею. Що тільки їй не доводилося робити!

— Тримай цвях, — гворив, бувало, тато. — Тримала. А він гатив молотком. Промахнеться — і мені по пальцях. Плачу!.. Бери ціп пшеницю молотити. Хіба я могла вправлятися з тим ціпом? Більше била по своїх ногах, ніж по колосках. І коня водила, коли город орали. Кінь наступить на ногу — знов плачу.

Тато в пані Любові був дуже строгий, але справедливий. За отриману на уроці «четвірку» міг поставити у куток.

—Тато ніколи не ходив на мітинги й паради, які в ті роки влаштовували як великі свята, — згадує Любов Романівна. — Казав, що не може згадувати про те, що бачив на фронті. Ще говорив, що на паради йдуть ті, хто не бачив справжню війну. Може, не робив цього у пам'ять про своїх чотирьох загиблих братів.

Дочка згадує, що батько виходив з кімнати, коли по телевізору показували фільм про те,я к воювали з гітлерівцями. Казав,те, що він бачив, на екрані не показують.

Лист з фронту: «Цілую білі личка»

Щороку до пам’ятника приходять дві сестри — Марія Коваь і Надія Олійник. Сільський голова каже, що вони з хвилюванням чекають, коли зачитаю прізвище їхнього батька. Його звали Бевз Михайло Кіндратович. Одного разу принесли аркуш, складений у трикутник. Такими були фронтові листи. Їх відправляли без марки, без конвертів. Просто складали у трикутник. Штампували їх безпосередньо у частині, де служив відправник.

Любов Романівна попросила дозволу, зробила копію листа і розмістила його у своїй книзі про село.

— Книгу я не друкувала, — каже вона. — На це потрібні кошти, щоб у друкарню віддати. Вона в мене у єдиному примірнику. У формі киги, зшита, але другої такої нема.

Лист з фронту надісланий на адресу дружини Фросини Бевз. Навіть там, далеко від дому, солдат думав про дітей, турбувався, аби дружина доглядала їх і зробила у господарстві те, що він би мав зробити, якби не війна.

— Спішу вам повідомити, що я жив-здоров, чого й вам бажаю, — йдеться у листі. — Передаю привіт тобі. Дорога Фрося, цілую білі личка Наді й Марусі, цілую Колю і Грішу…

Далі солдат скаржиться, що на свої листи не отримав відповіді. А дуже хотів би дізнатися, що робиться вдома.

—Як ви там хазяйнуєте, напишіть, — йдеться далі. — Фрося, дров купи за всяку ціну. Як збереш хліб, попроси маму, щоб змолотити за погоди. Скосиш клівер, то сховай нагору.

Лист датовано 8 липня 1944 року. На конверті значиться польова пошта 98621.

Похоронки писали від руки

Одним приносили листи, а іншим — похоронки. Одна з них зберігається у Людмили Рижак. У ній йдеться про загибель Гундерчука  Олексія Васильовича. Це батько пані Людмили. Похоронка прийшла на ім’я матері.

Насправді такі документи називалися «Извещения»:

Ваш муж красноармеец Гундерчук Алексей Васильэвич, уроженец Винницкоъ области Жмеринський район село Стодульцы, в бою за социалистическую Родину, верный воинской присяге, проявив геройство и мужество, был убит 16 июля 1944 года.

Похоронен Руковце Золотского района Тернопольськой области.

Настоящее извещение является документом для возбужления ходатайства о пенсии.

Приказ НКО СССР №220

Жмеринский райвоенком

31.08.1944.

Журналісту не вдалося знайти району, що вказаний у похоронці. Схожа назва – Чортківський район.

Сьогодні, у День памяті жертв Другої світової, згадаймо тих, хто визволив рідну землю від гітлерівців.

На жаль, в Україні знову війна. За інформацією пресс-служби ООС, на Донбасі поранено шестеро бійців. Українців вбивають з російської зброї. З неї стрпіляють ті, хто прибув з Росії. Прикро, що навітьу  такий день керівництво держави не називає речі своїми іменами.


Читайте також:

Зупинку — це ж не театр перейменувати. Чи вшанують пам’ять почесного вінничанина Верещагіна?

«Його тіло несло в річку Рось». Під час зливи трагічно загинув чоловік 

Їх теплохід прийняв порт "Титаніка". Як вінничанин добирався додому з Атлантики

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Пастушенко

    В мого чоловiка тато(покiйний)теж воював  i теж не хотiв про це згадувати,повернулся весь поранений,по всьому тiлу  осколки вiд снарядiв,Та й нагороди нiколи не вдiвав,бо казав, що нема чим хизуватися.А маму угоняли до Нiмеччини у полон,батрачити.😪😪мой батько з мамою й меньшими братами були на окупованих  терiторiях,а потiм працював на ремонтi Зуевськоi ДРЕС
  • И.С.

    Наверное интересная статья. Но прочитать нельзя, требует авторизацию. Интересно, зачем журналисты пишут статьи, которые потом люди прочитать не могут. Пойду на майвин, там такой фигни нет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up