До Вінниці приїхав головний санітарний лікар Ігор Кузін. Про що говорив?

До Вінниці приїхав головний санітарний лікар Ігор Кузін. Про що говорив?
  • З робочим візитом до Вінниці 23 березня приїхав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.
  • Розпитали його про захворювання і вакцинацію від інфекційних хвороб на Вінниччині.
  • А також дізналися, чи вистачає вакцин від ковіду та чи стануть вони платними для пацієнтів.

Разом з посадовцями із департаментів міськради та обласної військової адміністрації, а також з головними лікарями медзакладів Вінницької області та ряду інших фахівців, провів круглий стіл присвячений вакцинації. А перед цим Кузін дав коротке інтерв’ю журналістам.

«Суттєвих спалахів на Вінниччині немає»

— З якою місією ви прибули до Вінниці?

— Треба привернути увагу до вакцинації. Йдеться не тільки проти ковіду, а й точно також до рутинних щеплень. Бо ми дійсно розуміємо, що зараз ситуація по Україні (з щепленнями - авт.) вкрай критична, — відповів Ігор Кузін. — На фоні військових дій у нас зменшили кількість пунктів вакцинації, значно впали показники по щепленнях. А це, своєю чергою, підвищує епідемічні ризики потенційних спалахів хвороб, зокрема, поліомієліту, кора, дифтерії. Тому не буде лишнім ще раз наголосити на важливості вакцинації.

Відео дня

— Стосовно Вінницької області. Яка у нас ситуація по вакцинації та захворюваності на інфекційні хвороби?

— По захворюваності поки що не перевищує показників середньодержавних. Ми не реєструємо суттєвих спалахів на Вінниччині, — відповів головний санітарний лікар України. — Але серед негативних ознак — Вінницька область не є винятком стосовно значного спаду показників охоплення вакцинацією. Особливо те, що нас лякає, це доволі низькі показники вакцинації вакциною КПК — це кір, паротит, краснуха — і це те, над чим ми будемо працювати.

На цьому слайді показана статистика з щеплення КПК серед дітей 1 року і 6 років. Як бачимо, Вінниччина далека від лідерів

— На вашу думку, з чим пов'язане те, що відбулося зниження кількості щеплень?

— Є декілька факторів:

1) міграційний процес. Через війну певна кількість сімей виїхала за межі країни;

2) недостатній інформаційний супровід. Зараз новини переповнені темами щодо війни, громадському здоров'ю приділяється дуже мало уваги;

3) у людей змінилися пріоритети — на першому місці безпека родини та себе, а на вакцинацію люди, переважно не звертають уваги;

4) перевантаження системи охорони здоров'я: дуже багато зараз медзакладів залучені до надання медичної допомоги військовим, медпрацівники на фронті, а пункти щеплень скоротили або працюють в дуже обмежений час. Це, як правило, велика проблема для сільської місцевості. Тому для цих місць ми будемо рекомендувати створювати мобільні бригади та виїзні сесії вакцинації до мешканців сіл, — розлого пояснив Ігор Кузін.

Через повномасштабну війну вакцинація відійшла на задній план. З цього графіку зрозуміло, наскільки впала кількість щеплень від ковіду загалом в Україні

«Вакцинація від ковіду, найімовірніше, стане щосезонною»

— Чи спостерігались останнім часом випадки спалахів кору, поліомієліту, дифтерії в України?

— Відповім так: за рекомендацією ВООЗ, цифри охоплення населення щепленнями мають бути від 95%. І тоді суспільство може бути захищеним від інфекційних хвороб, — каже Ігор Кузін. — За підсумками 2022 року, цифри в нас ледве-ледве сягають 80%. Маємо «просідання» по щепленнях від основних інфекційних хвороб. 

— Стосовно випадків дифтерії, ми реєстрували в цьому році одну підозру в Закарпатській області, яка не була підтверджена. Щодо кору, то з початку 2023 року в нас було зафіксовано уже три спалахи цієї інфекції в різних областях країни. Ці спалахи доволі швидко були локалізовані. По кожному з цих випадків реєстрували 2-3 дітей із захворюванням кору і 120-150 контактних дітей. А кір поширюється максимально швидко. Тому 9 березня було затверджене рішення про створення по кожній області плану реагування на кір, щоб була можливість оперативно реагувати на території будь-якої області, — доповнив головний санітарний лікар України.

— Стосовно вакцинації на ковід. Зараз між людьми поширюється думка, що вакцини стануть платними для населення. Могли б це прокоментувати?

— Вакцинація, принаймні, 2023-2024 років буде безплатною. Тому що до кінця 2024 року ми отримали підтвердження від COVAX (міжнародна ініціатива по якій Україна отримує вакцини від COVID-19), що вакцини будуть постачатися до нашої країни на безоплатній основі, залежно від того, скільки Україна запросить. Тому питання оплати щеплень від коронавірусу впродовж цих двох років стояти не буде, — відповів Ігор Кузін.

— Зараз стоїть питання, що робити людям, які отримали вже дві бустерних дози вакцини. Отримувати третій бустер чи вже не треба робити щеплень — очікуємо рекомендацій від ВООЗ. А так, найімовірніше, вакцинація від коронавірусу перейде в розділ так званих «рутинних» — які виконують щороку, перед сезоном захворювань, як, наприклад, вакцинуємося перед початком сезону грипу, — сказав Кузін.

У порівнянні з 2022 роком, зараз у лікарнях значно менше людей з ковідом, ніж раніше. Директорка обласного департаменту здоров'я Ольга Задорожна говорила, що більше пацієнтів з коронавірусом лікуються в амбулаторних умовах, бо не потребують госпіталізації

— Чи вистачає вакцин проти коронавірусу в державі?

— Їх вдосталь. Зараз маємо понад вісім мільйонів доз вакцини проти ковіду на складах. Є дитячий та дорослий Phizer, Coronovac. І є також вакцина Janssen, яка є однодозною, — відповів головний санітарний лікар України.

Довідка

Ігор Кузін

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України

Освіта

  • 2007 року закінчив Донецький національний медичний університет ім. М. Горького, спеціальність — «Медико-профілактична справа».
  • 2016 року закінчив дворічну Південно-Кавказьку програму підготовки з польової епідеміології та лабораторних досліджень, Національний центр контролю захворювань і громадського здоров'я, Тбілісі, Грузія.
  •  2016 року закінчив Медичний університет «Професор доктор Параскев Стоянов» (Варна, Болгарія), магістр «Громадське здоров’я та управління у сфері охорони здоров’я».
  • 2020 року закінчив Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, магістр «Публічне управління та адміністрування».

Професійний досвід

  • 2007–2009 роки — керівник відділу комунальної гігієни Нахімовської районної санітарно-епідеміологічної станції м. Севастополь.
  • 2009–2010 роки — лікар з комунальної гігієни Севастопольської міської санітарно-епідеміологічної станції.
  • 2010-2012 роки —  керівник організаційного відділу Севастопольської міської санітарно-епідеміологічної станції.
  • 2012 рік - Науковий співробітник лабораторії епідеміології парентеральних вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України».
  • 2012–2017 роки —  завідувач Центру моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України».
  • З 2014 року - резидент сьомої когорти Південно-Кавказької програми з прикладної епідеміології та лабораторії (SC-FELTP, Грузія).
  • З 2014 року - аспірант лабораторії епідеміології парентеральних вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України».
  • В березні 2017 року - призначений заступником генерального директора з координації програмних заходів та стратегічного розвитку ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • В травні 2018 року — призначений заступником генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • Грудень 2019 рік — призначений виконувачем обов’язків директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • Лютий 2021 рік — призначений заступником генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • Травень 2021 рік — обраний заступником голови Європейської мережі Міжнародної асоціації національних інститутів громадського здоров’я (IANPHI).
  • Червень 2021 рік — призначений на посаду заступника міністра охорони здоров’я та головного державного санітарного лікаря України.

Довідка за матеріалами lb.ua

 

Читайте також:

Навіщо робити бустерну вакцину, якщо корона постійно мутує і ти вже купу раз перехворів

«Посмертне донорство — це шляхетно»: як у Вінниці розвивають напрямок трансплантології

Як почати жити на годину вперед без стресу для організму? Поради психологів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Patricia Marie Moore Moore

    Ви хочете купити нирку, органи тіла чи хочете продати свої

    нирки чи органи тіла? Ви шукаєте можливість продати

    вашу нирку за гроші через фінансову кризу, і ви не знаєте, що робити, тоді зв’яжіться з нами сьогодні, і ми запропонуємо вам хорошу суму грошей у розмірі 500 000 доларів США за вашу нирку. Мене звати доктор Патрісія Марі, я невролог у MAX HEALTH CARE. Наша лікарня спеціалізується на хірургії нирок, і ми також займаємося купівлею та трансплантацією нирок від живого та відповідного донора. Ми знаходимося в Індії, США, Малайзії, Сінгапурі. Японія.



    Будь ласка, повідомте нам, якщо ви зацікавлені в продажу або купівлі нирок або

    Organ, будь ласка, не соромтеся зв’язуватися з нами електронною поштою.



    Електронна адреса: [email protected]



    З найкращими побажаннями

    ГОЛОВНИЙ ЛІК

  • Анатолий Гордий

    приехал  за  оброком
  • Pravdorub

    Що може розказати цікавого чинуша з Києва? Хіба що про "схеми" і "відкати" ☝️

keyboard_arrow_up