Навіщо робити бустерну вакцину, якщо корона постійно мутує і ти вже купу раз перехворів

Навіщо робити бустерну вакцину, якщо корона постійно мутує і ти вже купу раз перехворів
Федір Лапій, лікар інфекціоніст вважає що вакцинація від ковіду це питання національної безпеки
  • Корона стала сезонним захворюванням — загострюється восени і навесні.
  • І лише за останній місяць на Вінниччині захворіло майже дві тисячі людей.
  • Хворіють дорослі, діти, військові, а вакцинація через війну відійшла на задній план.
  • За словами лікарів це велика помилка, особливо якщо мова про бустерну вакцину.

Що робити, якщо ви вже хворіли на ковід, робили вакцинацію дуже давно чи взагалі її не робили? Лікарі в цьому питання одностайні — вакцинуватися. Навіщо?
Ну, за словами лікаря-інфекціоніста Федора Лапія, окрім того що це питання національної безпеки, є більш практичні пояснення. Наприклад…

— Коли ми говоримо про ковід, також говоримо про нестримний імунітет, — розповідає Федір Лапій. — Є таке визначення стримний імунітет — це коли в нас після перенесеного захворювання зникає збудник. І нестримний імунітет — коли збудник і симптоми після перенесеної хвороби залишаються. Що і відбувається після корони. Тому мова про так званий тривалий ковід — Long COVID (визначення якого — симптоми вірусу можуть зберігатися ще кілька тижнів поспіль, а також довгостроково впливати на організм).

Відео дня

За словами лікаря є наукове підтвердження що вакцинація/ревакцинація забезпечує більш тривалий імунітет.

— Ми знаємо що вірус мутує, утворюються нові варіанти, не так швидко як це робить вірус грипу, тим не менш це відбувається, — каже Федір Лапій. — Повторні випадки не завжди є легкими, але бустерна вакцинація забезпечує більш тривалий захист. І навіть є успіхи в тому, щоб припинилися симптоми лонг-ковіду у тих хто перехворів.

Найбільш небезпечні симптоми Long COVID за словами лікаря це те, що люди, які перехворіли на корону більше схильні до інсультів та інфарктів. І щоб зменшити цю вірогідність потрібна бустерна доза — її позитивний вплив вже доведений.

— Крім того є менш серйозні симптоми лонг ковіду, які теж заважають нам жити, — говорить Лапій. — Це проблеми з пам’яттю, проблеми зі сном, підвищена втомлюваність, розгубленість, не кажучи вже про спотворені чи взагалі відсутні відчуття смаку та запаху.

То навіщо бустерна вакцина

За словами Наталії Гриньової, лікаря епідеміолога обласного центру профілактики та контролю за хворобами це можна пояснити дуже просто.

— Наша імунна система дуже розумна, з неї нічого не пропадає, — говоріть лікарка. — Вона має клітиночки пам’яті і вони відповідають за тривалий імунітет, щоб ми не хворіли. Але з часом, того рівня імунітету стає замало, і бустерну вакцину потрібно робити саме для того, щоб нагадати нашим клітинам пам’яті що їм робити. Тобто бустерна доза нагадує імунній системі — потрібно включатись і знову починати працювати на повну силу.

Що з вакцинацією у вінничан

За словами Тетяни Бондаренко, заступниці директора обласного департаменту охорони здоров’я, більшість вінничан могли отримали бустерну дозу щеплення ще навесні минулого року, але через війну питання щодо власного здоров’я люди відклали на потім.

— Тож на сьогодні, практично 50 % дорослого населення Вінниччини має дві дози вакцини від ковіду, але ми розуміємо що час іде і треба робити бустерну дозу, — говорить Тетяна Бондаренко. — Зараз в області лише 12 % дорослого населення зробили бустерні дози, і як наслідок ми маємо зростання кількості захворівших. А ще зростання кількості людей, які потребують госпіталізації. В нас, як і по всій Україні зараз йде щотижневе зростання ковіду.

За словами Тетяни Бондаренко, щодня реєструється 100–150 нових випадків ковіду. А 20–25 людей щодня госпіталізуються. Хворіють діти, дітей також госпіталізують. Вже є летальний випадок. 

Щоб вакцинуватися треба:

У Вінницькій області доступні всі наявні в Україні вакцини — Pfizer, Janssen та СoronaVac.

— Не важливо вінничани ви, чи тимчасово проживаєте на Вінниччині, отримати вакцинацію і ревакцинацію дуже просто, потрібно лише прийти в будь який пункт щеплення, або в найближчу амбулаторію, — говорить Тетяна Бондаренко. — На сайті департамента, на сайті ОВА, можна дізнатися де знаходяться пункти щеплення, яких на сьогодні є 250. Там незалежно від того, має людина декларацію з сімейним лікарем, чи ні — її оглянуть і вакцинують. Також в нас продовжують роботу 60 мобільних бригад, які доволі зручні в умовах війни і перманентних повітряних тривог.

Рекомендації: 

Між первинною вакцинацією і першою бустерною дозою інтервал має бути — 5 місяців.
Між першою і другою бустерною дозою має бути інтервал — 4 місяці.

Чому сезонність?

Тому що піки захворюваності спостерігаються восени і навесні. За словами Федора Лапія в жовтні 2022 року ми втрачали щодня понад 20 людей. Потім був спад. Наступний пік очікували на початку весни. І дочекалися.

— Зараз маємо п’ятий тиждень поспіль (кінець лютого — березень) стабільне зростання захворюваності, — говорить лікар інфекціоніст. — Осіннього піку ми не досягли, але за минулий тиждень за офіційними даними померло 100 людей. І питання не лише в тому що це трагедія — померли люди, питання в тому, що цих людей можна було захистити.

Лікар додає, що через повномасштабну війну медична система перевантажена пораненими, а на додачу вона завантажується ковідними хворими. Наприклад за минулий тиждень було госпіталізовано більше 4000 хворих на коронавірус. І тут мова про людей, які мають важкий перебіг хвороби. І мова про людей, які забирають на себе медичний ресурс, коли цього можна було уникнути.

А стосовно військових Федір Лапій додає, що перед початком повномасштабної війни, охоплення вакцинації серед ЗСУ було на рівні 98 %. 

— Зараз військові можуть вакцинуватися від усіх хвороб не лише від ковіду, в пунктах щеплення по місцю розташування, або безпосередньо на полігонах, — говорить інфекціоніст.

Довідка:

Станом на березень 2023 року за даними Електронної системи охорони здоров’я в Україні вакциновано:

  • Однією дозою — близько 16,3 млн людей,
  • Двома дозами — близько 15,5 млн людей,
  • Першою бустерною дозою — близько 3,1 млн людей

У Вінницькій області:

  • Первинну вакцинацію зробили — трохи більше 600 тисяч людей,
  • Перший бустер отримали — лише 12 %.


Читайте також:

Грип та ГРВІ в області. Домінує коронавірус, грип А та циркуляція вірусів грипу типу В

Поведінка дитини змінилася, відколи тато чи мати на фронті? Психологиня про те, як діяти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Каськов

    Як ви вже набридли з цією "хворобою".

keyboard_arrow_up