«Дитина не хоче на канікули». Батьки про навчання першокласників

«Дитина не хоче на канікули». Батьки про навчання першокласників
Учні 1 класу школи №5 забезпечені «базою» для навчання. Учителі жаліються, що за новими стандартами вчити важко, хоча кажуть, що у програмі не розчарувалися
  • З 1 вересня для першокласників діє «Нова українська школа»: а це нова програма, інакший стиль викладання та більше практики, аніж теорії.
  • У школах добігає кінця перший семестр і за цей час батьки школярів встигли «розкусити» особливості нововведень. Розпитали, чи до вподоби їм те, як вчать їхніх дітей

Шкільна реформа, яку затвердили ще в 2017-му, діє з цієї осені. За нею оновили як навчальну програму, так і освітнє середовище: за рахунок держави завезли нові підручники, меблі та техніку.

Дітям перестали ставити оцінки та сварити за помилки. А вчителі тепер не «наглядачі», а «напарники» учнів та можуть самостійно визначати, які знання потрібні дітям. Принаймні так все працює в теорії. А чи діє на практиці? Про це поговорили з батьками та вчителями учнів початкової школи №5.

Дітям тільки на користь

Оскільки в місті діє воєнний стан, про відвідини школи №5 домовлялися завчасно, і вчителі підготувалися до зустрічі. З перших хвилин журналістів повела по кабінетах директорка закладу Наталія Кучма.

Відео дня

Викладач по ходу екскурсії школою, розповіла, що в них є дев’ять перших класів, у яких вчать 281 дитину. Після реорганізації у 2016 році, коли середня школа №5 стала школою для 1-4 класів, тут вчаться 1016 дітей.

Заходимо в кабінет, де навчаються 30 першокласників з 1А. Як розповіла їхня класний керівник Ольга Мурга, вчити за новими стандартами дуже непросто.

— Потрібно перелаштуватися повністю самій, змінити навики та принципи, якими користувалися протягом 25 років стажу як у мене. Хоча як вчитель отримала викладацьку свободу: міняти місцями тематичні тижні, можна щось додати або викинути з програми, якщо вважаю це за доцільне, — сказала пані Мурга. — За цей семестр вже трохи втомилася, але в програмі «Нова українська школа» не розчарувалася. Дітям на уроках цікаво, навчання в гральній формі їм подобається, а інтегровані уроки — тільки на користь.

А поки розмовляли з вчителькою, учні займалися своїми справами. Вони ніяк не зреагували на появу гостей та продовжували спілкуватися між собою, гратися на килимку.

Першачки забезпечені повністю

Директор школи Наталія Кучма розказала, що в їхній школі свіжі ремонти, які були проведені, в більшій мірі, за гроші з міського бюджету. Зокрема, у школі з’явився клас з великими вікнами, що виходять всередину школи. Пані Наталія жартома назвала його шкільним «Прозорим офісом».

Далі наша розмова пішла про забезпечення першокласників новими меблями та підручниками. Адже Вінниця отримала на це більше 13 мільйонів гривень загалом з місцевого та державного бюджетів.

Наталія Кучма, директор школи №5

— Отримали комп'ютерну техніку, парти, шафи, дидактичне забезпечення – матеріально-технічна база «Нової української школи» повністю забезпечена. Батьки звичайно беруть активну участь в житті всієї школи, а не тільки перших класів. Адже ми впроваджуємо «Нову українську школу», яка заснована на педагогіці партнерства. Тобто, дитина – це основна особистість, батьки – замовники освітнього процесу, а вчителі мають забезпечити комфорт та високу якість освіти, — розказала пані Кучма.

Розмова з батьками школярів

Оскільки в школу ми прийшли під кінець навчального дня, то змогли поспілкуватися і з батьками першокласників. Щоправда, нас здивувало те, що батьками нас теж «забезпечили»: директорка викликала по телефону матерів першокласників, які зайшли у її кабінет наче учениці.

Але завчасно питання журналіста вони не бачили, а директорка школи №5 прийшла тільки під кінець розмов і вплинути на плин розмови не змогла. Тож чи були відповіді батьків відвертими — залишаємо на розгляд читачам.

Чи не складається у вас враження, що першокласників вчать не тому, що потрібно? Адже, по суті, початкова школа стала продовженням дитсадка.

— Дитині цікаво вчитися. Син розповідає, що йому подобаються тематичні тижні, ранкові зустрічі. Спочатку було таке враження, що моїй дитині дають не ті знання, бо вони довго не вчили букви, цифри. Але зараз я розумію, що моя дитина отримує практичні навички та не перевантажена непотрібною теорією, — сказала Юлія Вовковинська.

— У мене є похресник, який зараз в четвертому класі вчиться. І його мати мені заздрить, бо коли її хлопчик вчився у першому класі, то це була купа домашніх завдань, і небажання вчитися, і сльози. Кума розповідала, що в першому класі під Новий рік вони вже дроби рахували. А з моєю дитиною не так: нам вистачає часу і на школу, і на гуртки, і на відпочинок, — розказала Наталія Хіміч.

Як часто ваша дитина не хоче йти в школу?

— Такого не було. Зі мною встає, і каже, що до школи хоче. Навіть, коли хворіє, то питає, мам, а чому я не йду в школу? — сказала Анастасія Шахно

— Незабаром зимові канікули, і казала дитині, що скоро будеш відпочивати. А мені у відповідь: «Від чого відпочивати? Я не втомився!» — розповіла Юлія Вовковинська.

Чи доводиться вам забезпечувати клас навчальними посібниками чи технікою за власні гроші?

— Ми вирішуємо на батьківських зборах, що саме купляти дітям. Підручники та меблі — цього ми не купували. Для прикладу, придбали робочі зошити, щоб займатися з дитиною вдома. Але це роблять не всі батьки, а тільки за бажанням, — сказала Світлана Войтова.

Займаєтесь з дитиною навчанням, більше ніж в школі?

— Після школи я займаюсь з дитиною читанням. За потреби, прописуємо букви та цифри. Але вільний час використовуємо для заняття в гуртках: ходимо на програмування, на робототехніку. Немає такого, що нам доводиться обирати або навчання в школі, або заняття в гуртках - часу вистачає на всі заняття. І, зазвичай, моя дитина вже о 5-й вечора повністю вільна, — каже Юлія Вовковинська.

А є побоювання, що після четвертого класу дитині потрібно буде знову адаптуватися до школи?

— Сподіваємося, що до того часу в Міністерстві освіти змінять програму і старшої школи, — відповіли разом опитувані жінки.

Нарікань на нову програму поки що немає

Як писали вище, для облаштування перших класів у вінницьких школах з бюджету виділили 13 мільйонів гривень загалом. Але не всі школи отримали нові меблі та техніку до 1 вересня. Як пояснювала раніше директор департаменту освіти Оксана Яценко, це було пов’язано з тим, що українські виробники отримали багато замовлень і не встигали забезпечити всі школи необхідним. А чи змінилася ситуація нині?

— Комп`ютерна техніка поставлена повністю, шкільні меблі — на 90%. Оскільки, з міського бюджету було додатково виділено кошти у сумі 1,3 мільйонів гривень, закладами були проведені додаткові закупівлі на парти та стільці, поставка згідно договорів має бути виконана до 25 грудня. На роздатково-дидактичний матеріал (таблиці, муляжі, мікроскопи та інше приладдя - авт.) школами проведено тендери і поставки на сьогодні виконані на 80%.

Враховуючи, що на минулих тендерах школам вдалося зекономити кошти, то на різницю заклади знову проводять закупівлі через систему електронних закупівель ProZorro. Упевнена, що до кінця 2018 року першокласники будуть повністю забезпечені приладдям, яке гарантувала держава, — сказала директор департаменту освіти Оксана Яценко.

Чи є у вчителів нарікання щодо «Нової української школи»?

— Перед тим, як МОН затвердило Державний стандарт початкової освіти та освітні програми для першого класу, на сайті Міністерства було виставлено цей документ на громадське обговорення. Усі, хто хотів надати пропозиції, зауваження або корективи до Типової навчальної програми для початкових класів Нової української школи, могли скористатися такою можливістю.

Ми у жовтні-листопаді здійснював моніторинг стану реалізації основних положень Концепції «Нової української школи»: ми відвідували уроки в перших класах, збирали заступників директорів по школі І ступеня на методичний семінар, щоб зрозуміти чи є невдоволення від нової програми. Але нарікань на освітні програми, на підручники, поки що не було.

Педагоги-практики відзначають як позитив збільшення можливостей для творчості вчителя. Також вчителям подобається працювати за обраною програмою та підручниками, самостійно вирішувати, скільки потрібно уроків для вивчення теми, коригувати тривалість уроків і перерв протягом навчального дня, — казала Яценко.

Читайте також:

Фото: Анна Ковальова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Вальчук

    Стаття гарна, але мені не сподобалось як написали про батьків дітей, можливо їх запросили адміністрація . Але повірте , шановні журналісти! Вас бояться більше ніж тих вчителів і керівництво бо іноді ви так викладаєте новини, що дійсно потрібно контролювати що говориш, потім свої слова так перекрутите.... Вам  просто потрібно привернути увагу , щоб стаття була цікава. Тільки без обіди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up