Дім Шехтманів. Як Соборна втратила один з найгарніших будинків

Дім Шехтманів. Як Соборна втратила один з найгарніших будинків
  • Малопривабливий будинок на Соборній, 71 раніше був на поверх менший, мав цікаву форму вікон, башту і купол.
  • До революції 1917 року ним володіла родина Мойсея Шехтмана. У період «диктатури пролетаріату» Шехтмани зберегли одну з квартир в домі за собою.
  • Дім досі є на Соборній: його суттєво перебудували і він втратив свою родзинку. Як це сталося?

Непоказна триповерхівка на Соборній, 71, в історичному центрі Вінниці, не завжди була такою. У спільноті «Винница. Старый альбом» знайшли фотографії будівлі, на якій видно, що дім мав два поверхи, невелику башту, заокруглені вікна-«арфи». 

У коментарях до допису вказали, що те, як місто втратило такий дім, згадує у мемуарах «Моя Вінниця» Нил Крас — під таким псевдонімом писав Соломон Вайнштейн, вінницький лікар, що мігрував до Німеччини. Коротко переказуємо фрагмент, повністю його книгу можна прочитати за посиланням.

Відео дня

Фото будинку на Соборній, 71 (зліва).

Дім головного стоматолога Вінниці

Будівля була збудована до революції 1905 року, мала два поверхи. Стояла на куту вулиць Соборна-Артинова. Тоді це були вулиці Леніна й 9-го Січня.

«На першому поверсі, у свій час був магазин вин з вітринами на вулицю Леніна. Увесь другий поверх будівлі займала Ощадна каса — головна у Вінниці й свого часу - єдина. Там за строковими вкладами (на термін не менше 6 місяців) виплачували 3% річних, за звичайними — 2%. У тій частині, що була на вулиці 9-го Січня, були квартири», — пише Нил Крас.

Автор мемуарів пише, що побутує думка, що дім звели румуни за часів окупації Вінниці за часів Другої світової війни. Але це неправда. Справжню історію появи будинку він дізнався від Юрія Шехтмана — онука першого власника будівлі.

«Будинок цей був побудований його дідом — Мойсеєм Лазаревичем Шехтманом — і до революції 1917-го року повністю дідові належав.

Мойсей Шехтман, учасник революції 1905-го року, на початку 20-го століття був «головним стоматологом» Вінниці. Сім'я мала у своєму розпорядженні чималі кошти. Фотографія староміської «дачі Шехтмана» прикрашає майже всі збірки листівок старої Вінниці.

Важко зараз перерахувати, що такого зробив Шехтман в революцію 1905 го року, але Совєти, що прийшли після революції 1917-го року до влади, саме за ці звершення залишили довічно в особистій власності Шехтманом (буквально: як «допомога родині революціонера») їх «буржуазне» житло», — пише Нил Крас.

Водночас, будинок на Соборній, 71 влада забрала у родини стоматологів. Залишила тільки одну квартиру, але найбільшу: 150 - 200 квадратних метрів.

Переселяйтесь, «капремонт»

Мойсей Шехтман помирає ще до початку Другої світової війни. А його дружина — Надія Юхимівна — прожила до 1955 року. Того ж 55-го року держава забирає квартиру Шехтманів. А у 60-ті, за вказівкою тодішнього голови міськвиконкому Генріха Лютворта, будинок поставили «на капітальний ремонт».

«Усі мешканці отримали від міськвиконкому так звані «гарантійні листи» на наявну у них в цьому будинку житлову площу. Але у свої колишні квартири ніхто з мешканців вже не повернувся.

Будинок — по суті, пам'ятник архітектури — по-радянськи «облагородили», перебудували (знівечили). Побудували ще один поверх, прибрали всі «архітектурні надмірності» (улюблений вислів ідеолога «хрущовок») й головна вулиця Леніна збагатилася банальною будівлею, яка гідна  якогось селища нафтовиків, але не центральної вулиці міста з майже 700-річною історією», — пише автор мемуарів «Моя Вінниця».

Тож, мешканців будинку, в тому числі родину Шехтманів, розселили. А замість квартир з'явився ювелірний магазин, розширилися приміщення ощадної каси тощо.

Доля роду Шехтманів

У Мойсея та Надії були троє дітей: дочка Ліза і два сини — Леонід і Оскар. Нил Крас розповідає й про їхнє життя:

«Леонід був військовим лікарем, по службі десятиліттями мотався по країні (у тому числі, на острів Ітуруп — Південні Курили, Сахалінська область), але службу в високому званні завершив в Москві.

Оскар (близькі і друзі звали його Оня) одружився з Міррою — дочкою відомого вінницького стоматолога Михайла Кесселя і дитячого стоматолога Берти Ісааківни. Мірра працювала лікарем-патологоанатомом у 2-й лікарні, Оня — інженером на різних підприємствах Вінниці.

Ліза Шехтман у Москві вийшла заміж та стала актрисою Єлизаветою Абудловой-Метельською. Її син — Всеволод Абдулов — був близьким другом Володимира Висоцького», — пише Соломон Вайнштейн (Нил Крас).

Нагадаємо, будівля «Вінницяфармація» належала родині Львовичів — відомих вінницьких промисловців. А тепер їхня домівка є найстрашнішою «заброшкою» середмістя.

Читайте також:

Фото: гугл мапа; спільнота «Винница. Старый альбом», Вікіпедія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Александр Шмырев

    вспомнила баба як  дівкою була
  • Анатолій Теренчук

    Цікаво, тим більше, що нічого не змінюється - зараз усе перебудовується-забудовується в ім'я ТРЦ і декомунізації. І стосовно мови: те, що Ви називаєте "стояла на куті  вулиць" українською мовою називається "на розі вулиць". Читайте книжки  видання донезалежних років - тоді слідкували за мовою, користуйтесь словниками (Google-перекладач дає правильний переклад).
  • Елена

    не існує слова "найгарніший", є "найкращий" або "найліпший". вчіть мову

    Денис reply Елена

    https://orfograf_ukr.academic.ru/87696/%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BD%D1%96%D1%88%D0%B8%D0%B9

    Денис reply Елена

  • Bogdan Stetsiuk

    Я так "люблю" цих євреїв які повиїжджали до Ізраїлю... Німеччини і ТД, і згадують які вони офігенні були, і такі як вони, і як сонце світило...і яка трава була зелена...тому слухайте редакція, не пишіть посилання на їх книги і ТД і не тиражуйте їх спомини і ТД, щоб я не висловлювався нецензурно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up