Демонтували чи вкрали? Про сходи, яких більше немає перед колишнім кінозалом «росія»

Демонтували чи вкрали? Про сходи, яких більше немає перед колишнім кінозалом «росія»
Забрали гранітні плити з алеї, де раніше були сходи до головного входу в кінотеатр / Фото Наталії Корпан
  • Зникли сходи, що вели до закинутого кінозалу «росія» у центрі Вінниці. Це десятки гранітних плит, на місці яких залишилися тільки сліди у землі.
  • Вінничанин Максим Марчук припускає, що їх могли або демонтувати на замовлення мерії, або навіть вкрасти.
  • Розповідаємо, що сталося зі сходами та яка подальша доля колись найбільшого кінозалу Вінниці.

Перед колишім кінотеатром «росія» забрали сходи. На це звернув увагу вінничанин Максим Марчук.

«Шановні вінничани, хочу помилятись, але здається громаду «тихцем» грабують. Мова про гранітні плити-сходи на площі Івана Богуна, біля колишнього кіноконцертного залу «роzія», — пише він на своїй facebook-сторінці.

Чоловік закцентував на тому, що вінничан не попередили про демонтаж: не було ні таблички про проведення робіт, ні повідомлень на сайті міської ради. Тому він припускає, що мала місце крадіжка.

Відео дня

«Одна плита важить близько 200 – 250 кілограмів. За кількістю сходинок можна порахувати, що мова йде про десятки тон цінного граніту. Якщо це була крадіжка в особливо великих розмірах, тоді громаду пограбували на мільйони. А бездіяльність посадових осіб цьому посприяла», — пише Максим Марчук.

Його також цікавить подальша доля плит-сходів. Вирішили з’ясувати, що це було.

«Наразі планів немає»

У пресслужбі Вінницької міськради пояснили, що сходи, які були перед колишнім кінозалом демонтували на замовлення департаменту комунального господарства та благоустрою міськради.

— Вони були аварійними, і їх вирішили демонтувати, — пояснили у мерії.

— Це підготовчі роботи під реконструкцію чи капремонт кінозалу? — запитав журналіст.

— Наразі немає планів щодо подальшого розвитку колишнього кінотеатру, — відповіли у пресслужбі міськради.

На питання, що робитимуть з вцілілими плитами — журналісту не змогли відповісти. Порадили звернутися безпосередньо до посадовців департаменту комунального господарства і благоустрою міськради. Але й там також не змогли відповісти на питання журналіста.

— Директор департаменту зараз у відрядженні. Буде на місці з понеділка, 22 травня, — відповіли у приймальній.

Як тільки нам стане відомо, що робитимуть зі сходами із «росії» — оновимо цей матеріал.

Занепад «росії» та її туманне майбутнє

Кінозал у центрі міста збудували у 1970 році, у стилі радянського модернізму. Робили усе з розмахом, багато скла, величезні сходи, великий екран і найбільша у Вінниці глядацька зала на 1200 місць.

До того ж кінотеатр «росія» був широкоформатним кінотеатром. Апаратний комплекс включав п'ять двох форматних кінопроекторів КП-30В, розрахованих на роботу з 35 і 70 мм кіноплівками, і шестиканальний підсилювач з мікшерським пультом.

Після розвалу СРСР і подальшої економічної кризи різко скоротилося вітчизняне фільмовиробництво, більшу частину екранного часу стали займати закордонні картини. Одночасно з розвитком місцевого телебачення, яке мало не щовечора демонструвало по ефіру як старі фільми, так і новинки, популярність кінотеатрів стала різко знижуватися.

З роками кінозал занепадав. Його здавали в оренду. Перший поверх переобладнали під ресторан. Але він все ще в комунальній власності вінницької громади.

І що будуть робити з «росією»? Раніше, у мерії на наш запит відповіли, що тут буде або культурно-мистецький центр, або сучасна концертна зала.

Поява напису «ДЕ» та червоної половинки серця

У 2014 році «росію» хотіли відновити власними силами громадські діячі. Влітку 2015 року провели тут виставку «Над Богом», яка потім перетворилася на мистецьку резиденцію. У тому ж 2015-му з’явився напис «ДЕ» у лівому верхньому куті фасаду. Це робота художника Олександра Єльцина. А напис має кілька пояснень: це і початок слова «декомунізація», і питання «де вивіска?».

Навесні 2023 року тут ще з’явився мурал-арт «Єдине серце України». Це червона половинка серця, яка створена в рамках флешмобу, який має на меті підтримати українців, що перебувають в тимчасовій російській окупації.

Організатором флешмобу є рух спротиву окупації «Жовта стрічка». Стінопис на «росії» намалював вінницький художник Олександр Никитюк. І червона половинка серця у Вінниці об’єднується із жовтою половинкою в окупованому Сімферополі.

 

Читайте також:

Як за 10 мільйонів гривень переробили Меморіал Визволення у Вінниці

Фірма, якій хочуть доручити реконструкцію Батозької у Вінниці, має кримінальний «шлейф»

Що знесуть в лікарні Пирогова – відділення, поліклініку, лабораторію, людей? Ми дізналися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Толян Дрейк

    Туда ж ,куда старі гранітні тротуарні брили пропадають, а натомість ставлять бетонні
  • AK

    Виходить, що мерія вкрала. Адже вдекватного пояснення немає? Скільки там років за 8 пачок цигарок впаяли?
  • Руслан Ковтун

    Вкрали а зараз мороз включили.
  • Анатолий Гордий

    в  эпике  нужно  купить  а  тут  на  халяву    качественый  гранит  на  века    нужжно  искать  на  новостроях  властьимущих

keyboard_arrow_up